Sport

Rettssak i gang: Beskyldes for å ha tatt imot millioner fra dopingmistenkte utøvere

Mandag startet en større rettssak som omhandler korrupsjon og hemmelighold av doping i russisk og internasjonal friidrett.

Den tidligere friidrettstoppen Lamine Diack er tiltalt for å ha tjent seg rik på å skjule russisk doping.
  • NTB-AP

Lamine Diack, tidligere president i Det internasjonale friidrettsforbundet, er blant de tiltalte i rettssaken som går over to uker i Paris.

Aktoratet vil legge fram påstander om at russiske friidrettsutøvere betalte flere millioner kroner for å skjule dopingbruk, slik at de kunne delta i London-OL i 2012 og andre mesterskap.

Diack var president i IAAF (nå World Athletics) i nesten 16 år, og han var blant de mest innflytelsesrike personene innen de olympiske grenene. Hans ettermæle og forbundets troverdighet fikk imidlertid en kraftig smell da Diack måtte gi seg i 2015. Han ble pågrepet i Frankrike, og etterforskerne la fram påstander om at utøvere ble presset for penger i bytte mot at dopingsakene deres ble holdt hemmelige.

Enorme beløp

I rettssaken er 86 år gamle Diack tiltalt for korrupsjon, hvitvasking og tillitsbrudd. Påtalemyndigheten hevder at han mottok eller la til rette for mottak av 3,45 millioner euro fra dopingmistenkte utøvere som fikk navnet sitt renvasket.

Den summen tilsvarer 34 millioner kroner etter dagens kurs. Drøyt 20 russiske utøvere skal ha vært involvert i saken.

Diack er også tiltalt for å ha hatt en rolle i en utbetaling på 13 millioner kroner fra Russland til bruk i valgkamp i hans hjemland Senegal. Disse pengene skal ha kommet fra sponsor- og TV-avtaler som Diack skal ha forhandlet fram med russiske tjenestemenn, og IAAF skal som en del av avtalen ha forsinket arbeidet med dopingsaker mot russiske utøvere.

Også Diacks sønn, Papa Massata Diack, er tiltalt for korrupsjon, hvitvasking og tillitsbrudd. Han kommer ikke til å møte i retten, ettersom Senegal har avvist Frankrikes utleveringskrav. Papa Massata Diack har tidligere hatt en rolle som markedskonsulent i Det internasjonale friidrettsforbundet.

Seks tiltalte

Far og sønn Diack er tiltalt for å ha samarbeidet om underslag av sponsorpenger som Det internasjonale friidrettsforbundet mottok fra store selskaper som den russiske banken VTB, det kinesiske oljeselskapet Sinopec og teknologigiganten Samsung.

Ytterligere fire personer er tiltalt i saken, og to av dem er ventet i rettssalen i Paris. Det er Habib Cissé, en advokat som jobbet for Diack, og legen Gabriel Dolle, som hadde ansvaret for dopingtester i det daværende IAAF.

Russerne Valentin Balakhnitsjev og Aleksej Melnikov er tiltalt, men kommer trolig ikke til å møte i retten. Balakhnitsjev var tidligere kasserer i IAAF, mens Melnikov var trener for Russlands langdistanseløpere.

(©NTB)