Sport

Åtte måneder gamle Olav hjelper pappa med å finne farten

– Olav og Marthe har vært med på de beste rennene mine, så det lover bra for Kitzbühel og Schladming, sier Leif Kristian Haugen.

Når man har over 180 reisedager, er det hyggelig med besøk på jobben. Lille Olav får Leif Kristian Haugen til å tenke på andre ting enn bare alpint.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Hinterreit: Det var mange som skvatt da 29-åringen fra Lommedalen bare ble slått av Henrik Kristoffersen i den første slalåmomgangen i Wengen. Det var ikke fullt så mange som ble overrasket da han hektet i den andre omgangen.

Leif Kristian Haugen er mannen absolutt alle unner sportslig suksess. En blid, hyggelig og veltalende mann som dessverre altfor ofte må forklare hvorfor han nesten lyktes. Og aldri har han vært så nære å lyktes i verdenscupen som i Wengen forrige helg. 23 hundredeler bak Henrik Kristoffersen og annenplass etter den første omgangen, men så kom tuppen på skien noen millimeter på feil side av porten i den andre, og så sto han bare der.

Noen dager senere er Haugen i gang med å forberede seg til slalåmen i Kitzbühel. Økten i Hinterreit en times kjøring unna Kitzbühel er unnagjort. Og den som smiler aller bredest er….. Olav! En åtte måneder gammel hjerteknuser med store øyne og god koordinasjon.

Facetime-pappa er endelig ordentlig pappa igjen.

Les også

Jansrud om skadeplaget Svindal: – Han legger ikke opp

Klatrer på listene

– Nå har jeg ikke sett han og mamma Marthe (Gausen Nestvold) på tre og en halv uke. Det har skjedd mye. Det har gått fra at Olav prøvde å sette seg, til at han nå setter han seg opp selv og begynner å krabbe og klatre opp etter møblene, forteller Haugen.

Selv har han startet klatringen oppover resultatlistene. Denne sesongen har han en syvendeplass i storslalåm og så fjerdeplassen i parallellstorslalåm i Alta Badia, hans beste plassering i verdenscupen noensinne. Og om noen var i tvil: slalåmen i Wengen.

– Jeg er ikke overrasket at han var så nær Henrik, for det har jeg sett flere ganger på trening. Men jeg var litt overrasket over at det var akkurat i den bakken, sier landslagssjef Christian Mitter.

– Ja, det stemte i én og en halv omgang. Fra startnummer 30 er det ingen selvfølge. Det er ikke å stikke under stol at det kan være vanskelig. Men nå har det vært mye gode forhold i det siste. Så da har det vært mulig å gjøre det, sier 29-åringen selv.

Les også

Lasse røk korsbåndet, fikk bruddskader og ødela menisken i skrekkbakken: - Det vi drev med var absurd

I parallellstorslalåmen i Alta Badia før jul ble Leif Kristian Haugen nummer fire.

Leder E-cupen

– Jeg har tatt gode steg gjennom hele treningssesongen og har begynt å stabilisere meg på et litt høyere nivå.. Jeg er en del av ett av verdens beste slalåmlag, Vi pusher hverandre hele tiden på trening. Jeg har funnet et nytt gir. Jeg har gjort det sporadisk før, men nå er det flere renn på rad der jeg virkelig har vært og snust på det, forklarer han og legger til:

– Jeg har kjørt en del europacuprenn (nivå to) i år, litt mer enn tidligere. Der har det gått veldig bra. Jeg leder europacupen både sammenlagt og slalåmcupen, men jeg får dessverre ikke vært med på alt. Tre av de jeg konkurrerer med der tok fjerde-, niende- og tiendeplass under verdenscupen i Wengen, så det gir selvtillit.

Les også

Henrik Kristoffersen: - Jeg blir ordentlig forbannet

Få pappaer

Det gir ofte selvtillit å være pappa også. Det er ikke så mange alpinister opp gjennom tidene som har tatt seg tid til familie mens man er aktive.

– På hele alpinlaget er jeg den eneste pappaen nå. Tom Stiansen, Ole Kristian Furuseth og Kjetil André Aamodt hadde vel barn, i hvert fall på slutten av karrieren. Men jeg er vel en av de yngste pappaene gjennom tidene, selv om det ikke er så ungt å være 29 og pappa.

Er man på alpinlandslaget og har bopel hjemme i Norge, må man regne med minst 180 reisedager i året. Da er det ekstra godt når Marthe og Olav kommer på besøk.

– Når man er på tur uten dem, må man være enda flinkere å utnytte dagene. Man kan ikke kaste bort den tiden man er borte fra dem, sier Haugen og røper at sønnen ikke får sjanse til å holde pappa våken når de er på besøk.

– Olav er en snill gutt. Han er en stabeis, men han griner ikke mye. Likevel bor de rett over gangen. Vi er enige om at når jeg er på jobb og skal prestere, da gjør vi det slik.

Nå skal han først og fremst prestere i Kitzbühel, og så følger Schladming og senere VM. Marthe og Olav kommer dit også.

Les mer om

  1. Alpint