Får fart på kvinnene

De er kanskje ikke unge, men de er dynamiske. George Kingston (68) og Ole-Jacob Libæk (69) skal få norsk kvinnehockey opp i verdenseliten.

To voksne herrer som skal bruke mye av fremtiden på kvinnehockey. President Ole-Jacob Libæk har fått med seg sin gode venn George Kingston.
  • Espen Hansen

Ishockeypresident Libæk er nesten ferdig med sin del av jobben. Den gikk først og fremst ut på å få overbevise Tinget i sommer at man igjen skulle satse på jentene. Dernest var det å få fatt i en kapasitet på trenersiden, og der kjente han en av de beste fra før. Nå må skipsmeglerens viktigste oppgave være å skaffe de meget nødvendige sponsorene for at drømmen hans skal gå i oppfyllelse.Libæk var faktisk mannen som på vegne av Norges Ishockeyforbund i 1986 først foreslo at det skulle arrangeres VM i ishockey for kvinner. Han fikk med seg USA og Canada, og selv om det å overtale konservative herrer i Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) ikke var noen enkel oppgave, lyktes han.I de første årene hadde Norge et bra lag, mye fordi vi var tidlig ute. Men de siste årene har satsingen på kvinnehockey vært minimal, samtidig som andre land har satset mer. De økonomiske ressursene til Norges Ishockeyforbund har ikke tillatt noe ekstravaganse. Få og billige samlinger, få landskamper og minimal forberedelse til mesterskap. Derfor har Norge rast på rankingen, og befinner seg nå som nr. 15 i verden.— Det er lettere for norsk kvinnehockey å komme helt opp i verdenseliten enn for gutta. I løpet av fem år skal Norge være en medaljekandidat i VM og OL, er Libæks programerklæring.

"Konsulent".

Instrumental i denne satsingen er George Kingston. En mann med imponerende CV, en behagelig læremester og norsk landslagstrener for herrene i 1990 og 1991. Ishockeyforbundet skal dele Kingston med Olympiatoppen der canadieren skal jobbe med lagidretter. Hvor mange prosent det blir her og der, er ikke bestemt.- Vi får se hvor mye penger de (Olympiatoppen) har, gliser Libæk.Kingston har de siste fem årene vært Assistant Coach i NHL-klubben Florida Panthers.- Det var på tide å komme seg videre. Jeg var egentlig på vei til Columbus Blue Jackets, men så fikk manager Doug McLean sparken. Da denne muligheten i Norge dukket opp, var hverken jeg eller kona Wendy i tvil. Vi ville tilbake, forklarer Kingston som kaller seg selv "konsulent". At Libæk så har opphøyd ham til å bli landslagstrener for de norske kvinnene, tar Kingston med stor ro. Han får med seg store deler av støtteapparatet som har vært med de siste årene. Trener Jan Petter Nagel fikk tilbud om å bli assistent for Kingston, men takket nei. Hans assistent Frank Webjørnsen blir Kingstons høyde hånd. Sammen skal de også bygge opp et helt nytt U18-landslag for jenter.Kingston skal i tillegg være konsulent for herrelandslagets trener Roy Johansen og Rune Gulliksen som styrer U20-gutta.

Formidabel oppgave.

Det er ingen liten oppgave Libæk har tildelt sin gamle venn. Canada og USA, som er de virkelig store på kvinnesiden, har henholdsvis 65 951 og 53 030 registrerte ishockeyspillere på kvinnesiden. Norge har 332 på den siste listen fra IIHF! Sverige står med 3398, mens land som Finland, Frankrike og Storbritannia alle står med over 2000.- Norge var like ved å rykke opp fra B-puljen i år, men det gjorde i stedet Japan. Vi har veldig gode keepere, og noen gode utespillere som kan bidra dersom de har lyst. Men vi mangler bredden, forteller den forrige landslagstreneren Jan Petter Nagell.Kingston har aldri trent et kvinnelag i ishockey tidligere, men har faktisk trent fotballjenter på high school-nivå. Han har også trent jenter i individuelle idretter som friidrett, badminton og turn.- Jeg går inn i denne jobben med åpne øyne og skal selvsagt ta det veldig seriøst. Jeg skal skaffe meg DVD-ene av de siste kampene, sier Kingston som sannsynligvis får lede kvinnelandslaget i kamp første gang i landskamper på hjemmebane mot Danmark i desember.