Sport

Espen Andersen holdt unna i løypa og tok sitt første NM-gull

— Dette var stort, sier Espen Andersen etter å ha slått tre landslagsløpere.

Espen Andersen var sterk også i langrennsløypa og tok sitt første NM-gull som senior. Foto: Kjell Langmyren

  • Jan H. Indbjør

Espen Andersen ledet NM i kombinert etter hoppdelen i Skarbakken fredag ettermiddag, holdt godt unna for konkurrentene i det fem kilometer lange sprintlangrennet på kvelden og sikret seg sitt første NM-gull som senior. I fjor ble han nummer to.

— Jeg var slett ikke sikker på at avstanden var stor nok, men jeg var i god langrennsform i dag. Og løypa skilte lite. Dette var stort for meg, sa 22-åringen fra Lommedalen/NTG.

Les også

Espen Andersen hoppet best i kombinert-NM

Skarpt føre

NM-arrangøren valgte å salte den 2,5 kilometer lange sløyfa da mildværet gjorde underlaget «bløtt» utover dagen, og det gjorde føret skarpt.

Andersen ha holdt den jagende trioen Sindre Ure Søtvik (Eldar IL/NTG), Einar Lurås Oftebro (Jardar/Kollenhopp) og landslagsløperen Jan Schmid (Sjetne/Granåsen) på komfortabel avstand i langrennet. De tre forfølgerne ble klokket inn henholdsvis 24, 25 og 27 sekunder bak vinneren. Mikko Kokslien hadde beste langrennstid og hentet inn nesten ett minutt i løypa – men måtte nøye seg med femteplassen.

Det var nøyaktig samme rekkefølgen i mål som etter hopprennet. Espen Andersen hoppet 93 meter og var lengst i bakken, halvmeteren lenger enn Sindre Ure Søtvik.

Landslagstrio

Bare tre av landslagsløperne stiller til NM-start. Jørgen Graabak, i tillegg til Schmid og Kokslien. Graabak ble dobbeltmester da NM i kombinert ble arrangert sist på Skaret, for to år siden. Denne gang ble det sjuendeplass, men han har vinnersjanser sammen med Schmid i lørdagens teamsprint.

Det var fine forhold i Skarbakken under hopprennet, men noen klaget over at det «lugget» på hoppet.

Unggutter

Fire lovende unggutter utgjør det lokale innslaget i helgas NM, tre av dem fra arrangørklubben Molde og Omegn IF: Alexander Røshol Johnson (17) og brødrene Aleksander (16) og Andreas Skoglund (14). Fjerdemann var Petter L. Skodjereite (18) fra Stordal. Alexander R. Johnson var best i bakken av de fire – han endte på 15. plass etter sitt hopp på 75,5 meter, og startet 2.54 minutter etter Andersen.

Skodjereite endte på 17. plass etter langrenn, Johnson som nummer 20, Aleksander Skoglund som nummer 21 og lillebror Andreas 24.

Les mer om

  1. Kombinert