Bare ett lag har klart det før: Slik kan Norge kopiere enorm bragd fra 2012

Norge starter mellomspillet i EM med null poeng. Ingen kvinnelag har kommet seg videre til semifinale med det utgangspunktet tidligere.

MIRAKEL: Katrine Lunde (til v.), Stine Bredal Oftedal og resten av det norske laget behøver et mirakel for å komme seg til EM-semifinale.
  • Pål Strande Gamlemoen

Og da teller vi både OL-, VM- og EM-turneringer.

Onsdag tapte Norge den svært viktige gruppespillkampen mot Romania. Norge starter dermed mellomspillet med null poeng, ettersom de to poengene laget tok mot utslåtte Tsjekkia ikke blir med over i mellomspillet.

De norske jentene har altså et meget vanskelig utgangspunkt videre i EM. Historien viser at avansement til semifinale er svært urealistisk om man begynner mellomspillet med null poeng.

Ikke umulig

Det er totalt seks lag i gruppene i mellomspillet. De to beste i hver gruppe går videre til semifinalene.

Ingen kvinnelag har gått videre til semifinale med det utgangspunktet Norge har nå.

Historien på herresiden gir heller ikke mye grunn til norsk håp, men den viser at det i hvert fall ikke er umulig.

I VM 2009 klarte Polen å slå Russland, Tunisia og Algerie i gruppespillet. Ingen av de tre lagene gikk videre. Derfor fikk ikke polakkene med seg de seks poengene inn i mellomspillet. I mellomspillet gikk resultater i andre kamper polakkenes vei. Sterke seirer mot Danmark, Serbia og Norge sendte dem videre til semifinale.

I 2012-EM begynte også Danmarks herrer mellomspillet med null poeng. Full pott mot Makedonia, Tyskland og Sverige sørget for plass i semifinalen. Der slo de Spania, før de deretter triumferte mot Serbia i finalen i Beograd.

FULL POTT: De danske håndballherrene gikk til topps i EM 2012, på tross av at de gikk poengløse inn i mellomspillet.

Dette scenarioet sender Norge videre

Norge starter altså mellomspillet nederst i gruppe 2. Om laget skal ta seg videre til semifinale er i hvert fall én ting sikkert: Norge må vinne alle sine kamper.

Håndballjentene møter Ungarn fredag, Nederland 11. desember og Spania dagen etter.

Norge er i tillegg avhengig av at andre resultater går deres vei. Romania må vinne alle tre kampene de spiller, mot Nederland, Spania og Ungarn.

Slik ser situasjonen ut i Norges omspillsgruppe:

PlasseringLagKamper spiltMålforskjellPoeng
1Romania2+134
2Nederland2+44
3Ungarn2+32
4Tyskland2-42
5Spania2-70
6Norge2-90

Thorir Hergeirsson & co. er også avhengige av at Tyskland ikke tar mer enn tre poeng på deres kamper. De møter Spania, Ungarn og Nederland.

– Vi har mer enn nok med å tenke på oss selv. Klarer vi å ta seks poeng, er det opp til de andre lagene om vi går videre eller ikke, sa Hergeirsson etter onsdagens tap mot Romania.

MISFORNØYDE: De norske håndballjentene så lite fornøyde ut da de skjønte at det gikk mot tap onsdag kveld.

Slik spilles semifinalene

I den andre mellomspillgruppen begynner Russland med fire poeng, Serbia, Frankrike, Sverige og Danmark med to, mens Montenegro har samme utgangspunkt som Norge.

De to beste lagene i hver av de to mellomspillgruppene går videre til semifinale. Der møter gruppetoerne gruppevinnerne. De kampene spilles 14. desember.

I tillegg møtes tredjeplassene til kamp om femteplassen.