Sport

Spår proffkontrakt for Eiking alt neste år

Team Jokers sportsdirektør tror det blir vanskelig å holde på stjerneskuddet Odd Christian Eiking (19) etter sesongen.

KOMET: Odd Christian Eiking (19) har kommet som en komet inn i sykkelsirkuset denne sesongen. Nå kan en proffkontrakt være nært forestående for sykkeltalentet.
  • Magnus Wikan

Askøyværingen Odd Christian Eiking imponerte stort i helgen, da han ble nummer to sammenlagt i rittet Giro della Valle d'Aosta i Italia. Femdagersrittet regnes som ett av de tøffeste etapperittene for U23-ryttere, og er blant de mest prestisjetunge rittene for unge syklister.

Eikings prestasjon berømmes av hans sportsdirektør i Team Joker, Gino van Oudenhove, som tror det nå kan bli vanskelig å holde på sykkeltalentet etter sesongen. Han tror nemlig at en proffkarriere er nært forestående for 19-åringen.

— Det har ikke kommet noen konkrete tilbud ennå, men om Eiking sykler flere store ritt på dette nivået, så vil han nok få tilbud om å bli proff allerede til neste sesong, sier van Oudenhove.

Fortsatt fersk

Det er ikke bare andreplassen i Giro della Valle d'Aosta som gjør Eiking attraktiv for større profflag. I sin første sesong på et kontinentallag, har tenåringen markert seg i Tour of Norway og blitt nummer tre i NM-fellesstarten for seniorer.

— Jeg er litt overrasket over resultatene i noen ritt, men ellers har sesongen gått akkurat som jeg hadde håpet på forhånd, sier Eiking, som forsøker å holde snakket om en proffkarriere på avstand.

— Jeg har selvsagt lyst til å kjøre store ritt, som Tour de France, en gang, men det er ikke noe jeg tenker på nå. Nå tar jeg ett ritt av gangen. Hvis jeg presterer bra, så vil tilbudet komme før eller siden, sier han.

- Sportsdirektøren din sier at det kan komme tilbud allerede til høsten. Hva tenker du om det?

— Aller først må jeg snakke med Gino og de andre i Joker om hva som vil være best for karrieren min. Jeg har tross alt ikke syklet i så mange år, og man bør være klar på flere områder før man begir seg ut på en proffkarriere, sier Eiking.

Anbefaler ett ekstra år i Joker

Van Oudenhove mener Eiking bør være tålmodig. Han tror sykkeltalentet har godt av å ta enda noen steg i Joker før han eventuelt blir proff.

— Vi skal i alle fall la ham kjøre ut sesongen hos oss, så får vi ta en prat siden. Min anbefaling vil være at han kjører en, eller kanskje en halv, sesong til hos oss før han eventuelt drar. Da kan han spisse noen detaljer og gjøre overgangen til profftilværelsen enda mykere, sier sportsdirektøren.

Proff blir han uansett før eller siden. Det mener TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad, som har nevnt Eikings navn flere ganger under TV 2s Tour de France-sendinger i år.

— Om et par år bør han være proff på et veldig bra lag. Eiking er det desidert største klatretalentet vi har i Norge, en type vi ikke har mange av. Han kan nå lenger enn de proffene vi allerede har, sa Tour de France-guruen til BT etter NM-bronsen tidligere i sommer.

Står over Arctic Race

Det er kort mellom de store rittene for Eiking denne sommeren. Allerede om en uke skal han sykle Tour Alsace, som er en del av oppkjøringen til sesongens hovedmål Tour de l'Avenir, populært kalt "ungdommens Tour de France", i slutten av august.

Fordi han ser på rittet i Alsace som en bedre oppkjøring, har 19-åringen valgt å stå over Arctic Race of Norway, hvor flere store sykkelstjerner deltar.

— Arctic Race er veldig preget av profflag, og vi har egentlig mest interesse av massespurter. Det er ikke noe som passer meg. Da er det bedre for meg å sykle i Alsace, hvor det går litt mer oppover. Å sykle begge to hadde blitt for mye, sier Eiking.

En god prestasjon i Tour de l'Avenir kan være utslagsgivende for om Eiking blir proff eller ikke. Rittet er det viktigste for U23-ryttere, og er tidligere vunnet av sykkelstjerner som Nairo Quintana, Bauke Mollema og Jan Bakelants.

— Jeg har forsøkt å bygge formen jevnt denne sesongen, så jeg håper at jeg klarer å sykle på det samme nivået utover høsten, sier Team Joker-rytteren.