Drømmeåpning for Lindvik under VM på hjemmebane: – Deilig og veldig gøy

VIKERSUND (VG) Marius Lindvik (23) har fått en strålende start på skiflygings-VM i Vikersund, og før de to siste omgangene lørdag har nordmannen VM-statistikken på sin side.

– Det er deilig og veldig gøy. Det er kult at det er litt folk og ser på, og så tror jeg det blir enda mer trøkk i morgen, sier Lindvik til VG.

VM i skiflyging består av fire omganger fordelt på to dager, men i de ti siste verdensmesterskapene har det bare blitt gjennomført to konkurransedager syv ganger. Fire av disse gangene har lederen etter første dag stått igjen med VM-gullet.

Sånn sett har Lindvik statistikken på sin side, for etter dag én i Vikersund leder han med 6,5 poeng ned til forhåndsfavoritt Stefan Kraft.

– Det blir ikke lett selv om jeg har et lite forsprang. Kraft er fryktelig god i skiflyging, så det blir ikke en lett oppgave å holde ham bak seg i morgen. Men han skal ikke få det lett fra meg heller, sier Lindvik.

– Det er ingenting. I skiflyging er 6,5 poeng ingenting. Kraft er en veldig god skiflyger og det virker som det er han man må slå om man vil kjempe om gullet, sier trener Alexander Stöckl til VG.

Han mener at dagens toer, Kraft, fremdeles må regnes som gullfavoritt, men lot seg imponere stort av hvordan Lindvik taklet forholdene.

– Han er veldig flink til å fokusere, gå inn i sin boble, og ikke la seg forstyrre av det som skjer rundt. Han tenker ikke medalje, bare lange hopp. Det fungerer veldig bra.

I førsteomgang hadde Lindvik tunge forhold, men klarte likevel å sveve ned til 232,5 meter. Det var tredje lengst, men med gode stilpoeng, vindkompensasjon og nedsatt fart holdt det til ledelse med 7,3 poeng til slovenske Anze Lanisek.

Når solen går ned, forandrer også vindforholdene seg i Vikersund, men Lindvik lot seg ikke affisere. Med 226,5 meter i en annenomgang preget av vanskelig forhold beholdt han ledelsen fra førsteomgang, og har skaffet seg et meget godt utgangspunkt før avgjørelsen faller lørdag.

Lindvik har allerede hatt en strålende sesong med verdenscupseier i Holmenkollen og OL-gull i stor bakke:

Daniel-André Tande imponerte bare ved å være på start ett snaut år etter skrekkfallet i Planica, men i rennet fikk han ikke de lengdene han ønsket. 197,5 og 201,5 meter førte han til 23.-plass, men avstandene har blitt veldig store og det skiller 101,9 poeng fra han og opp til Lindvik.

Selv om resultatet ikke er det helt store, er Tande veldig fornøyd med å hoppe i mammutbakken i Vikersund.

– Det er helt sinnssykt rått. Jeg hadde absolutt ikke forventet å være en del av laget som hopper, og jeg føler jeg koser meg i hoppbakken, sier Tande til VG.

– Selvfølgelig skulle jeg ønske at jeg hoppet lengre i dag, men får prøve igjen i morgen.

Robert Johansson imponerte i sitt første hopp, og med 231 meter lå han på fjerdeplass. I den andre omgangen ble det imidlertid skuffende 206 meter for Johansson, og han falt til sjetteplass. Opp til Lindvik er det 37,1 poeng, men det er bare 17,2 poeng opp til Domen Prevc på tredjeplass.

For Johann André Forfang ble førsteomgangen en liten nedtur etter hele 243,5 meter i prøveomgangen. I det første konkurransehoppet ble det 20 meter kortere, før det ble 212 meter i det andre. Det holder til niendeplass etter to av fire omganger.

– Det var ikke helt, men nesten. Det er positivt, for all del, ut ifra hva jeg har gjort tidligere i vinter, men jeg har høyere forventninger, sier Forfang til VG.

PS! Verdensrekorden i skiflyging er på 253,5 meter, og ble satt av Kraft i 2017.