Slik startet eventyret for håndballjentene

Er du ung og har en mor og far som traff reklameskiltet da de skulle prøve å score? Fortvil ikke. Du kan bli håndballstjerne likevel.

Nora Mørk, Stine Skogrand, Camilla Herrem og Emilie Hegh Arntzen som barn. I dag spiller alle på det norske håndballandslaget.
  • Arne Hole

GÖTEBORG: Håndballjentene har foreldre med vidt forskjellig bakgrunn fra idretten. Ja, noen har foreldre uten bakgrunn i det hele tatt. Andre ting er viktigere.

  • Se bakgrunnen til alle de 16 spillerne nederst i saken.

Da Emilie Hegh Arntzen ble Norges helt i kampen mot Ungarn tirsdag, ville noen kanskje si at det er ikke så rart.

Mamma Hanne Hegh har 202 landskamper og pappa Ketil Arntzen har vært spiller og trener i norske klubber og assistenttrener for Sven-Tore Jacobsen på landslaget.

Men hennes bakgrunn er egentlig utypisk. De færreste har foreldre med topphåndballerfaring.

– Kortspill har vært en viktig del av oppdragelsen, forteller mamma Hanne Hegh om datteren Emilie. Det er ikke bare på håndballbanen at konkurranseinstinktet kommer frem.

– Dette overrasker ikke meg. Det viktigste er å være i et godt miljø og at du kanskje slumper borti en god trener. La utøverne utforske talentet sitt. Så kan foreldre og trenere stimulere til utvikling, stille spørsmål og få ungene til å reflektere, sier Ketil Arntzen, nå trener i Gjerpen. Mamma Hanne trente Emilie til hun var 15, så tok pappa over.

– Jeg tror Emilie ville blitt god uansett hvem som hadde trent henne. De unge trenger oppmerksomhet, få lov til å prøve og feile, se håndball sammen med foreldrene og prate om det, sier Arntzen.

Les også

Hergeirsson i strupen på forbundet: - Det handler vel om penger

– Både mamma og pappa var trenere

Landslagsstjerne Nora Mørk vokste opp i Bækkelagshallen sammen med tvillingsøster Thea.

– Jeg var interessert fra jeg var liten. Jeg vokste opp med at håndball er gøy, at det var noe jeg ville drive med. Jeg var i hallen hele tiden ettersom mamma jobbet i klubben. Både mamma og pappa var trenere i min storesøsters lag. Hele gjengen var i hallen. Jeg måtte på skolen for å få lov til å dra på trening. Det var regelen. Og da ble det mye skole, forteller Nora Mørk.

Nora (t.v.) og tvillingsøster Thea vokste opp i Bækkelagshallen i Oslo. Mamma Tirill ble seriemester med BSK.

– Var elektrisk i bilen på vei til kamp

Carl Otto Herrem, pappa til Camilla, forteller at han og «fruen» spilte håndball – og at datteren ble dratt med.

– Vi så allerede i 9-10-årsalderen at hun kunne bli noe spesielt. Hun var helt elektrisk når hun satt i bilen på vei til kamp. Hvis mamma etter et nederlag sa tap og vinn med samme sinn, var det som å helle bensin på bålet. Hun var et like stort fotballtalent. At hun valgte håndball var mer tilfeldig. Men jeg sier heldigvis: Det er innendørs.

Som ung Sola-spiller fikk Camilla Herrem være med Anja Andersen på Bækkelagets taktikkmøte. Det ga Herrem inspirasjon. – Jeg tror ikke hun vet hvor mye den dagen betydde for meg.

Doktorgrad på talentutvikling

Han som kanskje burde vite mest om emnet heter Christian Thue Bjørndal. 1. januar leverer han sin doktorgrad på talentutvikling i håndball.

– Det er en stor fordel å ha foreldre som er involvert. De blir eksponenter for at barna begynner å spille håndball i ung alder. Men det er av mye større viktighet at de støtter og hjelper enn at de har spilt håndball selv. Logistikk, kjøring, mat, trygg forankring hjemme – alt det er viktigere, sier Bjørndal, som har funnet en nokså «underlig» bakgrunn hos spesielt én av dagens EM-spillere, Kjerstin Boge Solaas (18).

– Hun vokste opp i Dale i Sunnfjord. Det er ikke akkurat håndballens arnested, og det finnes vel ikke en spiller i mils omkrets som har vært i nærheten av landslaget. Da hun gikk på ungdomsskolen, hadde de nesten ikke nok spillere til å stille lag. Statistisk sett hadde hun dårlige odds, og det var vel nesten som et distriktsalibi at hun kom på samling. I tillegg var hun «uheldig» med fødselsdatoen, 31.12. Hadde hun vært født én dag senere, ville hun vært på 1998-landslaget. Det var tilfeldig at hun havnet i eliteserien for Tertnes – og halvannet år senere spiller hun mesterskap for Norge!

Les også

Så mye kreves det for å lykkes i håndball: – Talent er virkelig ikke nok

Skadene stopper mange

Bjørndal er ikke bekymret for at Norge skal miste sin posisjon i verdenstoppen. Til det er rekrutteringen så god at det bare er å høste.

– Talentene kommer og kommer. Greier vi å flere til å bli med enda lenger, presses nivået ytterligere opp. Vi har fryktelig mange gode spillere, og de blir forvaltet godt på landslaget. Håndballens problem er at skaderisikoen er så stor at man kan dette av karusellen.

– Så skadeforebygging må prioriteres?

– Da vil jeg være litt tabloid og svare nei. Hvis man trener for mye eller for tøft, hjelper det ikke å putte enda mer inn i boksen. Da må noe ut. Det er totalaktiviteten som er problemet, sier Bjørndal.

Allerede som liten var Stine Skogrand glad i å leke med ball. Hun byttet raskt hånd, og er nå en av Norges beste venstrehendte spillere.

Dette er jentenes foreldrebakgrunn:

Emilie Hegh Arntzen: Mamma Hanne var kaptein for Norge da laget slo gjennom med VM-bronse i 1986. Pappa Ketil var spiller og er trener.

Malin Aune: Lite håndball på foreldrene, men hadde en tante som spilte. Ble dratt med på håndballen av venner.

Marit Malm Frafjord: Ble født i Tromsø og vokste opp i volleyballfamilie. Pappa Einar har en landskamp i den sporten. Dratt med av klassevenninner på håndball da familien flyttet til Trondheim.

Kari Aalvik Grimsbø: Hadde en far som drev friidrett. Dratt med på håndball av storesøster Anne Kathrine.

Camilla Herrem: Begge foreldrene spilte håndball i Sola. Pappa Carl Otto er i dag en av landslagets mest trofaste supportere og er på alle mesterskap.

Vilde Mortensen Ingstad: Ingen av foreldrene spilte, men er veldig engasjerte. Mamma kjørte opp og ned til Helsingborg for å se kamp.

Veronica Kristiansen: Ingen av foreldrene spilte. Ble dratt med av storesøster og inspirert av en tante.

Amanda Kurtovic: Datter av Marinko Kurtovic, som var keeper på høyt nivå. Er i dag trener i Arendal. Moren uten håndballbakgrunn.

Nora Mørk: Vokste opp i Bækkelagshallen sammen med tvillingsøster Thea da Anja Andersen var stjernen. Mamma Tirill seriemester med BSK. Pappa Morten også BSK-spiller.

Stine Bredal Oftedal: Har en mor som har spilt på høyt nivå og i tillegg vært en av drivkreftene i Nit/Hak, der Stine spilte før det ble Stabæk og Issy Paris.

Silje og Sanna Solberg: Ingen av foreldrene spilt håndball på høyt nivå. Ble dratt med av storesøster Anne Kathrine til Jar. Så gikk veien til Stabæk.

Kjerstin Boge Solaas: Moren har litt håndballbakgrunn, men ikke på toppnivå.

Stine Skogrand: Har en mor (Elisabeth Rusctetta) som har spilt håndball, men ikke på høyeste nivå.

Marta Tomac: Pappa Zeljko spilte på høyt nivå i det gamle Jugoslavia. Har i en årrekke vært tilknyttet det norske herrelandslaget. Far og datter snakker sammen flere ganger daglig under mesterskap.

Silje Waade: Foreldre med bakgrunn fra ski, friidrett og orientering. Årets funn begynte med håndball fordi alle venninnene spilte.

  • Hør Aftenpodden Sport hvor kulturminister Linda Helleland hylles for milliondrysset over norsk idrett, og en tøffing får tøff behandling: