Sport

Verdensmester Jansrud: – Det råeste jeg noensinne har opplevd

Kjetil Jansrud (33) trodde han mistet VM da legene rådet ham til seks ukers pause. To uker senere ble han verdensmester.

Verdensmester Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal ble hyllet av et stort publikum i Sverige lørdag kveld. Her viser de frem medaljene.
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje
    Journalist

ÅRE: – Å høre et norsk-svensk jubelbrøl mot meg, tror jeg er den råeste opplevelsen jeg noensinne har opplevd ved målgang. Jeg kommer aldri til å glemme dette, sa han i jubelscenene etter VM-gullet i utfor.

Han har vunnet OL-gull – men aldri blitt verdensmester.

Les også

  1. Den perfekte dagen, de perfekte løperne

  2. Kongen har abdisert, leve kongen!

Kjetil Jansrud avskrev seg selv før VM-utforen, men vant gull i snødrevet i Åre.

Etter super-G-rennet onsdag, sa Jansrud at han var sjanseløs på VM-utforen. Han hadde hatt en for dårlig sesong i utfor. Og skaden i venstre hånd hemmet han.

Men Vinstra-gutten vant utforthrilleren mot kompis Aksel Lund Svindal i Åre med to hundredeler, få uker etter at han dro hjem fra Kitzbühel med nyoperert hånd etter to fingerbrudd.

Gullvinner Jansrud og sølvvinner Svindal ble båret på gullstol av lagkamerater og støtteapparat.

Har hatt en urokkelig tro

Jansrud mente etterpå at det var et bevis på at alt er mulig bare du jobber hardt og har stor tro.

– Beskjeden fra legene var at det ville ta seks uker før fingerskaden hadde grodd. De sa at det kunne gå minimum fire uker før jeg kunne kjøre på ski igjen. Men så gikk det på litt over to uker. Jeg har kjempet meg gjennom det, jeg har hatt en urokkelig tro på at det skulle gå.

– Hva forteller det om deg?

– Jeg bruker ikke adjektiver om meg selv. Men tålmodigheten har hjulpet. Jeg har valgt å fortsette etter en mildt sagt trøblete utforsesong der jeg ikke har fått det til.

Han hyllet lagkompisene etter seieren. De har en kultur der det alltid handler om å gi full gass, selv når ting går imot.

Gir alltid full gass

– Det er sånn vi jobber på laget, vi gir full gass. Hva skal jeg si? Det var selvfølgelig mange marginer som tippet min vei. De to hundredelene er bare en del av det som går i min retning. Men sånn er det i mesterskap og renn. I dag hadde jeg dritvondt i hånden fordi jeg pushet for hardt fra start. Men det er ingen skade skjedd. Det handlet om å ta sjansen, gripe muligheten.

Han har startet i 15 VM-renn tidligere i karrieren. I mange av dem har han vært blant de største favorittene.

Den foreløpige fangsten var to medaljer, ingen gull.

– Kan du beskrive følelsen av endelig å bli verdensmester?

– Det er umulig å beskrive. Jeg har jobbet hele livet for å få til dette. Jeg har vært veldig nær mange ganger. Men VM har vært et slags tomrom for meg. Sykdom har ødelagt, andre ting har ødelagt. Det har vært en smørbrødliste over ting som har gått galt. Men nå har jeg gjort dette. Nå slipper jeg å stå i et renn i Italia (Cortina) om to år og få spørsmålene om at det er min siste mulighet i karrieren. Det var greit å få det gjort.

Fikk se Liverpool-scoring

Fra Jansrud kom i mål til han forlot målområdet tok det to timer.

– Skynd dere, jeg har en Liverpool-kamp jeg vil se, sa Jansrud da vi spurte om noen spørsmål mellom blomsterseremoni og internasjonal pressekonferanse.

Jansrud rakk ikke kampstart mellom favorittlaget Liverpool og Bournemouth. For da satt han på pressekonferanse.

En internasjonal journalist spurte Jansrud om hans forhold til Liverpool.

– Jeg har drømt om å score på Anfield og høre jubelbrølet. Det jeg opplevde i dag er nok det nærmeste jeg kommer. Nå fikk jeg en smak på hvordan fotballspillere har det hver helg.

Akkurat i det Jansrud fullførte sitt svar, sendte Sadio Manè Liverpool i ledelsen på Anfield.

Jansrud ilte bort til norske journalister for å se målet i reprise på pressesenteret.

– Bra, bra, bra! I hvert fall så langt. Nå flyter det, svarte han og dro på medaljeseremoni.

Liverpool vant kampen 3–0 og Jansrud hadde dermed to ting å glede seg over denne lørdagen.

Feiring med Svindal

– Hvordan rangerer du VM-gull i utfor opp mot OL-gull i super-G?

– Et OL-gull er noe annet fordi det betyr mer i den store sammenhengen. Men sånn sportslig sett, etter å ha slått tilbake etter en trøblete inngang, så er nok dette noe av det aller beste. Og så er det et utforgull.

Sa Jansrud og tok med seg skiene. Han skulle videre til medaljeseremoni Åre sentrum, så til kakefest på hotellet. Deretter ventet en fest med sin kamerat gjennom de siste 20 årene, sølvgutt og idrettspensjonist Aksel Lund Svindal.

– Vi har så mye HISTORIE at det ikke kan oppsummeres på en annen måte enn at det er en hel del som skal feires i kveld.

Les mer om

  1. Kjetil Jansrud
  2. Aksel Lund Svindal