Sport

Treneren: Dette blir nøkkelen dersom Lunde Pedersen skal ta EM-medalje

Sverre Lunde Pedersen har lagt den tunge sesonginnledningen bak seg.

Sverre Lunde Pedersen har mål om medalje i helgens allround-EM. Foto: PETER DEJONG / TT / NTB Scanpix

NM-oppturen gjorde Fana-løperen godt og gir håp foran helgens allround-EM.

Lunde Pedersen tok et suverent gull under allround-NM i Trondheim uken før jul. Nesten viktigere enn gullet var følelsen han satt igjen med etter løpene på Leangen kunstisbane. Etter tre tunge opplevelser på 5000 meter i verdenscupen fikk Fana-løperen omsider den responsen han ønsket seg fra egen kropp.

6.45,38 ble fasiten på den nest lengste distansen på utendørsbanen i trønderhovedstaden. Landslagstrener Sondre Skarli legger ikke skjul på at det var en kjærkommen opptur.

– Det betyr mye for tryggheten. Sverre hadde tre 5000-meter bak seg der han var langt unna der han har vært tidligere. Da blir man usikker. Sånn sett var det godt han fikk den gode opplevelsen, sier han til NTB.

Les også

Sverre Lunde Pedersen var overlegen i NM

God lagtempo

– Hvor lenge sitter tre slike tunge opplevelser i?

– Det varierer veldig fra utøver til utøver. Hos noen preller det av med en gang, mens andre har det med seg en stund. For Sverres del er jeg ikke bekymret. Han er flink til å se fremover, sier landslagstreneren.

Lørdag starter Lunde Pedersen jakten på det som kan bli karrierens første EM-medalje. 500 og 5000 meter står på programmet på åpningsdagen i Heerenveen. Søndag skal medaljene deles ut etter 1500 og 10000 meter.

Landslagstrener Skarli håper eleven fortsetter der han slapp i NM, men legger ikke skjul på at Lunde Pedersen trolig må føle seg litt frem med hensyn til egen form.

– Han er nok fortsatt litt usikker på hva kroppen tåler, og må nok føle seg litt frem med hensyn til hvilke rundetider han skal legge seg på, sier han.

Lunde Pedersen kommer samtidig til helgens EM i Heerenveen med en fersk og god opplevelse fra samme bane. Da det norske laget vant lagtempokonkurransen i verdenscupen tidlig i desember gikk Fana-løperen strålende.

Les også

Pedersen: – Gir mye selvtillit og trygghet foran resten av sesongen

Fem i medaljekampen

Landslagstrener Skarli nøler ikke med å utrope 24-åringen til medaljekandidat i helgens EM. Med seg i den kategorien har Lunde Pedersen fire andre løpere. Nederlandske Sven Kramer blir som vanlig kjempefavoritt på hjemmebane.

Landsmannen Jan Blokhuijsen, belgiske Bart Swings og russiske Denis Juskov er også ventet å ville ha et ord med i laget.

– Fem mann kan ta medalje slik jeg ser det. To vil reise skuffet hjem. For Sverres del tror jeg Swings og Juskov blir enklest å ha med å gjøre, sier landslagstrener Skarli.

– Hva er nøkkelen til en Lunde Pedersen-medalje?

– Nøkkelen ligger på første dag. Han må få til en god 500 og 5000 meter og være med i kampen, sier Skarli.

Ida Njåtun er det norske håpet på kvinnesiden i helgens allroundmesterskap. Hege Bøkko og Håvard Holmefjord Lorentzen går for topplasseringer i sprint-EM, som arrangeres for første gang.

(©NTB)

Les mer om

 1. Sverre Lunde Pedersen

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Kramer om Pedersens kollaps: – Det vil ta lang tid for Sverre å komme seg igjen

 2. SPORT
  Publisert:

  Norges skøyteess står uten personlig hovedsponsor

 3. SPORT
  Publisert:

  Denne bergenseren kan bli historisk i helgen

 4. SPORT
  Publisert:

  EM-kollapsen utløser grundig testing av Pedersen: – Det var skremmende

 5. SPORT
  Publisert:

  Lunde Pedersen kollapset og mistet EM-medaljen: – Trolig syk

 6. SPORT
  Publisert:

  Treneren om Lorentzen: – Andre kunne blitt nervøse nå, men ikke han