Sport

Ingen dopingskandaler under årets Tour

— Et lettelsens sukk for sykkelsporten, sier Mads Kaggestad.

Sammenlagtvinner Chris Froome og de andre rytterne i årets Tour de France er tilsynelatende rene. Det er Kurt Asle Arvesen og Mads Kaggestad lettet over.
  • Nicholas Bergh
    Journalist
Frank Schleck møtte pressen etter at han testet positivt under fjorårets ritt.
Enorme ressurser ble brukt på å teste Mark Cavendish og de andre rytterne under årets ritt.
Festina-lagets sportsdirektør Bruno Roussel måtte møte i retten etter dopingskandalen i 1998.

Sykkelsportens troverdighet nådde et nytt bunnivå i januar, da Lance Armstrong omsider innrømmet at hans syv sammenlagtseiere i Tour de France kom ved hjelp av doping.

Det første Tour de France etter det som utmerket seg som tidenes skandale i sykkelsporten, gikk imidlertid riktig for seg, i hvert fall tilsynelatende.

Ingen av rytterne ble innblandet i dopingsaker under rittet, og snaut to døgn etter målgang på Champs-Élysées er fortsatt ingen tatt.

TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad er positivt overrasket.

— Vi får vente og se. Det kan fortsatt dukke opp noe. Men dette er et lettelsens sukk for sykkelsporten. Det ikke er en garanti for noe som helst, selv om det er et positvt tegn , sier Kaggestad til aftenposten.no.

Sportsdirektør i Sky og tidligere deltager i Touren, Kurt Asle Arvesen, er ikke overrasket over mangelen på dopingskandaler.

— Det har vært en oppgradering i dopingtestingen de siste femten årene og jeg hadde forhåpninger om at alle rytterne hadde forstått nå. Det er godt å få bekreftet det, sier Arvesen.

Dopingfokus siden 90-tallet

Siden 90-tallet har det nærmest vært tradisjon at minst én rytter må så av i løpet av rittet på grunn av en dopingsak.

I fjor var det klatreren Frank Schlecks positive dopingprøve som rystet rittet. Året før ble Alexander Kolobnev tatt med buksene nede.

Både i 2007 og 2008 gikk mye av oppmerksomheten til jukserne, blant andre store profiler som Alexander Vinokourov, Riccardo Ricco og Michael Rasmussen.

Før 2006-utgaven var arrangøren føre var, og utestengte sammenlagtfavorittene Jan Ullrich, Ivan Basso og Francisco Mancebo før rittet rullet i gang.

I 2010 gikk det relativt gemyttelig for seg mens rittet pågikk, men i september samme år kom sjokkmeldingen om at sammenlagtvinner Alberto Contador hadde testet positivt under rittet.

- Mulig, men krevende

Mads Kaggestad hadde heller ikke tro på at rittet ville bli ødelagt av dopingskandaler før starten på Korsika for tre uker siden.

- Jeg hadde ikke forventet de verste skandalene. De største sakene nå er egentlig innrømmelser fra ryttere som er på hell i karrieren eller som allerede har lagt opp , sier Kaggestad.

Han tror den omfattende testingen har en preventiv effekt.

— Er du en rytter som trenger doping er det vanskelig å lure testene i tre uker, for du må ha påfyll på et tidspunkt. Det er mulig å lure systemet, men det er krevende, sier Kaggestad.

Tror rytterne har lært

Både Kaggestad og Arvesen tror fraværet av dopingskandaler i årets utgave er et tegn på at rytterne har lært.

— Jeg tror de som kjører nå skjønner at de blir tatt dersom de finner på noe. Det blir helt sikkert dopingsaker fremover også, men man har fått renset mye, sier Arvesen.

— Det er nok flere som sykler uten doping og flere som er mindre dopet, det vil si at de bruker mindre doser, som ikke gir så mye effekt, sier Kaggestad.

- Eksempel til etterfølgelse

Kaggestad mener sykkelsporten har tatt et vellykket oppgjør med seg selv.

- Mange er nok uenige, men jeg mener at sykkelsporten er renere enn noen gang. Det er hvert fall ikke mangel på vilje til å gjøre noe med problemet. Blant annet går deler av worldtour-rytternes lønn til å finansiere dopingtester, poengterer Kaggestad.

Arvesen mener sykkelsporten kan være en rollemodell for andre idretter.

— Sykkelsporten er en av idrettene som har tatt tak i problemet, men likevel har man fått et dårlig rykte. Jeg håper de andre idrettene følger sykkelsportens eksempel, sier Arvesen.

Kan komme avsløringer onsdag

Onsdag offentliggjør en kommisjon utnevnt av det franske senatet en rapport om Tour de France 1998, som kanskje er den mest skandalepregede utgaven i rittets historie.

Blant annet ble det kjent at rytterne på det franske Festina-laget hadde dopet seg systematisk.

Kommisjonen har testet urinprøvene fra 1998 på nytt. Dermed blir trolig flere kjente sykkelnavn satt i forbindelse med doping onsdag.

Mads Kaggestad mener dette viser at dopingsyndere aldri kan føle seg helt trygge.

- Ti år etter kan du likevel bli avslørt, og da sitter du ikke igjen med mye ære. At man sparer prøvene og tester de igjen har nok en preventiv effekt. Man vet jo at det er mange forskjellige stoffer de ikke hadde tester for på den tiden, sier Kaggestad.

Les også

  1. - Galt å beskylde Froome for doping

  2. - Denne gule trøyen vil tåle tidens tann

Les mer om

  1. Tour de France