Sport

Hoppstjernene slått av ukjent tenåring for andre dag på rad

Joacim Bjøreng satte Anders Jacobsen og co. på plass i norgescupen på Vikersund.

NY HOPPKOMET: Joacim Bjøreng – det er bare å lære seg navnet med det samme. Mette Bugge

 • Mette Bugge
  journalist

Igjen måtte Anders Jacobsen (nr 4), Tom Hilde (nr 5) og Andreas Stjernen (nr 6), alle på landslaget, finne seg i å komme i skyggen ev en tenåring.

Etter at kombinertløper Jarle Riiber (17 år) fra Heming og Kollenhopp vant rennet fredag, noe som var et sjokk for de fleste, var ikke Bjøreng (19) fra Vikersund Flying Team snauere enn at han klinte til lørdag.

Han er ikke et helt ubeskrevet blad, for han vant begge renn i FIS-cupen på Notodden forrige helg, men det er tross alt på det tredje beste nivået i internasjonal hoppsport.

Les også

17 år gammel kombinertløper sjokkerte hoppstjernene

Sterk 1995-årgang på vei opp

— På lik linje med Riiber er Bjøreng en spennende utøver. Lørdag imponerte han kraftig. Han lå nesten an til å vinne fredag også, men da ble han disket, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Hvorfor det?

— Fordi det var en feil med dressen. Vi prøver å utdanne utøverne, og derfor er det like strengt i norgescupen som i verdenscupen.

Bjøreng tilhører 1995-årgangen som er utrolig lovende. De unge skyr ingenting, og gyver på de store oppgavene. De unge er virkelig på hugget om dagen, noe man også ser i verdenscupen.

Vil til COC og junior-VM

-Jeg ble disket fredag fordi jeg hadde misforstått reglene. Jeg trodde jeg kunne ha to cm ekstra på hver side, og så var det bare halvannen på hver side, til sammen tre, sier vinneren

Fredag hoppet han så godt at han ledet etter 1. omgang, men etter kontrollen ble han satt på bakken.

-Lørdag tenkte jeg at jeg måtte gjøre det samme som dagen før, for jeg visste at det ville holde. Og det gjorde det jo, sier en fornøyd Hurum-gutt.

Han er hopper på heltid, etter at han nylig fullførte bilselgerskolen.

I Vikersund Flying Team har han Frode Håre og Geir Ødegårds som trenere, og de har tro på unggutten.

- Hva er målet ditt fremover?

— Å få en sjanse i Kontinentalcupen, som skal foregå i romjula i Engelberg, der verdenscupen går denne helgen. Dessuten må jeg selvsagt ta med junior-VM i Almaty i Kasakhstan. Det mesterskapet skal arrangeres i starten av februar.

- Hvordan skal du feire denne seieren?

— Med en rolig kveld hjemme hos foreldrene på Sætre. Jeg er veldig trøtt, legger han til.

Debutanter fikk verdenscuppoeng

Selv om Run Velta ble Norges beste i Engelberg med tiendeplass, var det 18-åringen Phillip Sjøen (nr 11) og 19-åringen Johann Forfang (12) som kom nærmest.

Les også

Verdenscupleder Fannemel på 21. plass

De var begge verdenscupdebutanter, og det er grunn til å skryte av ungdommen i norsk hoppsport om dagen.

— De må bare hoppe på seg enda mer selvtillit og få flere renn, sier tidligere storhopper Johan Remen Evensen, som er ekspertkommentator i NRK. Han fikk se Richard Freitag ta sin fjerde verdenscupseier i Sveits.

Landslagstrener Alexander Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen skal ta ut hopplaget mandag, men norgescupvinnere som Riiber og Bjøreng kan ikke komme med der, av den enkle grunn at de ikke har poeng i COC.

Derimot ser Anders Jacobsen ut til å klamre seg til en plass. Han har vært utrolig fokusert de siste dagene, og leverte på Vikersund, der han blant annet trente onsdag i det samme bakken. Jacobsen har ikke fått det til i sesongåpningen, og hadde derfor mer utbutte av å trene på hjemmebane enn å dra til verdenscuprenn. Atle Rønsen Pedersen og Kim René Elverum Sorsell tok for øvrig de to andre pallplassene på Vikersund. Ingen av dem landslagstrener Alexander Stöckls landslagsgjeng maktet å komme dit.

 1. Les også

  Polske fans ringer og plager Norges hoppkomet midt på natten

Les mer om

 1. Hopp

Relevante artikler

 1. SPORT

  Dette er trolig laget i Hoppuka

 2. SPORT

  - Vi ser et generasjonsskifte som mangler sidestykke

 3. SPORT

  17 år gammel kombinertløper sjokkerte hoppstjernene

 4. SPORT

  Gammel hopphelt er endelig på vei tilbake - blir trolig med til hoppuka

 5. SPORT

  Stöckl om Forfang: - Helt fantastisk

 6. SPORT

  Tom Hilde innrømmer: - Blir bedre av å få ei skyllebøtte