Sport

Ball hele livet

Da Anja Edin som ungjente snek seg ut etter stengetid fra hjemmet i Porsgrunn, var det ikke for å gå på fest. Hun skulle på løkka og spille ball.

Håndball er moro for artisten Anja Edin. Smilet sitter løst hos Håndball-Norges nye stjerneskudd.
 • Arne Hole

Anja Edin har sørget for at håndballinteresserte har fått en å snakke om. På Marit Breviks og Thorir Hergeirssons mange mesterlag har det vært mange gode spillere. Nesten oppsiktsvekkende mange, fra et lite land. Men få har vært sirkusartister i tillegg til å være gode. Det er der Anja Edin kommer inn.

Da World Cup startet i Århus forrige måned, var det ikke mange utenfor den indre krets som kjente den mørkhårede med det varme smilet. Etter World Cup visste mange flere det. Nå vet «alle» det. Anjas piruettbackhand i Arena Larvik mot Kina onsdag har allerede gått som en farsott på TV 2. For det er ikke så mange andre enn forbildet – Anja Andersen – som har gjort sånt.

–Jeg har øvd i tusen timer på den. Jeg elsker sånne ting, sier høstens fargeinnslag på håndballbanen.

Balljenta.

Dukker var ikke tingen som slo an hos Anja som liten. Det var ball.

–Jeg begynte å spille håndball da jeg var fem år gammel. Mamma var trener for laget. Egentlig var jeg livredd, for de andre jentene var veldig store. Jeg ble ikke mindre redd da jeg ble plassert i mål. Så jeg måtte bli utespiller, forteller Anja, som hadde sin egen type «kosebamse» når hun skulle legge seg.

–Jeg tok alltid med meg ballen i sengen. Helt til vi begynte å spille med klister...

–Hva med andre idretter?

–Jeg spilte fotball og basket også, men etter hvert skjønte jeg at det var i håndball jeg kunne nå lengst. Det var i det hele tatt idrett det dreide seg om. Festing var jeg ikke interessert i.

Kjeft.

Anja er mer enn backhand’er, innspill bak ryggen og sirkus. 26-åringen ser idretten også i et annet perspektiv.

–Det var et herlig og trygt miljø å være i. Foreldre skal være glad hvis barna begynner med idrett. Det holdt oss borte fra andre ting. Vi var en venninnegjeng som elsket å spille håndball, forteller Porsgrunns-jenta, som nådde lengst.

Men litt av idyllen ble brutt da Leif Gautestad ble trener for Gjerpen.

–Håndball for meg hadde vært angrep. Jeg skjønte ikke at det handlet om å beherske spillet begge veier før Leif kom – og fortalte oss at vi var like dårlige i forsvar som bestemoren hans.

Nå er ØIF Arendal-trener Gautestad blitt mannen til Anjas gamle lagvenninne i Gjerpen, Heidi Løke, og Anja er blitt landslagets fremste kandidat til fremskutt spiller i 5-1-forsvar.

Til VM.

Men noen forsvarsminister blir Anja kanskje aldri?

–Når jeg ligger hjemme og tenker håndball, er det angrep jeg tenker på. Jeg vil gjerne bryte barrièrer. Thorir slipper meg løs, og det er jeg glad for.

–Tar du for store sjanser?

–Jeg har i Storhamar jobbet for å spille mer på det sikre. Men det er jo det litt spesielle jeg elsker da, sier Norges nye artist, som kanskje fortsatt hadde sittet foran TV-en på Hamar hvis ikke forfall og skader hadde rammet landslaget.

–Før var landslaget fjernt for meg. Nå blir jeg skuffet hvis jeg ikke kommer med til VM.

–Jeg syns du bør få en VM-plass?

–Skriv det, ’a!

TV 2 kl. 16.15 Norge-Brasil

 1. Les også

  Svakheten skjult

 2. Les også

  Millionsøksmål mot Løke

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Karpe-medlemmet ble sjokkert da han så hvilke ytringer folk blir dømt for. Nå ønsker han endring.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5