Edvald unngikk skrekkvelten: - Klarte heldigvis å bremse

Høydramatisk da Kristoffs lagkamerat triumferte.

TØRST PÅ SEIER. Edvald Boasson Hagen (28) har så langt ikke hatt suksess i Tour de France, men mye tyder på at rudsbygdingen igjen har funnet tilbake til formen.

HUY/OSLO : Etter sidevindskaoset søndag, var den tredje etappen i Tour de France den første klatretesten for sammenlagtkanonene.

Opp stupbratte Mur de Huy (1,3 kilometer à 9,6 prosent) til målstreken var det ingen steder å gjemme seg. Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Alberto Contador og resten av stjernene som drømmer om gul trøye i Paris hamret løs på hverandre.

Seieren gikk til Joaquim Rodríguez (Katjusja) etter at han distanserte samtlige i det bratteste partiet opp til mål.

Nordmennene unngikk stygg velt

Det var likevel ikke vinneren som tok den største oppmerksomheten etter målgang grunnet en forferdelig velt underveis. Med 55 kilometer igjen lå rytterne strødd.

FORFERDELIG VELT: Fabian Cancellara var blant rytterne som deiset i bakken med omtrent 55 kilometer igjen. Sveitseren var blant dem som klarte å sykle videre.

Flere ryttere deiset i bakken i stor hastighet. Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) i den gule ledertrøyen var blant dem, men sveitseren maktet å fortsette der andre måtte bryte. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) unngikk velten da han satt et stykke bak i feltet da det skjedde.

— Jeg var såpass langt bak og tenkte at jeg skulle kjøre meg fram da det skjedde. Jeg klarte heldigvis å bremse opp og svinge unna. Jeg håper det etter forholdene går bra med de som var involvert, sier nordmannen til TV 2 etter målgang.

— Vi kjørte sikkert i 70-80 kilometer i timen. Det er fælt. Du hører og ser at det er vondt. Det blir ekstra vondt når vi kjører så fort, fortsetter 28-åringen.

Froome i gult

Begge nordmennene var som forventet sjanseløse i den kuperte avslutningen på etappen. Alexander Kristoff trillet i mål sammen med Cancellara snaut tolv minutter bak Rodríguez.

Opp Mur de Huy tok Kristoffs kamerater i Katjusja kommandoen for Joaquim Rodríguez. Med 500 meter igjen tok Froome over stafettpinnen og satte et voldsomt tempo.

Rodríguez gikk til med 370 meter igjen, Froome maktet ikke å svare, og spanjolen kvittet seg med samtlige. Men da det flatet ut med 170 meter igjen akselererte Froome igjen og nærmet seg Rodríguez.

Men spanjolen holdt unna og triumferte.

— Det betyr mye med en seier. Vi kan senke skuldrene litt nå. Rodriguez skal kjempe i sammendraget, men etappeseirer er også veldig viktig. Nå reiser vi i hvert fall ikke tomhendte hjem og kan fokusere på å ta flere seirer. Vi hadde stang ut i går, og det ser ikke ut til å gå veien med den grønne trøyen. Derfor er det viktig med etappeseirer og et fint plaster på såret, sier Kristoff til den norske pressen etter målgang.

STERKEST: Joaquim Rodríguez distanserte samtlige opp Mur de Huy og vant den svært dramatiske tredje etappen i Tour de France.

Froome ble andremann, mens Alexis Vuillermoz (Ag2r) endte på tredjeplass. Det ble store avstander mellom sammenlagtkandidatene, og Froome tar over den gule trøya. Briten er ett sekund foran Tony Martin (Etixx-Quick Step). Av sammenlagtfavorittene er Tejay Van Garderen nærmest, 13 sekunder bak Froome. Contador er 36 sekunder bak, Nibali har 1'38 opp til Froome, mens Quintana er nesten to minutter bak.

— Jeg våknet definitivt ikke opp i dag og tenkte at jeg skulle ta gult. Jeg forventet ikke at jeg skulle klare å få luker store nok til å ta den gule trøya opp Mur de Huy, men det gikk fort.

