Kilde skuffet i utforen - OL-medaljen glapp

YANQING/OSLO (VG) OL-medaljen glapp for Aleksander Aamodt Kilde (29), som skuffet i utforen. Beat Feuz (34) vant gull.

Vinden som har herjet utforløypen de siste dagene hadde løyet, men Aleksander Aamodt Kilde stormet ned fjellsiden i Yanqing - på jakt etter sin første OL-medalje.

Tidvis opp mot 140 kilometer i timen, manøvrerte nordmannen seg silkemykt langs den knallharde kunstsnøen. Kilde var den største gullfavoritten, men da det gjaldt som mest var det likevel noe som manglet.

Kilde kjørte i mål til 2. plass, men ble siden skjøvet ut av pallen.

– Når du kjører OL, prøver så godt du kan. Jeg hadde lagt en god plan, men kunne ikke ha feil underveis. Det kostet meg topp tre og kanskje seieren, sier Kilde til VG.

Han endte til slutt på 5. plass.

– Jeg blir nok litt trykket bakpå, spesielt i siste henget. Jeg har ikke med farten jeg ønsker. Jeg hadde det halvsekunder inne, det er surt å tenke på nå, fortsetter han.

– Var du nervøs?

– Jeg var ikke mer nervøs i dag enn ellers. Hvis du ser på statistikken min, så enten vinner jeg eller blir nummer fem eller seks. Dessverre vant jeg ikke i dag. Det er surt at det blir slik, sier Kilde.

Fra to startnummer tidligere hadde Matthias Mayer satt standarden med et solid renn, og det var han nordmannen målte seg mot. Kilde ledet ved de to første mellomtidene, men havnet deretter på etterskudd mot østerrikeren.

Etter hvert begynte det å lugge for 29-åringen, og nedover bakken ble tidene rødere og rødere. I mål var han 35 hundredeler bak.

Beat Feuz, som tok bronsen i OL 2018, kjørte siden inn til ledelse to startnummer etter Kilde. Sveitseren ventet tålmodig i målområdet og så løper etter løper kjøre inn til røde tider. Han tok gullet foran overraskelsesmannen Johan Clarey (41).

– Det har ikke gått opp for meg, sier franskmannen til Discovery.

Mayer tok bronsen.

Kilde har ingen mesterskapsmedaljer gjennom karrieren, men har vært best på trening i Kina. Han har også tre utforseire i verdenscupen denne sesongen.

Kilde ser frem mot morgendagens super-G.

– I morgen smeller det, sier han offensivt.

Adrian Smiseth Sejersted var lenge jevngod med Feuz, men bommet litt på et par porter og fikk en smell. Til slutt havnet han over sekunder bak.

– Håper ikke det røyk noe der, sa nordmannen til kamera i målområdet.

Sejersted har slitt med kneskader gjennom karrieren og er tidligere blitt anbefalt av legen om å legge opp. Han ble fraktet til legen etter rennet.

Aksel Lund Svindal er den eneste nordmannen som har tatt OL-gull i utfor. Det skjedde i Sør-Korea for fire år siden.

PS! Tidligere på dagen kjørte Kildes kjæreste, Mikaela Shiffrin, ut i kvinnenes storslalåm.