Sport

Boasson Hagen ble lovet 80.000 kroner for å hjelpe Kristoff. TV 2-ekspert mener Kristoff burde tilbudt enda mer

— Må være større insentiver på landslaget, sier Mads Kaggestad.

Edvald Boasson Hagen får kritikk for opptrekkerjobben han gjorde under VM-fellestarten. Her avbildes han før rittet.
  • Halvor Ekeland
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Den norske planen fungerte lenge ypperlig i VM-fellestarten søndag, men på de siste meterne gikk den i oppløsning. Edvald Boasson Hagen hadde før rittet uttalt at han skulle være opptrekker for Kristoff. Norges kaptein var imidlertid alt annet enn fornøyd med Boasson Hagens utførelse av oppgaven etter målgang.

Alexander Kristoff pekte seg tidlig ut VM i Qatar som en ypperlig gullmulighet. Spurtstjernen lovet derfor sine åtte norske lagkamerater å få dele en bonus på 500.000 kroner om det ble gull. I tillegg skulle laget få 200.000 fra forbundet og sponsorer. Det vil si at hver enkelt rytter på det norske laget ville fått rundt 80.000 hver om Kristoff tok gull.

Mads Kaggestad setter spørsmålstegn ved den bonusmodellen til det norske laget.

Også under forrige VM i Richmond slet Boasson Hagen og Kristoff med kommunikasjonen i avslutningen. Mads Kaggestad, TV 2-ekspert og tidligere proffsyklist, tror Boasson Hagen gjorde så godt han kunne, men foreslår samtidig at Norges hjellperyttere loves større pengebeløp i fremtiden.— De må komme med en løsning, i tilfelle de havner i samme situasjon til neste år. Edvald og Alexander er to vinnerskaller, og VM-gull henger høyt. De må ordne en eller annen økonomisk avtale, som gjør at Edvald virkelig vil hjelpe. Kristoff må tilby mer for å få Edvald til å kjøre vinneropptrekket. På landslaget må det være større insentiver for de som ofrer seg for at andre skal lykkes, sier Kaggestad til Aftenposten.

DETTE SA EN IRRITERT KRISTOFF ETTER RITTET: - Jeg ropte og ropte på Edvald.

I sykkelsporten er det vanlig at slike «insentiver», eller bonuser, utbetales på landslag, der rytterne som regel ikke er lagkamerater i store deler av sesongen.

— Jeg vet ikke om bonusen er bra nok, skriver tidligere proffrytter Dag Erik Pedersen, som kommenterte rittet for NRK Radio søndag.

— Jeg tror de var enige om at hvis de kom til en spurt, så var Kristoff den beste for laget, fortsetter han.

- Edvald burde startet spurten tidligere

På søndagens fellestart endte Boasson Hagen på sjetteplass, med Kristoff på syvendeplass. På TV-bildene kunne det se ut som at Boasson Hagen var i veien for Kristoff. I etterkant reagerte Kristoff på at Edvald Boasson Hagen ikke startet spurten tidligere, noe som er vanlig i et opptrekk.

— Jeg følte nesten at han gikk for egne muligheter. Han skulle gå senest 400 meter fra mål, men han ventet for lenge, uttalte Kristoff.

Her snakker Alexander Kristoff med kona Maren etter VM-skuffelsen.

Selv sa Edvald Boasson Hagen at han gjorde sitt beste for å hjelpe Kristoff.

Sykkelekspert Mads Kaggestad er enig i at timingen ble feil på oppløpet.— Det ideelle hadde vært om Edvald klinte til med 300 meter igjen, med Kristoff på hjul. Men uansett om samarbeidet var bra nok eller ikke, så er det et spørsmål om Kristoff hadde krefter nok til å vinne, sier Kaggestad.

- Opptrådte Boasson Hagen illojalt på oppløpet?

— Edvald påstår at han prøvde, men at det ikke var bra nok. Han sier ikke at han kjørte for egne sjanser. Det kan være at han bare ikke gjorde en bra nok jobb. Jeg skal ikke si at han kjørte illojalt, men samarbeidet var for dårlig, sier Kaggestad.

DETTE SA DE NORSKE RYTTERNE OM Å HJELPE KRISTOFF FØR VM: - Jeg kan kjøre i grøfta for ham.

- Kunne tatt medalje

Dag Erik Pedersen har ikke sett intervjuene med de to norske sykkelstjernene etter målgang, men han har fått uttalelsene gjenfortalt. Pedersen mener det var en ærlig feil som ble gjort på de siste meterne.— Jeg tror de ble tatt på senga av at det gikk så fort. Det var ikke mulig å forsere plasser inne på oppløpet. Ut fra det jeg forstår, så er det veldig rotete i spurten. De kommer på etterskudd inn på oppløpet, analyserer Pedersen.

— Sagan er glimrende plassert der, og Edvald må gjøre en panikkmanøver for å unngå å krasje. De er aldri med i kampen om medaljene, sier Pedersen.

I motsetning til Pedersen var altså Kristoff opptatt av å fremheve Boasson Hagens hjelperytterjobb. Mads Kaggestad mener kommunikasjonsproblemene kostet Norge dyrt søndag.

— Alt så perfekt ut med én kilometer igjen, men etter det var det ikke bra nok. Norge kunne stått igjen med en medalje, sier Kaggestad.

I stedet for norsk triumf ble det slovaken Peter Sagan som forsvarte VM-gullet fra i fjor.

Den norske landslagsledelsen har varslet at det blir oppvaskmøte i Doha søndag kveld. Der skal Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff få muligheten til å forklare seg.

Neste mulighet for Norges to største sykkelstjerner til å kjøre på samme lag, blir under sykkel-VM i Bergen neste år.

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport, en sykkel-VM-spesial: Ekspert støtter at Qatar fikk VM.