Sport

Gullhelten hylles av lagkameratene: – Han er rett og slett et unikum

Ifølge landslagssjefen kunne Håvard Holmefjord Lorentzen blitt god i hvilken som helst idrett.

HEKTISK DØGN: På 24 timer har Håvard Holmefjord Lorentzen gjennomført utrolig mye: Blant annet gulløp, gullfeiring, antidopingtest, timevis med intervju, noen få timer søvn, en treningsøkt på isen og medaljeseremoni. Foto: Rune Sævig

  • Øystein Vik

– Dette var deilig. Øyeblikket var i går, men å få medaljen i dag var spesielt, sier Håvard Holmefjord Lorentzen til BT.

Den olympiske mesteren på 500-meter på skøyter har nå fått det synlige beviset på prestasjonen ingen fra Bergen har gjort før ham; å vinne individuelt OL-gull.

Gullmedaljen henger rundt halsen og «Ja, vi elsker» er spilt.

– Jeg ble mest glad og lykkelig da jeg sto på toppen av pallen, men rørt også. Jeg prøvde å synge så godt jeg kunne, sier Lorentzen.

25-åringen fra Fyllingsdalen holdt masken på pallen, men det å motta olympisk gull i den iskalde vinden på Pyeongchang Medal Plaza var en opplevelse som varmet langt inn i sjelen.

– Jeg vil takke familien, Fana IL, lagkameratene mine og støtteapparatet rundt landslaget, sier Lorentzen mens nasjonalsangen til Tyskland runger i bakgrunnen etter en annen medaljeutdeling.

Les også

Slik ser OL-vinnerens legg ut to år etter skrekkskaden: – Jeg måtte transplantere hud

Presterte under enormt press

Når en gullmedalje er et faktum, sitter gjerne lovordene løs. Tilfellet Lorentzen var ikke noe unntak.

– «Lorry» (som Lorentzen kalles) er rett og slett et unikum, begynner landslagssjef Sondre Skarli.

Han har jobbet sammen med Lorentzen siden 2009.

Mannen som sto til høyre for Lorentzen på seierspallen, Min Kuy Cha, satte ny olympisk rekord like før Lorentzen skulle ut og gå sin 500-meter mandag.

– At han klarte å holde hodet kaldt og levere en enda bedre OL-rekord mens entusiastiske hjemmefans jublet for det de trodde var et koreansk gull, sier mye om Lorentzen, mener Skarli.

Les også

Landslagssjefen tar bladet fra munnen: – Nå må vi slutte å få spørsmål om norsk skøytesport er tilbake fra de døde

ETT HUNDREDEL: Håvard Holmefjord Lorentzen var ett hundredel raskere enn sølvvinner Min Kuy Cha fra Sør-Korea. Foto: Rune Sævig

– «Lorry» skiller seg veldig fra andre idrettsutøvere ved at han klarer å holde hodet kaldt og bare tenke på arbeidsoppgavene, sier Skarli.

Landslagssjefen beskriver Lorentzen som en naturlig leder og en selvgående utøver som har en forståelse av teknikk, trening og konkurranse som ingen andre.

– Allerede i ung alder var han flink til å ta egne øvelser og trene seg selv. Mange utøvere spør: «Gikk jeg bra nå». «Lorry» trenger ikke stille det spørsmålet, sier Skarli.

Landslagssjefen hyller Lorentzen-familien som har betydd mye.

– «Lorry» er god i så å si alt. Håvard Lorentzen og Håvard Bøkko kunne blitt god i hvilken som helst idrett. Det er ikke mange du kan si det om, mener Skarli.

Les også

«Symbolet på at dette er olympiske leker uten like for Norge»

– Sykt å se på

Da Lorentzen skulle gå sitt gulløp, fulgte alle lagkameratene i OL-byen nøye med.

– Det var helt sykt å se på. Da koreaneren gikk så fort, så det vanskelig ut å vinne, men det gjorde han jammen, sier Sverre Lunde Pedersen.

25-åringen er like gammel som Lorentzen og så at kompisen og treningspartneren gjennom mange år beholdt roen og konsentrerte seg om å gjøre det han gjør best: Gå fort på skøyter.

– Alle er litt ekstra tente i OL, tenningen kommer av seg selv. Tenker du at du skal tenne mer i, så kan det fort bli for mye. Men Håvard klarte å holde spenningsnivået under kontroll, sier en imponert Lunde Pedersen.

TAKKER FAMILIEN: Håvard Holmefjord Lorentzen har mange å takke etter OL-gullet. Familien, Fana IL, lagkameratene og støtteapparatet rundt landslaget. Jeg kunne ikke klart dette uten alle dem. Foto: Rune Sævig

Håvard Bøkko spanderte is på gullvinner Lorentzen da skøyteløperne ble gjenforent i tidlige nattetimer i deltakerlandsbyen i Gangneung. At Lorentzen satte olympisk rekord på en lavlandsbane da det gjaldt som mest, er en utrolig prestasjon, mener Bøkko.

– Det er lett å bli satt ut når noen går sykt fort rett før deg. Det er så usannsynlig egentlig at han skulle perse, sier Bøkko.

Lagkamerat Simen Spieler Nilsen er klar i sin hyllest:

– Det viser hvor stor idrettsmann han er når han klarer å holde hodet kaldt etter at noen har gått et slikt superløp som sørkoreaneren gjorde.

Les også

Lorentzen delte OL-gullet med idolet: – Han har betydd alt for meg

Ikke mettet

Fredag er det ny gullmulighet for Lorentzen. Da er det 1000-meter. De fleste tror gullet står mellom bergenseren og Kjeld Nuis fra Nederland.

– Jeg er ikke mettet nå. Jeg vil gjerne ha mer og komme opp hit nå, sier Lorentzen med gullmedaljen rundt halsen.

Planen hans sent tirsdag kveld var å løfte vekter.

– Men det spørs om jeg har energi til det, sier han med et smil.

Les mer om

  1. OL
  2. Skøyter
  3. Håvard Bøkko
  4. Simen Spieler Nilsen
  5. Fana IL
  6. Håvard Lorentzen