Greta Thunberg hardt ut mot Federer. Slik svarer tennislegenden på kritikken.

Tennisstjernen Roger Federer er i hardt vær etter at flere kritiserer sveitserens sponsoravtale med banken Credit Suisse. Greta Thunberg mener Federer må våkne opp.

Den sveitsiske tennisstjernen får kritikk fra blant andre miljøaktivist Greta Thunberg ettesom en av hans største sponsorer, Credit Suisse, investerer i fossilt brenstoff.

I disse dager forbereder tennisprofilen Roger Federer seg til Australian Open.

Men det er ikke bare det sportslige som står i fokus hos Federer i oppkjøringen til årets første Grand Slam-turnering. Veteranen er nemlig i hardt vær på grunn av sponsoravtalen han har med den sveitsiske banken Credit Suisse.

Banken, som er blant Federers største sponsorer, er nemlig kjent for å investere tungt i selskaper som driver med fossilt brensel.

Ifølge svenske Expressen har Credit Suisse investert 540 milliarder kroner i fossilt brennstoff siden 2016.

Thunberg kastet seg inn i debatten

Det får svenske Greta Thunberg og andre miljøaktivister til å se rødt, og har ført til angrep på sosiale medier, i tillegg til demonstrasjoner i Sveits.

Ifølge den engelske avisen The Guardian startet nemlig feiden tilbake i november 2018, da en gruppe miljøaktivister fra gruppen 350.org møtte opp og spilte tennis inne i lokalene til banken Credit Suisse. Et stunt som var ment til å sette lys på Federers samarbeid med Credit Suisse.

Det endte med en kraftig bot på nesten 200.000 kroner, skriver avisen.

Tirsdag forrige uke møtte miljøaktivister opp i retten i Sveits for å protestere mot avgjørelsen å bøtelegge gruppen, som nekter å betale boten.

Etter protestene kastet den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg seg inn i debatten, da hun valgte å dele denne Tweeten fra 305.org til sine nesten fire millioner følgere. Her bes Roger Federer å våkne opp, med emneknaggen #RogerWakeUpNow:

Tirsdag forrige uke møtte miljøaktivister opp for å protestere mot boten gruppen 350.org fikk i Sveits.

Slik svarer Federer

Nå har endelig Federer selv valgt å svare på kritikken. I en pressemelding sendt til nyhetsbyrået Reuters forteller sveitseren at han tar klimadebatten på alvor.

– Jeg tar klimatrusselen veldig alvorlig, spesielt med tanke på at meg og min familie ankommer Australia midt i ødeleggelse av branner. Jeg har stor respekt for den unge klimabevegelsen og jeg er takknemlig for unge klimaaktivister som pusher oss alle til å undersøke oppførselen vår og oppfordre oss til gode løsninger, sier Federer til Reuters.

Federer sier at han vil ta opp slike temaer med sine mange sponsorer.

– Vi skylder dem å lytte. Jeg er takknemlig for å bli påminnet om mitt ansvar som privatperson, som idrettsutøver og gründer. Jeg er forpliktet til å bruke min privilegerte posisjon til å ha en dialog om viktige ting med sponsorene mine, sier tennisstjernen.

Mandag formiddag gikk også Credit Suisse selv ut på Twitter og ga uttrykk for at bedriften ønsker å hjelpe å bekjempe klimaproblemene: