Sport

Når Gøran Antonsen (30) setter seg bak hesten i Norges største travløp, vet han at det er en nær venn som mangler

– Han var min bestevenn, selv om vi var ulik i alder, sier Antonsen.

To gode venner med eventyrhesten. Kusk Gøran Antonsen (t.h.) med bestevennen og Lionels deleier, nå avdøde Kjell Arne Ness. Foto: Anders Kongsrud / Hesteguiden

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Derfor blir Oslo Grand Prix (OGP) svært følelsesladet for Antonsen, som forteller at de to snakket mye om det som skulle skje i hovedstaden 11. juni.

Dit kommer noen av verdens beste hester. Hans hest, Lionel, har andrespor, og syvåringen kan bli den første norskfødte hesten som vinner siden 1987. Den forrige var Rex Rodney.

– Kjell Arne gledet seg veldig til å være med dit, akkurat som han gjorde det da han planla å dra til Olympiatravet utenfor Göteborg i april, sier Antonsen.

Les også

Nå venter melkesyren på Jonas Gahr Støre og kompani: – Du angrer hele veien opp

Kjell Arne Ness hadde mye glede av Lionel. Ness gikk bort ved påsketider. Foto: Eirik Stenhaug/Equus

Må være en Gud der oppe

Heller ikke øyeblikket da Lionel vant dette storløpet overlegent i Sverige, skulle Ness komme til å få med seg. Seieren var verdt halvannen million svenske kroner.

– Det må være en Gud der oppe. Jeg svever mellom fullkommen lykke og tunge tanker, utbrøt 30-åringen, som før påske hadde mistet kameraten som døde av kreft.

– Dette skulle du ha vært med på å oppleve, Kjell Arne. Nå savner jeg deg, fortsatte Antonsen, og satte ord på følelser og tanker.

Antonsen er impulsiv, direkte og byr på seg selv både i med- og motgang. Kusken og treneren fra Mysen har opplevd mye av det ene – og litt av det andre.

Skapte Lionel selv

Historien om de to eierne og en hest som lenge sto på stallen hos familien Antonsen i Slitu, og som i dag er en av verdens beste, har ikke kusken noe imot å fortelle.

– Lionel laget vi selv. Jeg var stallansatt og tjente ikke så fett. Jeg spurte Kjell Arne om han ville være med og satse, slik at vi kunne dele kostnadene. Han sa ja, og så fant vi frem til en brukbar avlshoppe, og vi bestemte hvilken hingst hun skulle pares med.

Resultatet ble Lionel, oppkalt etter fotballspilleren Messi. Den ble trent hjemme i Eidsberg.

– Da han var fire år, sendte vi ham til Frankrike. Resten av historien er nesten ikke til å tro, forteller Antonsen i dag.

Les også

De som vil sykle dette rittet, må sette av minst tre døgn. I fjor måtte syv av ti deltagere bryte.

I fint trav. Lionel med Gøran Antonsen i sulkyen. Foto: Gerard Forni

Pengemaskinen

Han eier en hest som har travet inn 10,8 millioner kroner. Vinner han Oslo Grand Prix, kan det plusses på ytterligere halvannen million.

Da passerer han også Steinlager, som pr. i dag er den mestvinnende norskeide varmblodstraveren med 12,2 millioner på konto.

Steinlager var født i Sverige, Lionel er veldig norsk. Og kusken det samme.

Populær for mediene

De siste dagene har Antonsen fått mye oppmerksomhet, men det klager han ikke på.

Norske og svenske medier har vært på besøk til sønnen til trener Cato Antonsen.

Lionel kommer imidlertid ikke til Bjerkebanen fra Sverige før på løpsdagen.

Det er hos den svenske stortreneren Daniel Redén hesten ble flyttet etter en dopingskandale.

Lionel er oppkalt etter en av verdens beste fotballspillere, Lionel Messi. Foto: Eirik Stenhaug/Equus

Kobolt og bygdesnakk

– Det spesielle i fjor, da vi også var med i Oslo Grand Prix, var at det ble tatt dopingprøver fra hesten som viste at den testet for kobolt, et ulovlig medikament.

Den gang sto Lionel oppstallet hos den franske stortreneren Fabrice Souloy i Normandie, som senere ble dømt for dette.

– Jeg fikk sjokk og gikk bortimot i kjelleren. Turene til butikken i etterkant var rett og slett ille. Jeg følte meg uglesett uten at det behøvde å være slik, oppsummerer Antonsen.

Hingsten kom tilbake, enda tøffere og sterkere. Tredjeplassen i 2017-utgaven av verdens mest prestisjetunge travløp Prix d’Amerique, var en prestasjon på øverste hylle. Seieren i Olympiatravet ble også en bekreftelse på at syvåringen er i form.

Nå er det prestisjeløpet OGP som gjelder.

– De tøffeste konkurrentene blir i spor én og åtte, sier Antonsen og sikter til Volstead og Aubrion de Gers. Sistnevnte kuskes av Joseph Der Beck, som jakter sin tredje seier i OGP.

NRK 1 sender Oslo Grand Prix fra 16.45 til 17.30

Les mer om

  1. Hest
  2. Trav