Sport

Zuccarello sendte Norge nærmere kvartfinalen

Zuccas første VM-scoring sikret norsk kvartfinalehåp.

tb1875d6.jpg
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Kasakhstan – Norge 2-4 (1-1, 1-2, 0-1)

MOSKVA: Wow, som det svinger i dette verdensmesterskapet. Fra den dypeste fortvilelse etter tapet i åpningskampen mot Danmark, via et sveitsisk utligningsmål ti sekunder før slutt i den neste til en snau, men kontrollert seier over nyopprykkede Kasakhstan.

Les også

Zucca: - Jeg prøvde bare å drepe litt tid

Nå venter kamper mot puljens beste lag, Tsjekkia (torsdag), Sverige (lørdag) og hjemmenasjonen Russland (mandag) før den siste kampen mot Latvia selveste 17. mai. Vi skriver siste, men slik lagene i denne puljen tar poeng fra hverandre, er det ikke umulig at det blir kvartfinale torsdag 19. mai. Fakta er i hvert fall at Norge etter denne seieren ligger på den fjerdeplassen som gir kvartfinale. Men det er laaaaangt frem ennå. Fem poeng kan også vise seg å være nok til å berge plassen.

— Nå er det litt som skal til for at vi rykker ned. Det kan skje, men sjansene er mindre. Nå er det også mulig med en kvartfinale, sier landslagssjef Roy Johansen i et intervju vist på Eurosport Norge.

Igjen kan vi først og fremst takke andrerekka for seieren. Brødrene Olimb, sammen med kvikke og sterke Mats Rosseli Olsen, er i kanonform og spiller leken hockey.

Og du verden så god Mats Zuccarello var da han kjempet inn Norges fjerde mål etter at motstanderne hadde tatt ut keeperen for å utligne.

— Det var deilig å få seieren. Vi spilte faktisk ganske bra. Vi ga ikke dem så mange muligheter. Vi er fortsatt ikke så bra i overtall, men vi vinner. Vi spilte med fire rekker som alle gjorde det bra, sier Zucca til kanalen.

Johannessens første VM-scoring

Han får også ros av Roy Johansen for sin innsats mot Kasakhstan.

— Jeg syns han gjør en kjempejobb. Han jobber defensivt, han jobber offensivt og scorer den siste. Han tar veldig ansvar på isen. Jeg tror vi må dempe forventningene litt med tanke på målpoeng, sier Johansen om Zuccarello.

Det var bare spilt bare drøyt tre minutter da 19-åringen Johannes Johannessen fikk fulltreff. Skjønt det er vel å ta hardt i. Skuddet var ikke spesielt hardt, men det var mange spillere foran den kasakhstanske keeperen, og han så ikke pucken før den hadde passert målstreken.

Det gjorde keeperen derimot til gangs da han på suverent vis hindret Andreas Martinsen fra å doble ledelsen drøyt minuttet senere. Trønderen fikk en flott pasning fra Anders Bastiansen, men klarte ikke å løfte pucken høyt nok til at den skulle lure keeperen.

Vi visste at Kasakhstan var gode i overtall, og det fikk vi nok et bevis på da Nigel Dawes og Dustin Boyd viste hvor samspilte de er. Bare fire minutter før Mathis Olimb skulle komme utpå etter sin utvisning serverte Boyd en lekker pasning til Dawes som plutselig bare parkerte foran Haugen i buret. Skuddet var velplassert mellom bena på Haugen. Dermed var vi like langt.

Norge vant skuddstatistikken 18-9 i den første perioden.

Norge dominerte

Kasakhstan åpnet midtperioden med et skudd i stolpen, men Norge koblet kjapt grepet om hendelsene. Godt hjulpet av et par overtallsspill ble det svært mye spill i den kasakhstanske sonen. Vi noterte flere bra norske muligheter, men det ville seg ikke helt foran målet.

Men så var det disse Olimb-gutta, da. Først var Ken André på riktig plass etter at Mattias Nørstebø hadde kastet pucken mot mål. Gummiskiva stoppet i en kasakhstansk back. Lillebror Olimb sendte Norge i ledelsen på herlig vis.

Det føltes veldig tungt da Kasakhstan under to minutter senere igjen utlignet i overtallsspill. Brandon Bochenski, som spilte for USA forrige gang det var VM i Moskva (2007), sendte pucken rett over den høyre skulderen til Lars Haugen.

Mathis Olimb har vært helt fenomenal i VM så langt, og han viste igjen verdensklasse da han rundet to motspillere og sørget for at Norge igjen var foran. Du verden så fortjent. Det var klasseforskjell på lagene mens det var like mange spillere på isen.

Norge var også best i den tredje perioden, men å lede med ett mål er svett både for dem på isen og oss som ser på. At det skulle komme en offensiv fra Kasakhstan var bare som ventet, men Mats Zuccarello roet nervene på alle med sin avgjørende scoring i åpent bur.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det drikkes champis, spilles trompet, Leicester hylles og en idiotisk regel sages:

Les også

  1. Vond VM-start for Norge: Nå handler alt om å overleve

  2. Syv grunner til å følge hockey-VM

Les mer om

  1. Ishockey