Sport

Hesten kollapset og måtte opereres. Fem måneder etter er karrièrens største triumf sikret

2016 startet med fiaskoløp, armbrudd og hets på sosiale medier. Sist lørdag tok travnestor Jomar Blekkan det han anser som karrierens største seier.

En smak: Blekkan tviler på at Marino D.V. blir like god som Ivar Sånna, men hingsten får i hvert fall lukte på laurbærkransen som ble med hjem fra Sverige.
  • Ståle Langørgen

— Året begynte i både dur og moll, men i dette gamet er det bare å krumme nakken og stå på. Nå er jeg hel og frisk også, sier en blid Blekkan.

Søndag kveld møter 62-åringen Adresseavisen i stallen på Jakobsli i Trondheim. Rett innenfor stalldøra henger en gedigen laurbærkrans med gul og blå sløyfe.

Dagen før vant Blekkan og hingsten Ivar Sånna Svensk Mesterskap på Åby-banen utenfor Göteborg. På oppløpet knakk de den svenske favoritten Mosaique Face, og hentet hjem 500 000 svenske kroner i førstepremie.

FIKK DU MED DEG NYHETEN I SEPTEMBER? Hestene fikk farlig fattigmanns-EPO.

- Trampeklapp

Blekkan har vunnet norsk og svensk travderby en rekke ganger, og sittet bak travstjerner som Bork Rigel og Alm Rau Jo. Han rangerer likevel lørdagens seier som den største i karrieren, både for seg selv og hesten.

— Ja, det var trampeklapp på tråkka på Åby. Det var full jubel. Som å kjøre på Bjerke, sier Blekkan, som etter en lang biltur kom hjem til gården i halv firetiden natt til søndag.

Men året startet på en helt annen måte både for Ivar Sånna og Blekkan. Førstnevnte ble i fjor kjøpt fra fødelandet Sverige for store penger av Blekkan og hesteeier Kolbjørn Selmer, og skulle bli en hest for eliteløpene i sommer.

Aktiv: Jomar Blekkan sier at han ville ha trappet ned travkarrieren uten støtten fra hesteeier Kolbjørn Selmer.

Men i den første starten på Leangen i februar klappet hesten fullstendig sammen, og ble sendt rett til dyrlegen. I mars ble Ivar Sånna flyttet til travtrener Frode Hamre utenfor Sandefjord, uten at det fikk hesten på rett spor. Først etter en halsoperasjon i mai begynte den å vinne igjen.Vinteren hadde også flere nedturer å by på for Blekkan. To uker etter Ivar Sånnas fiaskodebut, skulle «folkehesten» Torpa Nils gjøre sin første start foran 200 andelseiere på Leangen.

500 meter inn i løpet ble hesten helt uregjerlig. Torpa Nils slo bakover og pådro Blekkan et armbrudd. Leangen travbane bestemte seg for å avlive hesten, noe som skapte sterke reaksjoner. Blekkan fikk hatmeldinger både på sosiale medier og på telefonen, selv om han ikke var involvert i avgjørelsen.

— Det er klart at det var en del kommentarer både på det, og på at det gikk dårlig med Ivar Sånna i starten, sier Blekkan.

Han dveler likevel ikke ved det. Han gleder seg heller over lørdagens løp.

— Responsen fra media i helga har slått alle rekorder. Det er større enn noe jeg har vært med på, sier han.

- Trappet ned uten Selmer

Ingen aktive travkusker har flere seire enn Jomar Blekkan, som nå står med 4199 triumfer, ifølge Det Norske Travselskaps statistikk.

Mange i hans generasjon i sporten har trappet ned aktiviteten for lenge siden, men Blekkan har flere ansatte på stallen på Jakobsli enn noen gang. Mye av æren for det har Ivar Sånnas eier, naboen Kolbjørn Selmer, ifølge Blekkan.

Forretningsmannen bruker store penger på sporten. Under klasseløpsauksjonen på Bjerke i september kjøpte Blekkan både den dyreste varmblods- og kaldblodshesten, og flere til.

Blekkan sier at hestene vil være eid av andelslag, men legger ikke skjul på at Selmer er sentral.

— Jeg hadde egentlig tenkt å trappe ned selv, men da jeg fikk Kolbjørn på laget, så kunne jeg ikke det. Hvis jeg skal være med videre, så ønsker jeg å være med i toppen, sier han.

Han sier at det er altfor tidlig å si om noen av de nyinnkjøpte hestene kan bli stjerner, men sier at han har flere unghester på stallen han har tro på.

Tilbake til Trondheim

Ivar Sånna vil bli stående på Stall Hamre ut årets løpssesong, men etterpå blir det vintertrening i Trondheim. Blekkan regner med å trene den selv neste sesong.

— Ja, i utgangspunktet er det en trønderhest som skal stå i Trøndelag, sier han.

Da hesten fortsatt var i svensk eie gjorde den to starter i Frankrike, men Blekkan sier at det ikke er aktuelt å prøve seg i franske storløp denne vinteren.

— Nei, det har vi skrinlagt. Han har fartet mye i år, så nå skal han få litt ro. Vi får se til neste år, sier han.

Ambisjonen er fortsatt å hevde seg i de ypperste storløpene som det svenske Elitloppet og Oslo Grand Prix, men Blekkan sier at han tar ett løp om gangen.

— Vi har høye krav, men jeg har vært med så lenge at jeg vet at ting kan snu fort. Plutselig kan han stå på tre ben, men hvis han holder seg frisk, så duger han i eliten, sier han.