Sport

Vil premiere de raskeste utforkjøringene i Giroen: – En livstruende idé

Flere profilerte sykkelryttere raser mot arrangørene av Giro d'Italia.

Syklistene på vei ned fra Rolle-passet i Giro d`Italia i 2009. Foto: NTB scanpix

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

Giro-ledelsen har plukket ut ti utforkjøringer der det venter en pengepremie pålydende 500 euro, tilsvarende rundt 4500 kroner, til den som er raskest. Ved rittets slutt vil i tillegg den «beste» utforkjøreren sammenlagt motta en premiesjekk på 5000 euro, melder Cycling Weekly.

Konkurransen inkluderer nedstigningen fra Stelvio-passet, en av Europas mest spektakulære veier.

Den nye konkurranse har skapt til dels voldsomme reaksjoner blant de aktive. Enkelte har kalt nyvinningen «en livsfarlig idé».

Life threatening idea to give a prize to the best descender in Giro? I hope this is a joke? What about safety?… https://t.co/OiXlUKvHCI

– Uansvarlig

Michael Carcaise, direktør for sykkelfagforeningen ANAPRC, er også kritisk.

– En «raskeste utforkjører»-konkurranse er farlig og uansvarlig, sier han ifølge cyclingnews.com.

Tom Van Damme, sykkelpresident i Belgia og leder For UCIs landeveiskomite, skriver på Twitter at han har bedt om at konkurransen skal forbys.

Carcaise anerkjenner at farlige utforkjøringer alltid vil være en del av sykkelsporten, men at det aldri bør gis insentiver for å ta større risiko enn nødvendig.

Også TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad slakter ideén.

– Dette er en ganske umusikalsk ide i lys av den debatten som har vært om sikkerheten til rytteren. Jeg synes ikke vi skal ha en konkurranse som oppfordrer til å ta høyere risiko. De tar allerede risiko nok når de jager hverandre i disse bakkene. Man skal ikke stimulere ryttere som kommer bak til å kjøre forbi hverandre som villmenn. Jeg syns det er en særdeles dårlig idé, sier han til TV 2.

Startlisten til etapperittet er enda ikke bekreftet, men ryttere som Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Geraint Thomas, Bauke Mollema, Tejay van Garderen og Thibaut Pinot har meldt sin ankomst.

Flere stygge ulykker i utforkjøringer

Utforkjøringskonkurransen kommer bare noen dager etter at den amerikanske proffsyklisten Chad Young mistet livet etter å ha veltet i en utforkjøring under sykkelrittet Tour of the Gila.

Belgiske Wouter Weylandt døde etter å ha gått over ende i en utforkjøring i 2011-utgaven av Giro d'Italia.

Den italienske rytteren Fabio Casartelli døde etter en krasj i nedkjøringen fra Col de Portet d`Aspet. Han holdt nesten 90 kilometer i timen da han mistet kontrollen og slo hodet i en betongblokk.

I 2011 veltet flere ryttere i utforkjøringen etter Col du Pas de Peyrol i Tour de France. Flere av syklistene havnet langt utenfor veien, og to av sammenlagtfavorittene, Jurgen Van Den Broeck og Alexander Vinokourov skadet seg kraftig i ulykken.

I Sveits rundt i 2008 kjørte Fränk Schelck utfor i en utforkjøring. Han klarte ikke en høyresving i en nedoverbakke, og fløy over autovernet og ned en skråning. Heldigvis gikk det bra.

I 2009 falt Pedro Horrillo 80 meter nedover en ravine i Giro d´Italia. Han ble liggende i koma i flere dager, og fikk blant annet brudd i nakken, brudd i lårbeinet og kneskålen, og punkterte en lunge.

(NTB/Adresseavisen)

Les mer om

 1. Giro d'Italia
 2. Sykkel

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Dumoulin vant Giro-åpningen, mørbanket Froome tapte mye

 2. SPORT
  Publisert:

  Det brutale kræsjet skaper reaksjoner: – Stopp reprisene. Familien hans ser på dette

 3. SPORT
  Publisert:

  Gir etter for massivt press: Fjerner «livsfarlig» konkurranse fra Giro ´d Italia

 4. SPORT
  Publisert:

  Sykkelverden i sorg etter tragisk dødsfall

 5. SPORT
  Publisert:

  Norge dropper landslag i Tour des Fjords

 6. SPORT
  Publisert:

  De risikerer livet for at vi skal få god tv