Da den danske syklisten plutselig ble Tour-favoritt, skjedde det noe: – Det har vært helt vilt de siste ukene

Jakob Fuglsang vant Critérium Dauphiné i begynnelsen av juni. Over natten ble han en av favorittene til å vinne Tour de France.

Det har vært hektisk etter at Jakob Fuglsang plutselig ble utnevnt til en av Tour de France-favorittene. Her på Astanas pressetreff fredag ettermiddag ble han intervjuet av Danmark Radios sykkelekspert Niels Christian Jung.

DÜSSELDORF: Etter at Bjarne Riis vant Tour de France i 1996 og Michael Rasmussen ble tatt for doping, har ingen dansker blitt nevnt som favoritt til å vinne Tour de France.

Men da Jakob Fuglsang på imponerende vis vant den siste etappen av Critérium du Dauphiné 11. juni skjedde det noe.

Rask suksess

Plutselig ble han nevnt i samme åndedrag som Chris Froome, Richie Porte og alle de andre som vanligvis er blant favorittene. Han har fått merke favorittstempelet.

– Det har vært helt vilt de siste ukene, sier han og smiler sitt mest sjarmerende smil da vi traff ham på Astanas pressetreff fredag ettermiddag. Han ba om at han nå måtte få litt mer fred under konkurransen til å konsentrere seg om det han har aller mest lyst til: Skaffe seg den gule ledertrøyen i verdens største sykkelritt.

Han var allerede før seieren i Dauphiné en av Danmarks mest populære idrettsutøvere.

– Jacob er en stor sportspersonlighet. Han er veltalende og sjarmerende, men han er også samtidig litt mystisk, sier Niels Christian Jung og trekker frem en annen stor danske, fotballspilleren Michael Laudrup, når han skal trekke sammenligninger.

Les også

Boasson Hagen: «Jeg hadde egentlig aldri den store proffdrømmen»

En mystisk person

Jung har dekket sykling for Danmarks Radio (DR) i en årrekke, og han har latt seg imponere av sitt lands beste sykkelrytter.

– Han er tilgjengelig for mediene og meget veltalende, men så er han også slik at han forsvinner. Han tar seg god tid til å skape litt mystikk rundt seg selv.

Søndag er det alvor for 32-åringen. Astana har to ryttere i favorittsjiktet. Italienske Fabio Aru og det store danske håpet. En del sykkeleksperter har snakket om en mulig konflikt mellom de to. Slik er det neppe ifølge Johan Kaggestad.

– Disse to er et veldig spennende par. Jeg tror de kan bli råsterke sammen. De kan bli en superduo slik Bradley Wiggins og Chris Froome var i 2012 da de tok første og annenplassen i Tour de France. Men jeg tror ikke de krangler like mye som Wiggins og Froome, sier Kaggestad.

Astana kjører med to kapteiner. Både Jakob Fuglsang og italienske Fabio Aru (t.h.) er blant dem som nevnes som favoritter i en svært åpen utgave av Tour de France.

Selv er ikke Fuglsang bekymret. Han skrev under ny toårskontrakt med Astana like før Tour de France.

– Jeg er glad for at alt har falt på plass. Ingen bekymringer underveis i Touren etter dette. Jeg mener at vi har et godt lag, og jeg tror oppriktig at det kan være jeg som kjører ned Champs-Élysées med gul trøye, sier 32-åringen.

Norges egen sykkellegende, Thor Hushovd, mener at Fuglsang kan være en outsider. Men han har mer tro på Fuglsangs lagkamerat Fabio Aru.

– Aru vant det italienske mesterskapet forrige helg. Når man har god form så tett opp mot Tour de France, så lover det veldig godt, sier Hushovd til Aftenposten.

Australsk utfordring

Selv om danskene gjerne vil at Jakob Fuglsang er en av favorittene til å slå Chris Froome, er det Richie Porte som i veldig mange eksperters øyne er den som de mener skal skape spenning helt til slutt.

Da BMC-laget dro på treningstur fra sitt hotell i Düsseldorf sentrum var det en mann alle ville ha en liten bit av. Journalister, autografjegere flokket seg øyeblikkelig rundt den relativt beskjedne rammen til den australske helten.

