Sport

Verdenseliten tvinges til å bli grønne

Oslo Bislett Games foretar et grønt skifte. Nå skal verdenseliten sendes med tog, trikk og elbil.

Sjefen selv, Steinar Hoen, og deltager Ingvill Måkestad Bovim på Bislett. Her blir ikke bare tribunene grønne.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

De som velger å komme til det store friidrettsstevnet på Bislett 15. juni, blir med på tidenes største omstilling i elitestevnets historie. Arrangøren har bestemt seg for å gå i ledtog med Stockholm, som vanligvis har hatt et lignende elitestevne i august.

– Istedenfor at 200 aktive, trenere, ledere og managere sendes ut fra Norge med fly, settes de nå på et ekspresstog til Stockholm, for å konkurrere der 18. juni. Vårt mål er å bli verdens mest bærekraftige internasjonale friidrettsstevne, sier Steinar Hoen.

Filip Ingebrigtsen og andre topputøvere, må innstille seg på et litt annerledes Oslo Bislett Games, enn de er vant til.

Han er stevnedirektør for Oslo Bislett Games, som navnet er heretter. Tidligere hovedsponsor i 29 år, oljeselskapet Exxon, har nedskalert i Norge og trukket seg ut.

– Vi er mer enn bare et friidrettsstevne. Vi er en institusjon med over 50 års historie, et event i Oslo som er større enn selve friidretten. Da må vi være relevante i det samfunnet vi lever i, legger han til.

Vil være helt utslippsfri

Oslo har satt seg mål om å bli Europas miljøhovedstad. Målet er å redusere CO₂-utslipp med 50 prosent innen 2020, og 95 prosent innen 2030.

– Det ønsker vi å bidra til. Vi skal sørge for at fra det øyeblikket utøverne kommer til Norge, så er all transport helt utslippsfri. Reisene blir foretatt med tog til Oslo sentrum, verdenscupsirkuset bor rett ved Oslo S og tar trikken eller hydrogenbuss til og fra Bislett Stadion, opplyser Hoen.

Les også

Han sa opp oljejobb for å bli friidrettssjef

Foruten klimakamp er han opptatt av at Oslo også må finne sitt eget stempel i hard konkurranse med arrangører i Qatar, Shanghai, London, Paris og Roma, som har andre ting å tilby sine deltagere.

Vil ha ut det beste av de beste

På Bislett er det satt 69 verdensrekorder. Arrangøren av dette storstevnet ønsker fortsatt å trekke til seg verdens beste utøvere, og de tror at eliten vil applaudere grønn tankegang.

På togturen til Sverige, der også presse og fans inviteres til å bli med, blir det en stor mulighet for deltagerne til å bli kjent med hverandre. Det liker mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim godt.

Hun trener for å kunne være med på Bislett, som alltid er en opplevelse. Og hun er enig i det grønne skiftet.

– Jeg synes det er fint at dette blir et nullutslippsarrangement.

Innfører kildesortering

Steinar Hoen forteller at arrangøren ikke får noen flere penger av Oslo kommunen på grunn av denne omleggingen.

– Nei, ikke noe mer enn den vanlige støtten. Men hvis vi gjennomfører dette bra, håper vi at nye samarbeidspartnere vil ønske å identifisere seg med et idrettsstevne som står for noe mer en bare det sportslige. På selve Bislett Stadion innfører vi kildesortering i samarbeid med Kultur- og Idrettsbygg. Det blir energisparende tiltak 365 dager i året, så det grønne skifte gjelder også der. Hoen legger til:

– Vi brenner for dette internt, og mener at det er et samfunnsansvar vi som stor arrangør må ta.

Les også

Her reiser friidrettshallen til 90 millioner seg: – Det har vært som et maratonløp

Stevnedirektør Hoen håper at Oslo Bislett Games skal gå foran og sette fine fotavtrykk i klimakampen.

Prestasjonen må være viktig

Det sportslige skal hele tiden veie tungt, og som Bovim sier:

– For oss utøvere gir dette fantastiske muligheter til å konkurrere to ganger innenfor Norden, med to dager hvile imellom. Det er helt genialt.

Oslo Bislett Games blir spennende for norske utøvere med tanke på VM-uttak til London. Hoen forklarer:

– Det blir 13 Diamond League-øvelser, 1500 meter for Ingebrigtsen-brødrene, 400 meter hekk for Warholm, 800 meter for Hedda Hynne, Ingvill Måkestad Bovim og flere. 100 meter hekk for Isabell Pedersen, 3000 meter hinder for Karoline Bjerkrheim Grøvdal, for å nevne noen. Og så hører selvsagt 100 meter menn og høyde menn med på programmet.

Les mer om

  1. Ingvill Måkestad Bovim
  2. Elbil
  3. Friidrett
  4. Transport
  5. Trikk