Sport

34-åring jaktet på Ingebrigtsen-rekord – løp inn til årsbeste i Norge

Zerei Kbrom Mezngi satte ny bestetid i Norge i år, men klarte ikke å slå Jakob Ingebrigtsens rekord.

Zerei Mezngi i duell med blant andre Henrik og Jakob Ingebrigtsen under Forus Perseløp i Stavanger i mai. Foto: Carina Johansen

  • Mats Haugland

Zerei Mezngi deltok lørdag i Norgesløpet på Jessheim, hvor han konkurrerte i 10 kilometer gateløp.

34-åringen, som representerer Stavanger Friidrettsklubb, løp i mål på tiden 28.10.

Dermed klarte han ikke Jakob Ingebrigtsens norske rekord på distansen, som var ambisjonen før løpet. Ingebrigtsen satte rekorden da han vant Hytteplanmila i fjor med tiden 27.54, som også var bestenotering i Europa i 2019.

Det holdt likevel til årsbeste tid i Norge. Mezngi slo tiden til Sondre Nordstad Moen med tre sekunder.

Silje Fjørtoft vant distansen for kvinner, med tiden 33.59.

– Monsterløp

Det kan hende at Mezngi ble litt for ivrig i starten av løpet. Det så lenge ut til at han skulle ta rekorden til Jakob Ingebrigtsen, men slet mer på den siste halvdelen av løpet.

– Dette er et monsterløp, som vi ikke har sett på norsk jord noensinne, sa NRK-kommentator Jann Post etter de første seks kilometerne.

Men utover i løpet snek det seg inn en tvil om rekord.

– At han har litt større problemer med norgesrekorden nå enn det han hadde tidligere, det er klart. Det er slak motbakke nå. Men det virker som han har ganske bra driv likevel, Zerei Kbrom Mezngi, sa Post senere i løpet.

– Følte jeg skulle kaste opp halvveis

Mezngi beskriver løpet sitt slik til NRK.

– Det var tøft. Det var mye vind, og det var litt sikksakk som gjorde at jeg mistet noen sekunder. Det var tøft å løpe alene uten hare, som jeg gjorde under hele løpet, sier 34-åringen.

Løperen forteller hvorfor han ikke klarte å løpe like raskt på i den andre halvdelen av løpet.

– Halvveis i løpet følte jeg at jeg skulle kaste opp, jeg følte meg litt uvel i magen. På grunn av det løp jeg også litt saktere etter halvveis i løpet, sa Mezngi, som samtidig avslørte at han vil løpe flere løp i høst.

  • MEZNGIS TØFFE BAKGRUNN: Flyktet fra militæret – fikk sjokk da han kom til Norge

Mezngi etter NM-sølvet på 5000-meteren i Bergen. Foto: Fredrik Hagen, NTB

NM-gull

Mezngi stjeler sjeldent de store overskriftene, og er vant med å leve et liv i skyggen av Team Ingebrigtsen og andre norske friidrettsprofiler. Men det betyr langt ifra at norskeritreeren har levert noen dårlig sesong i år.

Langdistanseløperen imponerte stort da han tok et suverent NM-gull på 10.000-meteren for et par uker siden. Han satte attpåtil ny banerekord på Fana stadion med tiden 28.04 på distansen. Under samme mesterskap i Bergen tok han også sølv på 5000 meter.

Foran årets sesong vurderte faktisk den Sola-bosatte mannen å legge opp. Han slet med både økonomi og motivasjon. Et klubbytte og en ny trener i Einar Søndeland ble redningen for at han valgte å satse videre.

– Både Einar og vennene mine jobbet hardt for å motivere meg til å fortsette. De sa at jeg burde gi løpingen ett år til, og konsentrere meg hundre prosent. Da kunne jeg vise hva jeg er god for, sa Mezngi i et intervju i juli.

Jakob Ingebrigtsen vant 5000-meteren i NM foran Sondre Nordstad Moen og Zerei Mezngi i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Drømmer om OL

Da uttalte også Mezngi at hans store drøm siden han kom til Norge for åtte år siden har vært å få representere landet i De olympiske leker.

Det store målet er å klare OL-kravet på maraton, som er på 2.11,30, men Mezngi fortalte også at han da hadde et lite håp om å klare OL-kravet på 10.000 meter, som er på 27.28.

– OL-kravet er innen rekkevidde, men det er viktig å understreke at alt må klaffe om vi skal klare det. Han har mye knallhardt arbeid som ligger foran seg, men vi har troen på at det skal gå, sa trener Einar Søndeland i juli.

Kanskje når Mezngi drømmen allerede i Tokyo 2021.

Les mer om

  1. Jakob Ingebrigtsen
  2. Friidrett