Sport

Slik vurderer ekspertene Norges håndballjenter før OL-starten

Lørdag starter håndballjentene forsøket på å ta det tredje OL-gullet på rad. Ekspertene mener sjansene er like gode som i 2012.

De norske håndballjentene vant gull i London, og ifølge ekspertene kan det fort bli Norges eneste medalje av edel sort i Brasil. Her feirer Kari Mette Johansen (f.v), Marit Malm Frafjord, Linn Jørum Sulland og Katrine Lunde bragden i 2012.
  • Arne Hole

Tonje Nøstvold, Kristine Lunde, Linn Jørum Sulland, Gøril Snorroeggen, Karoline Dyhre Breivang og Kari Mette Johansen er borte fra gullaget i London.

Generasjonsskiftet har tydeligvis gått greit, for så sent som i VM-finalen i desember tok Norge nok et gull – da med Sulland på laget. Nå er den venstrehendte skytteren ute med skade.

— Vi har et annerledes lag denne gangen - et lag med bedre angrepsspill, men vi har færre ulike typer når Sulland er ute, sier tidligere landslagsspiller, nå TV 2-ekspert, Randi Gustad.

Les også

Heiberg tildelt rolle i russisk antidopingarbeid: - Jeg måtte le

Merker Sullands fravær

— Vi har mistet skyts med Sulland, men det er et lag med mye rutine og bra balanse. Vi får hard motstand, for OL er jevnere enn noen gang. 10-12 lag kan ta medalje, fem-seks kan ta gull og Norge er ett av dem, mener Gustad.

- Lagets svakhet?

I RIO: Arne Hole.

— De kan la seg stresse av høyt forsvar, og så har de hele nasjonens forventninger på sine skuldre, sier Gustad, som mener at OL 2008 og 2012 var to helt forskjellige måter å ta gullet på. I Beijing cruiset laget gjennom og vant samtlige åtte kamper. I London kladdet det mye helt til kvartfinalen mot Brasil.- Jeg håper på en mer stabil variant enn sist, sier TV 2s ekspert.

Les også

  1. Norges 12 OL-medaljer kostet til sammen 108 millioner

  2. OL-kongen Phelps var langt nede: - Det beste jeg kunne gjøre, var å ta mitt eget liv

— Et vanvittig fundament defensivt

Kenneth Gabrielsen skal kommende sesong trene Vipers - laget som har tatt mål av seg til å ta opp kampen mot Larvik. Vipers er også det første laget som får glede av Sulland når hun blir frisk igjen.

— Vi har et veldig solid lag – et lag som kan gå hele veien, men marginene er små, og vi må ha dem med oss. Nye lag har meldt seg på, som Sverige og Nederland. Men vi har et vanvittig fundament i det defensive forsvaret, som gir oss kontringene.

- Sammenlignet med 2012?

Tonje Nøstvold, Kari Mette Johansen, Katrine Lunde og Armanda Kurtovic jubler for OL-gullet i London for fire år siden.

— Det er vanskelig å sammenligne. Det er forskjellige typer, men ikke noe dårligere spillere. Miksen er bra, med jenter som har vært med på mye og de som er unge og sugne, sier Gabrielsen, som tror laget lært av den dårlige starten i London-OL. - Hva er svakheten i år?

— Det kommer an på hvor godt vi klarer å kamuflere den, men det er klart vi ikke har den samme skuddkraften når Sulland er borte. Det kan svekke Norge når motspillet er bra. Norges spill er bygd opp på gjennombrudd, men vi har Emilie (Hegh Arntzen) som skytter. Hun har blomstret opp ved siden av. Det er struktur i alle ledd, fastslår Gabrielsen.

Gode når det drar seg til

Larvik-trener Tor Odvar Moen deler forhåpningene til de to andre ekspertene.

— Dette laget er ikke dårligere enn det vi vant med i 2012, og det står godt til dem vi skal møte. Men det blir tøft, og vi kan risikere noe av det samme som i London. Da kom vi inn i kvartfinalen som nummer fire og slo knock out på Brasil da det hele snudde.

- Forskjellen fra 2012-laget?

Det har vært et generasjonsskifte siden 2014, og det er noen ulikheter. Det er fortsatt mye rutine, og noen unge er bedre enn de var i 2012. - Svakhetene?

— De kan innimellom falle ut i angrep. Da blir det for mye stussing og enkeltmannsprestasjoner – før siste utvei blir et forsøk på å hive ballen inn til Løke. Men når vår lille baktrio med «Vikki» (Veronica Kristiansen), Stine (Bredal Oftedal) og Nora (Mørk) trår på gassen – og får med Løke – da er de gode!

Spent på nye regel

Tor Odvar Moen er også spent på hvilke lag som vil utnytte den nye regelen med å bytte ut keeper med hvilken som helst utespiller – uten påbudet om det tidligere draktbyttet.

— Det har ikke vært så mye av det i oppkjøringen som jeg hadde forventet, men det kan også hende at noen av lagene har hatt lyst til å skjule det før OL. Det blir spennende å se om noen kommer til å gå «all in» - særlig hvis Sør-Korea gjør det. De spiller med høy risiko fra før, sier Moen, som ser for seg flere scenarier.

— Spill seks mot syv kan også bli underdogens system, og det er ikke sikkert at det 7-6-spillet vi får se i år er det samme som vi får se neste år.

Les også

Bra for norsk idrett om yndlingsjentene våre taper

Les mer om

  1. OL