Sport

Sykdom og nerver ødela fjoråret for den norske svømmestjernen. Nå tar han grep.

2016 ble ikke som Henrik Christiansen (20) hadde håpet. I år skal råskapen tas til et nytt nivå.

Henrik Christiansen trener rundt 1500 timer i året. Nå skal han bli enda mer ekstrem. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

 • Halvor Ekeland

SKJETTEN SVØMMEHALL (Aftenposten): Nyttårsaften. Klokken er ikke blitt 08.00, men Henrik Christiansen er allerede i gang med årets siste trening. I fire timer ligger han og svømmer hundremeter på hundremeter. Han er fast bestemt på at 2017 ikke skal bli som 2016.

– Jeg har gjort veldig mye riktig, men jeg har vært uheldig. Jeg får ikke gjort noe med det. Jeg må legge det bak meg, sier Christiansen.

Han har hatt noen uker «fri», som vil si at han bare har trent fire-fem ganger i uken. Det er lenge siden sist han var så lite i vannet, men de få ukene med ferie har gjort han godt. Han trengte dem.

Les også

Den norske svømmestjernen fortalte ikke sannheten om sykdommen

Åtte dager ute av vannet

I svømmemiljøet er Henrik Christiansen kjent for å bryte barrièrer. Sammen med treneren Ronnie Anstensen har svømmeren gjort ting som ingen andre i Norge har gjort før ham. På enkelte treninger har han gjort ting som ingen andre i verden har gjort.

Likevel endte det «kun» med åttendeplass i OL og femteplass i VM i 2016.

– Hvis du skal være helt ærlig: Hvor fornøyd er du med 2016?

– Det var en veldig bra start, ler Christiansen.

Det er vanskelig å argumentere mot det. Han ble kåret til årets gjennombrudd på Idrettsgallaen i januar 2016 og satte årsbeste i verden i mars. Men da OL nærmet seg, ble han syk. Det samme skjedde rett før VM i desember.

Han er norsk svømmings største stjerne, men må fortsatt gjøre det svømmere hater aller mest: Å legge ut banetau. Foto: Halvor Ekeland

– Vi sitter igjen med en følelse av at det har vært greit. Men det har ikke vært den forbedringen han hadde forrige sesong. Han har ikke tatt de stegene vi hadde håpet på i mesterskapene, sier trener Ronnie Anstensen.

– Jeg følte at jeg hadde en veldig bra høst. Men så kom tarminfeksjonen. Jeg var åtte dager ute av vannet, hadde diaré i 13 dager. Det ødela nok mye av VM. Jeg skal ikke si at jeg har fått sesongen ødelagt, men det er kjipt, sier Henrik Christiansen.

Treneren er enig.

– Ja, det har vært kjipt. Stort sett er vi fornøyde, han trener bra og testene er bra. Vi vet det ligger mer der, sier Anstensen.

Les også

Amerikansk OL-svømmer betalte seg fri for å slippe straffeforfølgelse

Nervene tok overhånd

– Kan jeg kutte ned litt på starttidene? spør 20-åringen treneren, før han hopper i vannet på årets siste dag.

Han har lyst til å ha kortere pauser. På den måten blir han tidligere ferdig med de 120 100-meterne han skal svømme denne dagen. Treningen blir mer effektiv. Det er greit for treneren, Christiansen er tross alt blitt gammel nok til å være med på å styre treningene selv. Og nå er han muligens enda mer sulten enn han har vært tidligere.

Vendinger har tradisjonelt vært der 20-åringen har tapt mest tid til sine konkurrenter. Forhåpentligvis blir det ikke sånn under VM i sommer. Foto: Halvor Ekeland

– Etter VM var jeg nok litt forbannet. Jeg følte jeg trengte de ukene med litt fri. Jeg har gjort mye annet og koblet av. Jeg kjenner at frustrasjonen har dempet seg, jeg har innsett at sånn skjer, forklarer svømmeren.

VM ble likevel en viktig erfaring for 20-åringen. For første gang kjente han skikkelig på presset og nervene. Han visste at han kunne kjempe om en VM-medalje, slik han tidligere har kjempet om andre internasjonale medaljer.

– Før forsøksheatene hadde jeg grusomt vondt i magen. Jeg tror det var fordi jeg var nervøs. Etterpå var det helt greit. Jeg var skikkelig dårlig i magen, sånn nervøs-mage. Det var ikke spesielt digg, sier han.

Les også

Her skjønner Henrik Christiansen at han er klar for OL-finale

Endringen han har utsatt

Nyttårsaften-treningen er over på tre og en halv time. Opp av vannet stiger den høyreiste langdistansesvømmeren, prater litt med treneren og de andre svømmerne. Ønsker alle et godt nytt år.

Tidligere år har akkurat denne treningen, den siste treningen i året, vært en for å bryte barrièrer. Men 2016 er ikke som alle andre år. 2016 var året Henrik Christiansen for første gang opplevde motgang i bassenget.

– Det er greit at vi bryter barrièrer, men vi kan ikke tro at det holder å bryte barrièrer på nyttårsaften, smiler Christiansen.

Christiansen er crawlsvømmer, men har også norsk rekord på 400 meter medley. Derfor behersker han også brystsvømming godt. Foto: Halvor Ekeland

For barrièrene skal brytes også i 2017. Og oppskriften er klarere enn noen gang:

– Det er mye jeg kan bli flinkere til. Spise bedre, legge meg tidligere. Jeg har masse potensial. Vi skal bli enda råere, lover han.

Råskapen begynner for alvor fredag, når landslaget drar på treningsleir til Thailand. Blant annet har han ventet med å trene styrke. Teamet har alltid sagt at det skal de begynne med når motgangen kommer. Denne uken begynner det.

– Styrketreningen er den største forandringen fra i fjor. Vi håper han kan forbedre både vendingene og beinsparkene sine med dette, sier Anstensen.

– Vi får se hvordan jeg responderer på det. Vi har mye å gå på i vannet også, mener Henrik Christiansen selv.

Aftenpodden Sport: Solbakken sa nei, hvem bør overta landslaget?

Les mer om

 1. Svømming
 2. OL

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Christiansens ekstreme grep: Skal svømme 3,5 millioner meter på ett år

 2. SPORT
  Publisert:

  Den norske svømmestjernen fortalte ikke sannheten om sykdommen

 3. SPORT
  Publisert:

  Nå gjør Christiansen som Dale Oen: – Han har vært med å revolusjonere svømming

 4. SPORT
  Publisert:

  En skade ga Norges beste svømmer en oppvekker: – Iblant tenker jeg «hva f... drev jeg med?»

 5. SPORT
  Publisert:

  Norges OL-håp vil ikke ha spesialbehandling. Treneren avviser korona-unntak for idrettsstjernene.

 6. SPORT
  Publisert:

  Historisk NM på Sørenga: Da OL-håpet så været, angret han