Sport

Gjert Ingebrigtsen: – Det begynner å gå opp for folk at vi kan bryte den afrikanske dominansen

Afrikanske løpere har dominert løpsøvelser fra 1500 meter til maraton i årevis. Nå blir de for alvor utfordret av tre brødre fra Lura og Sandnes.

Gjert Ingebrigtsens løpere er definitivt i verdenstoppen, og det merkes på den internasjonale interessen.
  • Egil Ø. Nærland

1500 meter: Steve Cram vant den første tittelen under det første verdensmesterskapet i friidrett i Helsingfors i 1983. 15 mesterskap senere er det bare vinnere med afrikansk opprinnelse, de siste seks fra Øst-Afrika.

5000 meter: Eamonn Coghlan fra Irland vant den første VM-tittelen på 5000 meter. 15 mesterskap senere er det bare vinnere med afrikansk opprinnelse, de siste ni med østafrikansk bakgrunn.

Da Jakob Ingebrigtsen som 17-åring vant sølv på 1500 meter under U20-VM i Tammerfors i fjor sommer, ble han det første ikke-afrikanske medaljevinneren på 18 år.

– Det er opplest og vedtatt at det er umulig for etniske europeere å slå etiopiere, kenyanere, ugandere, somaliere og løpere fra andre nasjoner med opprinnelse fra Øst-Afrika, men vi beviser det motsatte. Vi kan slå dem, understreker trenerpappa Gjert Ingebrigtsen overfor Aftenbladet.

Han opplevde en ny konkurransehelg der guttene hans har gjorde «vedtatte sannheter» til skamme.

  • LEST DENNE? Filip Ingebrigtsen senket brorens rekord: – Helgen har vært fantastisk
Filip og Jakob Ingebrigtsen satte begge hver sin norske rekord i London i helgen.

Jakob og Filip er nest best i verden

For tredje helg på rad ble 18-årige Jakob nummer to under et Diamond League-stevne. I London lørdag ble han bare slått med 17 hundredeler av 12.45-mannen Hagos Gebrhiwet fra Etiopia på 5000 meter. Vinnertiden lød 13.01,86 mot Jakobs norske rekord på 13.02,03.

Søndag klinte Filip Ingebrigtsen til på Olympiastadion i den engelske hovedstaden. 26-åringen satte ny, norsk rekord på én engelsk mil og brøt som første nordmann 3.50-grensen da han ble klokket inn på 3.49,60. Han ble kun slått med 15 hundredels sekund av vinneren Selemon Barega.

I Belgia perset eldstemann Henrik Ingebrigtsen til 13.15,38 på 5000 meter, gikk godt under VM-kravet 13.22,5 og sikret VM-deltakelse for alle tre. En unik historie som Gjert kommenterer slik:

– Såpass burde det være. Henrik løp kontrollert til 13.15, Jakob kan løpe mye fortere, og Filip gjorde et kjempeløp der han som Jakob måtte dra opp farten alene.

Henrik Ingebrigtsen greide VM-kravet med solid margin på 5000 meter under et stevne i Belgia lørdag.

– Fantastisk, men VM blir annerledes

– Det var en fantastisk helg, men VM blir en helt annen affære. Vi har mye jobb å gjøre før den tid, understreker treneren som merker større og større interesse for Team Ingebrigtsen internasjonalt.

– Det begynner å skje ting. Østafrikanerne har dominert 1500, 5000, 10.000, halvmaraton og maraton så til de grader, og så begynner vi å blande oss inn. Det internasjonale friidrettsmiljøet blir mer og mer nysgjerrig på oss, forteller Gjert Ingebrigtsen.

Han håper det skal være mulig å kjempe mot atleter som ikke fusker, og at det internasjonale friidrettsforbundet stadig forbedrer kontrollregimet.

Trener og far Gjert Ingebrigtsen har mye å glede seg over om dagen.

– Mine gutter har levert fantastiske prestasjoner, og alle skal vite de skal blø for å slå oss – hver eneste gang, understreker trenerpappaen.

Han innrømmer at yngstemann Jakob aldri slutter å forbause.

– Det meste er sagt om den gutten, sier Gjert uvanlig forsiktig og tydelig rørt.

Løpet lørdag var et rent mesterskapsløp, lurløping underveis og så en vanvittig fart siste 1000 meter.

– Hva tenker du om 53,5 siste 400 meter?

– At du må ned et par sekunder til i VM, kommer det kontant.

Jakob og Filip Ingebrigtsen under et Diamond League-stevne tidligere i sommer.

Verdens beste kondisjon

Hemmeligheten bak prestasjonene til Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen, er kondisjon og atter kondisjon. Derfor gjennomfører de nå igjen en periode der de fyller på med trening.

– Har du verdens beste kondisjon, trenger du ikke den råeste spurten for å vinne, lyder oppskriften fra senior som kjenner at det tar på å kjøre dobbeltrolle som trener på døgndrift og kombinert med full jobb hos Ahlsell.

På vei mot VM i høst og OL i Tokyo 2020 håper Gjert Ingebrigtsen det skal være mulig å få til en økonomisk ordning som kan frigjøre ham helt og fullt til trenerrollen en tid.

Les mer om

  1. Gjert Ingebrigtsen
  2. Henrik Ingebrigtsen
  3. Jakob Ingebrigtsen
  4. Sandnes
  5. Friidrett
  6. London
  7. Filip Ingebrigtsen