Sport

Østerrikes alpinkonge: - Noen ganger er presset så stort at jeg bare vil slutte

Midt i den norske jubelen minner Kjetil Jansrud oss om én ting: Marcel Hirscher (27) er verdens beste alpinist. Ferdig snakket.

Marcel Hirscher får denne helgen nok en stor krystallkule til samlingen sin. Fem ganger på rad har han vært sesongens beste og jevneste alpinist.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

ST. MORITZ: Dette kunne blitt sesongen da Marcel Hirscher ble vippet av verdenscuptronen. I stedet tok den fenomenale østerrikeren helt nye steg i karrièren.

I morgen står han der igjen og smiler. Øverst på pallen når den store krystallkulen skal deles ut. Den som forteller hvem som har vært sesongens beste alpinist. Marcel Hirscher satte rekord med fire på rad da han fikk prisen i fjor.

— Med fem på rad, befester han sin posisjon som en av legendene innen sporten vår, sier Kjetil Jansrud.

— Han er verdens beste alpinist. Ferdig snakket.

Men bak Hirschers smil og glede ligger det så mye press og stress, at han tidvis bare vil hoppe av alpinkarusellen. Bare være en vanlig borger og leve et anonymt liv.

- Han er verdens beste. Ferdig snakket, sier Kjetil Jansrud om rival Marcel Hirscher.

Les også:

Les også

Kristoffersen på bedringens vei - kjører mest sannsynlig verdenscupavslutningen

Et liv i avisene

— Noen ganger er presset så stort at jeg bare vil slutte. Jeg får aldri gå i ro. Dersom jeg går ut for å ta meg en øl med noen kamerater en kveld, vet jeg at det er i avisene neste dag, sa Hirscher til CNN nylig.

— Han er ekstremt populær, og østerrikerne er ikke så tilbakeholdne som nordmenn når det gjelder å kontakte kjendiser. Så på en måte kan jeg skjønne ham. Men jeg tror han overdriver litt. Han kan bare kjøre en tur til München for eksempel. Der vil han stort sett få gå i fred, sier den norske landslagstreneren Christian Mitter.

Christian Mitter og Marcel Hirscher er begge fra Østerrike.

Han er landsmann med Hirscher og beskriver idrettsmannen slik:

— Jevnheten er hans styrke. Det finnes dem som i sine beste stunder kjører fortere enn ham, Henrik Kristoffersen i slalåm og Alexis Pinturault i storslalåm. Men han bare dundrer på i sjettegiret i renn etter renn etter renn, sier treneren.

Da sesongen var halvkjørt, ledet Aksel Lund Svindal sammenlagtcupen i alpint. Så kom det stygge uhellet i Kitzbühel, og der røk sjansen til å stoppe Hirschers dominans. Måten østerrikeren har avsluttet sesongen på, tyder på at det uansett kunne blitt en tung oppgave for Svindal.

Marcel Hirscher kjører sesongavslutningen i St. Moritz. Her under super-G-rennet.

Skremt av drone

Men sesongen kunne fått en brå slutt allerede før jul da en drone med TV-kamera var like ved å treffe ham under slalåmrennet i Madonna di Campiglio. Opplevelsen skremte ham kraftig. Sportslig fikk han også det ene skremmeskuddet etter det andre av Henrik Kristoffersen. «Spjælingen fra Rælingen» rett og slett knuste den seiersvante alpinisten gang på gang.

— Man ante kanskje at han skulle begynne å bli mett etter at han satte rekord med fire sammenlagtseire på rad. I stedet tar han nye steg ved å kjøre noen særdeles gode super-G-omganger. Kanskje mest imponerende var femteplassen her under verdenscupavslutningen, mener Kjetil Jansrud.

Har eget team

«Team Hirscher», der pappa Ferdinand er sjef, holder seg mest for seg selv – helt på siden av det østerrikske landslaget. Det var først etter at han gikk egne veier, at suksessen kom.

— Sett utenfra virker ikke det forholdet helt bra. Det kunne aldri skjedd i Norge, mener Christian Mitter.

Men det er vanskelig å argumentere mot noe som helt tydelig gir suksess. Hirscher har aldri vært bedre – resten av østerrikerne har aldri vært dårligere.

Han har snart en million følgere på sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram. Pengene strømmer inn over teamet, og privatlivet med kjæresten Laura er harmonisk.

Likevel hender det altså at han helst bare vil pakke sammen skiene og reise langt vekk.

— Foreløpig klarer jeg å motivere meg. Tanken på å tape er kanskje det som motiverer meg mest. Jeg hater å tape. Men jeg vet at den dagen da jeg ikke klarer å finne motivasjon nærmer seg, sier Hirscher.

Han har tidligere sagt at han skal gi seg i 2019 når han er 30 år. Han skal i alle fall gi seg selv en ny sjanse til å vinne det han mangler: en olympisk gullmedalje. Den sjansen får han i Sør-Korea om to år. Noen mesterskapskjører à la Kjetil André Aamodt, Lasse Kjus eller Aksel Lund Svindal er han altså ikke.

Har kjørt sammen lenge

Den norske slalåmkjøreren Jonathan Nordbotten er i samme årsklasse som Hirscher og har konkurrert mot ham siden de var 12 år gamle.

— Vi var jevngode til vi var 18 år, og så tok han bare helt av. Det er ikke alltid han kjører best på ski, men du kan likevel se vinnerviljen i øynene på ham. Han kjører så med vilje og råskap. Vi har alltid hatt et godt forhold. Da jeg ble nummer seks i slalåm i Kitzbühel i år, kom både han og faren hans bort og gratulerte meg, sier Nordbotten.

Jonathan Nordbotten har konkurrert mot Hirscher siden de to var små.

Marcel Hirscher ble kåret til årets idrettsmann i Østerrike både i 2012 og 2015. I årene imellom ble han slått av fotballspilleren David Alaba som til daglig spiller på Bayern München.

Da slapp han i hvert fall det maset.

Hør siste episode av podcasten Aftenpodden Sport. Jan Åge Fjørtoft og Bertil Valderhaug oppsummerer den norske suksessvinteren sammen med programleder Kjetil Flygind:

Les også

  1. Historisk norsk trippel-triumf: – Helt uvirkelig!

  2. Denne Bærum-skolen fostret frem Norges nye vinterstjerner

Les mer om

  1. Alpint