– Jeg tror Richie Porte er den største utfordreren til Chris Froome, sier TV 2s ekspert, Johan Kaggestad.

Men samtidig er det mange favoritter på favorittlisten til TV 2s sykkelorakel.

– Jeg har aldri opplevd inngangen til et Tour de France med så mange mulige vinnere. Det 20 på min liste. Ikke alle er like aktuelle, men det er mange nå, sier han.

Her er 10 av de fremste favorittene:

Chris Froome vet alt om å kjøre i gul trøye.

Chris Froome (32), Storbritannia, Team Sky: Mannen som har vunnet Tour de France de to siste årene kommer ikke unna favorittstempelet. Men en relativt middels oppkjøring til Tour de France og det faktum at bare tre etapper har avslutning på toppen av betydelige stigninger, er faktorer som gjør at mannen fra Storbritannia ikke er like stor favoritt som han har vært de siste par årene. Men Froome kommer til å dominere.

Richie Porte

Richie Porte (32), Australia, BMC: Han ble nummer to i Critérium du Dauphiné som regnes som det viktigste oppkjøringsrittet til Tour de France. Men det som skjedde på den siste etappen av dette rittet har skapt skepsis hos noen. Han hadde seieren inne, men Jacob Fuglesang ble for sterk.

Fabio Aru (26, blir 27 mandag), Italia, Astana: Aru ble nummer fem i Critérium du Dauphiné som ble vunnet av lagkamerat Jacob Fuglesang. Han er italiensk mester av året og da Astana presenterte sitt lag for årets Tour de France ble han kalt lagets leder. Det blir en kamp i laget mellom ham og Fuglesang for å bli den betrodde rytteren i sammendraget.

Nairo Quintana (27), Colombia, Movistar: Den lille (169 centimeter høy) søramerikaneren er gjerne i TV-ruten når det blir snakk om bratte bakker. Men selv om han er en fjellspesialist er det trolig ikke hans år denne gangen heller. Han har forsøkt og forsøkt i Tour de France, men har ikke lykkes. Ble nummer to i årets Giro d’Italia. Ryttere har sjelden suksess i både Giroen og Touren.

Romain Bardet (26), Frankrike, Ag2r La Mondiale: Frankrike har ikke vunnet sitt eget ritt siden 1985 da legendariske Bernhard Hinault syklet med gult ned Champs-Élysées i Paris. Har ikke all verden å vise til av resultater tidligere denne sesongen, men 6.-plassen i Dauphiné sendte ham inn i favorittsjiktet.

Alberto Contador (34), Spania, Trek-Segafredo: El Pistolero har satset alt på Tour de France denne sesongen. Alle andre ritt har vært oppkjøring til det største sykkelsirkuset på planeten. Han har vunnet to tidligere Tour de France, sist i 2009.

Jakob Fuglsang (32), Danmark, Astana: Få nevnte dansken som sammenlagtfavoritt før han overraskende vant Critérium du Dauphiné for en liten måned siden. Dermed var han på alles lepper. At Astana har to ryttere som kan kjempe i sammendraget kan fort bli et problem.

Alejandro Valverde (37), Spania, Movistar: Den gamle mannen gir seg ikke. Sammen med Nairo Quintana er han de to som skal gjøre det i sammendraget for Movistar. Vant etapperittet Volta a Catalunya tidligere i år og slo da Alberto Contador med ett minutt.

Louis Meintjes (25), Sør-Afrika, UAE Team Emirates: Dette er mannen som norske Vegard Stake Laengen skal hjelpe til en plass helt i toppen. Den relativt unge sørafrikaneren har hatt en såpass god sesong at han er syklet seg inn på sykkelradaren til de fleste eksperter.

Thibaut Pinot (27), Frankrike, FDJ: Pinot et en rytter det har vært stilt store forhåpninger til i flere sesonger. Han måtte virusplaget bryte fjorårets Tour de France. I år er han en av to franske ryttere som nevnes blant favorittene. Ble nummer 4 i Giro d’Italia. Har siden bare syklet tempoen i det franske mesterskapet.