Katusha-ledelsen legger press på Kristoff: - Målet er å vinne etapper

Russerne forventer at nordmannen skal prege resultatlisten i år.

Spurtkanonen Alexander Kristoff er blant favorittene på dgaens etappe.

OMAHA BEACH: Lørdag ettermiddag går endelig starten av årets Tour de France. Åpningsetappen kommer garantert til å bli dramatisk og ender sannsynligvis i massespurt ved målgangen på Utah Beach.

Spurtkanonene kommer til å kjempe om etappeseier og retten til å sykle i den gule ledertrøya på 2. etappe. I tillegg er det masse poeng å hente i poengkonkurransen.

Favorittene til å vinne den er Peter Saga – og det finnes utrolig mange grunner til det.

Alexander Kristoffs sykkel (nærmest) blir testet av utstyrskontrollørene rett før start.

Sykkelsportens rockestjerne har på suverent vis vunnet trøya de siste fire årene og ingenting tyder på at han ikke kommer til å kjempe om den også i år. Sagan har hatt en strålende vårsesong og er blant favorittene til å vinne de kuperte etappene i touren. Samtidig er det ingen overraskelse om han også henger godt med i spurtene på de flate etappene .

Erik Zabel har rekorden med totalt seks seirer i poengkonkurransen.

Les også

Kristoff har lovet familien å kjøpe en vannscooter per etappeseier

Hushovd vant i 2005

Kristoff hadde i fjor et klart mål om å kjempe om den grønne trøya, men allerede i den første uken havnet han langt bak konkurrentene.

Thor Hushovd er den eneste nordmannen som har vunnet poengkonkurransen i Tour de France. Det gjorde han i 2005. Selv om Kristoff vil gjøre et forsøk, innser han at det blir vanskelig å slå Sagan.

Alexander Kristoff under pressetreffet med Katusha i Port-En-Bessin-Huppain.

— Jeg kommer til å prøve å henge med i starten. I år er det færre etapper der Sagan kan stikke av gårde og vi andre ikke har mulighet, men det er fortsatt noen etapper han kan gjøre det på, sier Kristoff.I den sportslige ledelsen til Katusha, er de klare på at hovedmålet er etappeseirer. Den grønne trøyen får bli en bonus og en konsekvens av at Kristoff faktisk vinner etapper.

— I fjor var vi veldig fokuserte på den grønne trøya, men allerede på den første etappen havnet Alexander langt bak og tapte dermed masse poeng. På de neste etappene tapte han også noen poeng og da var konkurrentene plutselig 50-60 poeng foran ham. Da sier det seg selv at det ble vanskelig å kjempe om den grønne trøya. Alle sprinterne har denne i bakhodet, men det aller viktigste er å vinne etapper. Han vil prioritere trøya hvis han underveis ser at han han er i posisjon til å kjempe om den, sier sportsdirektør i Katusha, Jose Azevedo til Aftenbladet.

Er opptrekket godt nok?

For at Alexander Kristoff skal ha noen mulighet til å kjempe om seieren på Utah Beach, er han avhengig av masse hjelp fra lagkameratene sine. Denne hjelpen har uteblitt under flere av vårens sykkelritt og Katusha har famlet litt i blinde i jakten på et best mulig opptrekk for Kristoff.

Jacopo Guarnieri var i utgangspunktet tiltenkt rollen som sisteopptrekker, men den rollen ser det nå ut som om Michael Mørkøv har overtatt. Kristoff og trener, Stein Ørn, har flere ganger uttalt at de ikke har vært helt fornøyd med opptrekket.

Katushas sportsdirektør svarer diplomatisk når han blir bedt om å kommentere situasjonen.

— Vi har fått inn Michael Mørkøv og derfor blir det naturligvis noen forandringer, men det har aldri vært noe stort problem. Noen ganger har vi Michael som sisteopptrekker, mens andre ganger bruker vi Jacopo. De har forskjellige kvaliteter og derfor vil vi utnytte dem best mulig, avhengig av hvordan avslutningen på etappene er. Vi er heldige som har to alternativer, sier Azevedo til Aftenbladet.

- Flere har reagert på at dere bytter på hvem som er sisteopptrekker?

— Vi har endret litt, men ikke så veldig ofte. For oss er det ikke noe problem. Uansett hva vi velger så handler det om å gjøre en best mulig jobb for Alexander, sier Azevedo.

Kjemper på to fronter

Samtidig som Katusha skal kjøre for etappeseirer til Kristoff, har det russiske sykkellaget store ambisjoner for den andre lederen i laget, spanjolen Joaquim Rodriguez.

Azevedo avviser at det er en vanskelig balansegang å kjempe på to fronter.

— Nei, vi har ryttere som kan hjelpe til i de fleste situasjoner. På de flate etappene har vi ryttere som Jurgen van den Broeck som kan bidra til å holde farten oppe i feltet. I fjellene har du de tre favorittene, Chris Froome, Alberto Contador og Nairo Quintana. De må Rodqiguez holde følge med og det vil Alberto Losada og Angel Vicioso hjelpe ham med. Målet er at Rodriguez klarer en plass blant de ti beste i sammendraget og at Kristoff vinne etapper. For å klare det må alle hjelpe hverandre, sier sportsdirektøren.