Håndballkometen ble født med sammenvokste fingre

<p>Det var ingen selvfølge at Sondre Paulsen skulle bli landslagsspiller i håndball.</p>

VRSAC, SERBIA 20120117.SPES FEDRELANDSVENNENHåndball EM i Serbia 2012:Sondre Paulsen før kampen mot Island onsdag i EM i håndball i Serbia.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

SERBIA (fvn.no): EM-debutant Sondre Paulsen (23) fra Arendal har hatt en kroket vei til å bli Norges førstevalg på høyrekanten.

Fortsatt husker han frustrasjonen. Paulsen er tidlig i tenårene, og på turnering i Gimlehallen i Kristiansand blir han nektet å bruke klister på hendene. Uten det kan han knapt fungere på banen. Han har små never, og fingrene kan ennå ikke strekkes helt ut etter operasjonen som guttepjokk. Paulsen ble født med sammenvokst ringfinger og langfinger, samt svømmehud mellom lillefinger og ringfinger på begge hender.

- Jeg gikk så lenge med bandasjer at jeg måtte holde hendene høyt over vannet i badekaret, selv om jeg ennå ikke var to år. I Gimlehallen ble løsningen at jeg snek til meg litt klister etter at dommerne hadde sjekket håndtrykket mitt , forteller arendalitten.

Særegen teknikk

Kontrasten er stor til åpningskampen i EM mot Slovenia i forgårs . Overraskende for mange startet Paulsen på høyrekanten på bekostning av veteranen Lars Erik Bjørnsen. Sørlendingen takket for tilliten med å score to mål og spille solid i forsvar. For de langt fleste er det en hemmelighet at han må krumme venstrehånden rundt ballen slik at den ikke berører håndflaten.

— Det er den eneste teknikken som funker for meg. Selv i voksen alder sliter jeg hvis ballen er for hard. Men hvor mye bedre jeg eventuelt kunne vært med en større hånd og fullt utstrakte fingre er det ingen vits i å gruble over, påpeker han.

Både faren Torstein (53) og lillesøsteren Susanne (15) har slitt med noe av det samme, men det er sammenvokste tær. Paulsen senior er klar på følgende:

— Det var ikke i vår villeste fantasi at Sondre skulle bli håndballspiller. Han holdt ballen som andre holder krabber.

(Artikkelen fortsetter)

MOT ALLE ODDS: Få trodde at Sondre Paulsen skulle bli håndballspiller — og i alle fall ikke på landslaget (Foto: Scanpix).

Roser gamletreneren

Torstein var sønnens trener på håndballbanen i flere år, parallelt med at Sondre spilte fotball. Med knotter under føttene var den unge lysluggen langt mer komfortabel enn med en håndball mellom krøkete fingre. Sondre var på sonelaget i fotball som 13-åring og ihuga Newcastle-fan. Likevel valgte han bort ball størrelse fem til fordel for ball størrelse tre. Mye av fortjenesten gir han daværende guttetrener i ØIF Arendal, Frank Egeland.

— Frank hadde veldig tro på meg, og overbeviste meg om at jeg kunne bli god selv om jeg slet med grepet om ballen. Dessuten var vi en skikkelig god kameratgjeng som bestemte oss for å satse sammen i et seriøst og godt håndballmiljø i Arendal, sier Paulsen.

I 2004 var han på ungdomslandslaget sammen med seks klubbkamerater, og flere av dem spiller fortsatt med ham i ØIF. Erlend Egeland har også fått sin a-landslagsdebut, men spiller nå for BSK/NIF.

Full Hedin-støtte

Landslagstrener Robert Hedin har klokkertro på det som virker å være hans nye førstevalg på høyrekanten.

- Sondre har en meget bra treningsmoral og er veldig lærenem. Han har tatt store steg, og er god nok til å kunne utvikle seg videre i en større liga enn den norske. At han er blitt så god med et handikap som utgangspunkt, er veldig imponerende.

IMPONERT: Landslagstrener Robert Hedin har gitt Sondre Paulsen tillit fra start som høyrekant (Foto: Scanpix).