Hoppsjefen: - Jeg vet ikke hvor lenge vi orker å se at feil vinnere blir kåret

Kenneth Gangnes var ekstremt fornøyd etter VM-sølvet i skiflyvning. Sportssjef Clas Brede Bråthen raste mot dommerne.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen.

— Kenneth viser enorm styrke, men jeg synes det er surt at de som bedømmer VM-hoppingen ikke klarer å gjøre jobben sin, sier sportssjefen.

Han sikter til at vinner Peter Prevc fikk altfor gode karakterer på sitt hopp.

LES OGSÅ:

— Jeg vet ikke hvor lenge vi orker å se at feil vinnere blir kåret. Det blir dumt hvis det blir åpenbart for alle – bortsett fra de fem i dommertårnet – at bedømmingen er feilaktig

Bråthen fortsetter:

— Prevc får mye mer i stil enn det han skal ha, etter min vurdering. Han skal ha for forsøket, men stilen må jo likevel vurderes, og den holdt ikke til 18,5 som tellende. Han skulle hatt 3 x 17 i stil. Men uansett henger vi ikke med hodet. Norge kom igjen på pallen i et mesterskap, som vi har gjort siden 2003, og vi er den eneste nasjonen som har maktet det.

Gangnes selv ville ikke kommentere stilkarakterene, fordi han ikke hadde sett hoppet eller landingen til Prevc.

Han var selv så glad bare for at han er med i dette sirkuset.

— Dette resultatet bekrefter nok en gang at jeg tok det rette valget om ikke å gi meg, selv om det var nære på. Jeg stolte på magefølelsen, og jeg følte at jeg hadde mer å gi.

PALLEN: Peter Prevc vant VM i skiflyvning foran Kenneth Gangnes (t.v) og Stefan Kraft (t.h).

Gangnes, som fant sin plass bak verdensmester Peter Prevc, som satte ny bakkerekord med 244 meter, fortsatte med skihopping til tross for to alvorlige korsbåndskader, meniskproblemer og flere inngrep i kneet. I fire år var han borte fra idretten. I vinter har han tatt seg til verdenscuppallen åtte ganger, og VM-sølvet er det foreløpige høydepunktet i karrièren.

Den dramatiske lørdagen

Riktignok ble mesterskapet i monsterbakken i Kulm mer dramatisk enn både han og lagkamerat Johan André Forfang hadde trodd på forhånd. Gangnes, som ledet VM etter første dag, måtte over ende etter landingen i prøveomgangen. Forfang fikk et enda styggere fall da han skulle sette nedslag på 240 meter i den tredje omgangen, som til slutt ble den eneste tellende lørdag. Den fjerde og siste ble droppet på grunn av vinden.

— Det går så fort når man faller, så jeg rakk ikke å tenke så mye, sier Gangnes, sjeleglad for at han ikke fikk seg en alvorlig trøkk igjen.

— Jeg har ikke vondt, men er litt sår i muskulaturen. Jeg kjenner at jeg har skrevet litt, sier han, før han leende legger til:

— Det siste kom kanskje feil ut.

Han beskriver det ublide møtet med den hardpakkede snøen på denne måten:

— Det er voldsomt mye krefter i sving når det først napper. Men da jeg fikk til et skikkelig hopp i den tredje omgangen (238,5 meter), tenkte jeg at jeg ikke kunne håpe på noe mer. Jeg føler ikke at jeg tapte gullet, men vant sølvet.

FLERE SAKER OM SKIHOPP:

Får ros for tålmodigheten

Trenerne og sportssjef Clas Brede Bråthen ga Gangnes den hyllesten han fortjente.

— Personlig tror jeg at den prestasjonen Kenneth Gangnes har gjort savner sidestykke i norsk idrettshistorie. Det å være borte fra toppidretten så lenge og komme tilbake til verdenstoppen, er spesielt. Jeg kommer ikke på noen andre som har klart det, sier han om 26-åringen.

Skiflyvning er krevende

Gangnes tok seg god tid i garderoben, før han skulle til hotellet og deretter få behandling hos fysioterapeut. Lørdagskvelden ble uten stress.

— Skiflyvning tar på, så jeg må roe meg ned, sier han.

Totningen gleder seg til dagens laghopping, der han tror Norge har det beste laget, og at troen på gull er stor, selv om ingen tar noe for gitt. Forfangs strekk i kneet kan sette en stopper for tromsøværingen. Muligens er det best at han står over, for ikke å utsette kroppen for en stor belastning igjen. Han fikk behandling av fysioterapeuten i går kveld.

Om Forfang blir med i kvartetten, ville ikke ledelsen avgjøre før søndag. Forfang må få lov til å kjenne etter hvordan kroppen har det. 20-åringen ble skikkelig forslått, men jublet etter fallet og viste stor idrettsglede.

— Er det ikke flott? Det er slike utøvere vi vil ha, sier en stolt sportssjef, som mener han har tidenes norske landslag akkurat nå.

Selv om Østerrike fikk en mann på pallen, da Stefan Kraft tok seg til tredjeplassen, mener Bråthen at Norge uansett har fire hoppere som utgjør det jevneste laget. Fannemel kom på syvende individuelt i Kulm og Daniel André Tande endte på 18. Andreas Stjernen og Joachim Hauer er på "venteliste", dersom landslagstrener Alexander Stöckl må bytte på laget. Begge har vært på verdencuppallen denne sesongen.

Verdensrekordholder Fannemel følte at han ikke klarte å levere slik han hadde håpet på forhånd. Han fikk meget dårlige vindforhold, og hoppet dermed bare 175,5 meter. Honndølen vant kvalifiseringen, men vind og vær er det lite å gjøre med. Lagkamerat Tande landet på 192,5 meter og vil gjerne ha revansj.

PS: Forrige gang det var VM i Kulm for ti år siden, tok Norge gull for lag.

SISTE UTGAVE AV AFTENPODDEN: