Her er langrennsstjernenes sterkeste VM-minner

De er dagens stjerner og kan bli VM-helter, men hvilket øyeblikk er det de husker best selv?

Disse bildene representerer noen av våre VM-helters sterkeste VM-minner.
  • Kurt B. M. Haugli

Hva er ditt sterkeste VM-minne?

Hadde vi stilt spørsmålet til generasjonen som er i ferd med å gå inn i pensjonistenes rekker nå, ville trolig ett svar gått igjen. Det ville handlet om den dagen da Brå brakk staven. Den dramatiske stafetten under VM i Oslo i 1982.

Slik er det ikke for dagens utøvere. Ingen i den norske VM-troppen var født den dagen. Derfor er det langt ferskere idrettsøyeblikk som står sterkest i minnet. Det handler mye om Petter Northug. Mannen som dominerte langrennsmesterskap fra 2007 til 2015.

Martin Johnsrud Sundby (34)

30 km under VM i Trondheim i 1997:

Bjørn Dæhlie på tremila i Trondheim i 1997. Han ble nummer 2 bak

– Jeg fikk muligheten til å se 30 km under VM i Trondheim i 1997. Det var min første ute i skogen-opplevelse med langrenn sammen med mutter'n. Vi fant et flott sted å heie frem Bjørn (Dæhlie), men det var jo Prokken (Aleksej Prokurorov) som tok det. Minneverdig var det likevel.

Emil Iversen (27)

Petter Northug på 50 km under VM i Oslo i 2011:

Petter Northug ligger helt ferdig på snøen etter å ha tatt gullet i Kollen i 2011.

– Tjaa, jeg har jo hukommelse som en gullfisk, men det må bli VM i Oslo. Det som Petter Northug gjorde på stafetten og femmilen er noe av det råeste jeg har opplevd noen gang.

Hans Christer Holund (29)

Petter Northugs gull på sprint klassisk i Falun 2015:

Petter Northug snek seg mellom to konkurrenter og tok gullet på den klassiske sprinten i Falun i 2015.

– Han hadde vært ute av det og hatt trøbbel på flere måter. Da hadde han hatt en middels sesong og så kommer han og tar gull på sprint klassisk. Det var stort, og da ble jeg mektig imponert der jeg satt hjemme og fulgte det mesterskapet.

Sjur Røthe (30)

15 km til Petter Northug i VM i Val di Fiemme:

Petter Northug feirer gullet på 15 kilometeren i Val di Fiemme i 2013.

Røthe har funnet frem til en øvelse hvor han selv deltok:

– Jeg ble tatt igjen med ett minutt av Petter den dagen og fikk se på nært hold den prestasjonen da han vant et distanserenn med individuell start. Det løpet han gjorde da sitter klistret i minnene.

Simen Hegstad Krüger (25)

VM-stemningen i Oslo i 2011:

Det var et utrolig folkeliv i Kollen under hele mesterskapet for åtte år siden.

– Under VM i Holmenkollen var jeg løypepatrulje. Jeg gikk 10 min før løperne og fikk kjenne på den spesielle stemningen. Et øyeblikk kunne man gå og drømme seg bort. Da var jeg fortsatt junior og bestemte meg for at dette skal jeg oppleve.

Heidi Weng (27)

Norges sølv i håndball-VM for herrer i 2017:

Heidi Weng har et VM-minne som ikke handler om snø Håndballherrenes sølvmedalje etter finaletap mot Frankrike i 2017-VM henger høyt.

Heidi Weng har en VM-opplevelse utenfor skisporet som står sterkest.

– Jeg synes det var så rått. At håndballgutta som slet i mange sesonger de siste årene har prestert så bra, synes jeg er stort. Jeg er stor håndballfan, og det er kanskje egentlig favorittsporten min.

Eirik Myhr Nossum (33)

Stafettgullet til herrelaget i Lahti i 2017:

Finn Hågen Krogh på den dramatiske sisteetappen på stafetten i Lahti for to år siden. Han holdt ut mot en jagende Ustjugov.

Treneren for norske herrelangrennsløpere.

– Det som jeg husker aller, aller best er stafetten i Lahti i 2017. De følelsene jeg hadde underveis der, kjenner jeg fortsatt på. Det som Finn Hågen Krogh gjorde på den siste etappen var helt ekstremt.

Sindre Bjørnestad Skar (27)

Stafetten i Val di Fiemme i 2003:

Thomas Alsgaard går i mål som vinner. Men det var det som skjedde tidligere på etappen da Brink kollapset som mange husker fra stafetten i Val di Fiemme i 2003.

– Stafetten i Val di Fiemme i 2003 da Brink gikk på smellen. Jeg var 11 år og ville allerede da bli skiløper. Det var spesialet da NRKs Rike og Carlsen ikke skjønte noe som helst og Alsgaard plutselig var i tet.

Kristine Stavås Skistad (20)

Alt Petter Northug gjorde i Falun 2015 og Oslo 2011:

Petter Northug var suveren i avslutningen på stafetten i Kollen og stoppet like godt like før målstreken for å erte svenskene.

– Jeg har alltid vært veldig fan av Petter Northug og det han gjorde i Falun var fantastisk. Også husker jeg veldig godt da han ertet svenskene, stoppet like før mål og vant stafetten i Oslo-VM.

Tiril og Lotta Udnes Weng (22)

Therese Johaugs gull på 30 km i Oslo-VM 2011:

Therese Johaug går inn til gull på 30 kilometer i et usannsynlig folkehav.

– Vi var der begge to rundt løypen og det er noe som vi husker veldig godt. Det er noe man tenker hver gang man går i Kollen at dette må ha vært en vill opplevelse å ha vært med på.