— Hver dag skjer det noe massivt. På hver etappe så langt har det vært store tidsforskjeller. Jeg vil definitivt heller være i posisjonen jeg er i nå enn en der jeg må ta tid på den gule trøya, forklarte

Edvalds lagkamerat i brudd

Umiddelbart etter at etappen ble viftet i gang, angrep Bryan Nauleau (Europcar), Jan Bárta (Bora-Argon 18), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) og Martin Elmiger (IAM Cycling).

Kvartetten fikk bare rundt fire minutter på det meste, og det var tydelig at hovedfeltet hadde full kontroll på dem.

Både for Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) handlet det om å hjelpe lagkamerater med større vinnersjanse da den siste kilometeren ikke passet noen av dem med den bratte stigningen.

Anført av Movistar for Alejandro Valverde og Nairo Quintana spiste hovedfeltet avstanden fram til bruddet overraskende tidlig. Med 65 kilometer igjen skilte det bare 30 sekunder.

Skrekkvelt

Med drøyt fem mil igjen smalt det, like etter at bruddet ble hentet.

En stygg velt så flere ryttere deise i bakken i stor hastighet, flere dundret også inn i en lyktestolpe ved siden av veien. Rittet ble først nøytralisert i noen kilometer, deretter beordret rittdirektør Christian Prudhomme samtlige til å stoppe. Det måtte gjøres en opptelling etter den grusomme velten.

Ryttere som ble tvunget til å bryte grunnet velten var Dmitrij Kozontsjuk (Katjusja), Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), William Bonnet (FDJ) og Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE). Flere av rytterne som sto igjen og ventet på å få klarsignalet igjen hadde drakter og shortser som var ødelagt og revet opp.

— En forferdelig velt! Dette er meget alvorlig. Jeg blir uvel av å se disse bildene.Vi krysser fingrene og ber til høyere makter om at ikke altfor mange er så skadet at de må bryte, kommenterer TV 2s Christian Paasche.

STYGGE SCENER: Flere ryttere skadet seg stygt i velten.

Etter at rytterne begynte å trille igjen, var rittet nøytralisert i noen kilometer før en ny start gikk med 50 kilometer igjen.

Ivrige sammenlagtkanoner

Etter at rittet ble satt i gang igjen, var det ingen bønn for de som slet etter velten. Astana for Vincenzo Nibali og Tinkoff-Saxo for Alberto Contador sprengte feltet i sidevind med fire mil igjen, men Sky avverget den potensielle krisen for Chris Froome.

Det tøffe kjøret i front fortsatte, noe som gjorde at ingen ryttere angrep hovedfeltet. Hovedfeltet ble også splittet i to som en følge av særlig Astanas tempoøkning.

I bakleksa satt blant andre Boasson Hagen og en rekke sammenlagtfavoritter. Alejandro Valverde (Movistar), Thibaut Pinot (FDJ) og Romain Bardet (Ag2r) var blant dem som desperat angrep gruppe to og kjørte seg opp til tetfeltet like før mellomspurten med 31 kilometer igjen.

Der økte André Greipel ledelsen i kampen om den grønne poengtrøyen. Verken Kristoff eller Boasson Hagen tok poeng da begge satt i gruppe to. Noen kilometer senere samlet også gruppene seg, og status quo ble gjenopprettet mellom sammenlagtfavorittene.

Med 17 kilometer og tre bakker igjen begynte angrepene ved Angelo Tulik (Europcar), men Team Sky styrte feltet med jernhånd og hentet ham raskt. Britene fortsatte å holde et høyt tempo inn på de siste ti kilometerne, og den voldsomme posisjonskampen var i gang.

Råkjøret fortsatte, og over nest siste bakke med 5,1 kilometer igjen var Boasson Hagen, Rui Costa og Pinot blant dem som måtte gi slipp på tetgruppen.

Alt ble samlet inn i Mur de Huy. Der viste Joaquim Rodríguez seg sterkest.

Katjusja-kapteinen økte tempoet i det bratteste partiet, og ingen klarte å følge ham inn på de siste 200 meterne. Tony Gallopin (Lotto Soudal) var siste rytter som måtte slippe. Froome nærmet seg på de siste meterne, men briten kom aldri opp på Rodríguez' bakhjul.