Norges nye kampsportstjerne – fra lommerusk til millioninntekt

Tommy Lilleskog Langaker (29) har fått sitt store internasjonale gjennombrudd, og natt til lørdag går han storkamp i Thailand.

GJENNOMBRUDD: Tommy Lilleskog Langaker var en tur innom Oslo før han reiste til California og videre til Bangkok der han går storkamp i helgen.

– Det har gått rimelig fort og tatt litt av, sier Langaker til VG og gliser i skjegget.

Haugesund-mannen er nemlig blant verdens beste i grappling grappling Fellesbegrep kampsport-teknikker som betyr at motstanderen skal gripes tak i og fanges i for eksempel ledd-låser og kvelninger. Grappling er en del av blant annet judo, bryting, brasilians jiu-jitsu og sambo.og brasiliansk jiu-jitsubrasiliansk jiu-jitsuEr en kampsport som i stor grad skjer på bakken. Det konkurreres både med og uten drakt, og under forskjellig regelsett. (BJJ). Enkelt forklart er det en kampsport der ikke slag og spark er tillatt. Motstanderen skal overvinnes med låsningsgrep og teknikker.

På verdensbasis er det enorm interesse, og 29-åringen har gått fra nærmest null i inntekt til å håve inn store summer på det han elsker.

– Jeg har levd fra hånd til munn – inkassokravene har vært mange, flirer Langaker og legger til:

– Det er klart det føles befriende at det nå endelig løsner økonomisk, men penger har aldri vært drivkraften.

Tittelkamp i Bangkok

Natt til lørdag skal han møte amerikanske Kade Ruotolo på stevnet «ONE Fight Night 11». Stevnet vises i 170 land, og norske seere kan få det med seg på organisasjonens YouTube-kanal der det er nærmere syv millioner abonnenter.

«CO-MAIN»: Tommy Langaker mot Kade Ruotolo er nest siste kamp på stevnet i Bangkok.

I ONE er grapplingkonkurransene uten drakt, altså «no-gi» og dersom det ikke er avgjort i løpet av ti minutter sammenhengende er det dommerne som kårer en vinner.

Ruotolo er regjerende mester i ONES lettvektsklasse (77 kg). Han slo russiske Uali Kurzhev i oktober og skal nå for første gang forsvare tittelen.

Det blir altså mot Langaker, som slo den samme Kurzhev i februar med en «heel hook» i første runde.

Millionbonus

Bonusen for den prestasjonen var på pene 50.000 dollar, over 550.000 kroner etter dagens kurs. Han fikk samme bonus for poengseieren i ONE-debuten mot Renato Canuto i august i fjor.

YouTube: Se avgjørelsen mot Kurzhev her

Til sammen over en million kroner i bonuser på toppen av det Langaker selv beskriver som en «god grunnlønn». Tidligere har han fått det til «å gå rundt» ved hjelp av inntekter fra seminarer, et eget sportsmerke og et gym i Haugesund.

– Tommys avtale med ONE er en fire kampers avtale der han får 150.000 kroner per kamp pluss bonuser, sier Langakers manager David Garcia til VG.

VIKING FRA HAUGESUND: Tommy Lilleskog Langaker blir «selvfølgelig» sett på som en «norsk viking» når han konkurrerer i USA og Asia.

– Han er en veldig spesiell utøver som valgte å gå «all in» på en idrett som ikke akkurat er kommersiell. Internasjonalt er det få som tjener penger på BJJ, men mot alle odds har Tommy fått det til, roser Garcia som også er manager for bryteren Grace Bullen og MMA-stjernen Jack Hermansson.

Seniormester som 14-åring

Langaker fikk tidlig interesse for kampsport fordi han hadde to eldre brødre som «herjet» mye med ham. De fikk tidlig øynene opp for tradisjonell jiu-jitsu.

– Jeg merket tidlig at jeg mestret det veldig godt. Jeg ble norgesmester for senior som 14-åring og kom på landslaget.

Etter hvert dukket det opp et kurs i brasiliansk jiu-jitsu på en karateklubb i Haugesund.

– Det ga meg ekstremt mersmak. Tanken var å gå mer over til MMA, men det har blitt hovedfokus på grappling og brasiliansk jiu-jitsu. Akkurat nå fungerer det veldig bra, sier Langaker.