Sport

Froome sjokkerte konkurrentene og rykket i utforkjøring

Kritisk for Contador som tapte enda mer i sammendraget.

VANT: Chris Froome vant dagens monsteretappe i Tour de France.
  • Marthe Ihle

Tour de France-feltet har beveget seg til fjellene. I dag måtte rytterne gå løs på den aller første fjelletappen — en knallhard sådan.

I tillegg til mektige Col du Tourmalet, skulle to første- og en andrekategoristigning bestiges. Og som forutsett begynte sammenlagtkanonene å ta og føle på hverandre.

Les også:

Les også

Kilometer-seil kollapset over Tour-ryttere: - Hva f... er dette?

Favorittene var samlet over den siste klatringen opp Col de Peyresourde. I den påfølgende utforkjøringen kjørte imidlertid Chris Froome det han klarte og viste at han mener alvor. Det holdt også til at han i ensom majestet kunne ta etappeseieren.

— Det var egentlig ikke planlagt. Det var egentlig litt for moro skyld, jeg tenkte å forsøke og se hva som skjedde, sier briten i seiersintervjuet.

Sprakk feltet

Det gikk tidlig et brudd på dagens etappe, som også fikk sykle over Col du Tourmalet i ensom majestet. Men avstanden til hovedfeltet - der favorittene lå - var likevel innenfor kontroll.

Det ble imidlertid raskt kjørt inn, og helt inn til bunnen av den siste bakken var hovedfeltet - sammenlagtfavorittene og hjelperytterne - samlet.

Les også:

Les også

Overrasket Hushovd: - Dette så jeg ikke komme

Men et stykke opp i bakken satte Team Sky opp tempoet — så satte Chris Froome inn en tempoøkning, som skapte sprekker i feltet. Blant andre Alberto Contador slapp og ga fra seg verdifull avstand i sammendraget.

Kritisk for Contador

Over toppen var sammenlagtfavorittene samlet, og i utforkjøringen viste Froome at han mener alvor. Han la seg i bukken - og ned på rammen - og kjørte det remmer og tøy kunne holde.

Det gjorde altså at Chris Froome også tok etappeseieren, 12 sekunder foran feltet som kom bak.

— Jeg tar gladelig hvert sekund jeg kan få, sier Froome.

TØFT: Alberto Contador fikk det tøft på dagens etappe.

For Contador ser det nå alvorlig kritisk ut med tanke på en sammenlagtseier. Spanjolen har allerede veltet og tapt tid tidligere i rittet, og vondt ble verre etter fjelletappen lørdag. I mål kom han inn med en gruppe ett minutt og 45 sekunder bak Froome.

I morgen venter en ny knallhard etappe, før Tour-rytterne får en (trolig) etterlengtet hviledag mandag.

Les også

Kristoff uten pallplass så langt: - De tok egentlig knekken på meg

Les mer om

  1. Tour de France