Sport

Kristoff: - Nå kan det hende jeg blir hjelperytter

Alexander Kristoff havnet langt ned på resultatlisten på Tour des Fjords fjerde etappe. Nå ligger han på 7. plass i sammendraget.

Rollene er plutselig snudd i Katjusja-laget.

 • Camilla Klovning

SANDNES: De tunge bakkene utenfor Sandnes ble for tøffe for Alexander Kristoff og Katjusja-laget på den fjerde etappen av Tour des Fjords lørdag. Etter tre strake seirer på de tre første etappene havnet 27-åringen et godt stykke bak vinner Søren Kragh Andersen i Sandnes, og dermed stjal den danske 20-åringen også den gule ledertrøya fra Stavanger-syklisten.

Med om lag 50 kilometer igjen av lørdagens 178 kilometer lange etappe fra Stavanger til Sandnes, gikk nemlig hele 18 ryttere i brudd. Én av dem var Kristoffs lagkamerat Marco Haller.

 • Les også: Dansk 20-åring stjal Kristoffs gule trøye

— Vi hadde Marco Haller med i bruddet i dag. Han lå bra an i sammendraget, så for oss var det et bra kort å bruke. Dessverre klarte han ikke å henge med dansken helt inn, sier Kristoff til Aftenbladet like etter målgang i Vågen i Sandnes.

Søren Kragh Andersen spurtet inn til seier i Sandnes.

Fornøyd uansettHans unge lagkamerat spurtet til slutt i mål som nummer fem, fire sekunder bak vinner Kragh Andersen fra Team Trefor-Blue Water, og ligger nå åtte sekunder bak i sammendraget. Selv kom Kristoff på 18. plass, ett minutt bak dansken. Dermed mistet han også sammenlagtledelsen.

Den norske sykkelstjernen ligger nå 40 sekunder bak 20-åringen i kampen om den gule trøya, og anser slaget som tapt før den femte og avsluttende etappen med målgang i hjembyen Stavanger søndag.

— Jeg håper at jeg kan ta en etappeseier på hjemmebane i Stavanger. Det hadde vært fint. Men jeg har tre seiere allerede, og er fornøyd uansett. Nå kan det dessuten hende at jeg blir hjelperytter på søndag, sier Alexander Kristoff.

Prøvde å lure rivalene

- Hva synes du om det?

— Det er egentlig greit at de andre på laget får sjansen til å gjøre noe på egenhånd. Marco Haller har kjørt for meg i hele år og fortjener å prøve seg, og nå er han bare åtte sekunder bak lederen. Jeg håper å beholde den blå poengtrøya, men det kan godt hende at jeg må kjøre for Marco på morgendagens etappe, sier 27-åringen – dog med et lurt smil om munnen.

Da østerrikske Haller ble med i 18-mannsbruddet, bestemte nemlig Kristoff og Katjusja seg for å la tetgruppen gå. Det vil imidlertid overraske stort dersom ikke nordmannen får satse alt på etappeseier i Stavanger søndag.

— Det er lett å si at man angrer etterpå, men vi hadde et veldig bra kort med i bruddet og da de dro av gårde lå vi helt stille. Det var andre lag som hadde dårligere kort enn oss der framme, men alle kikket bare på oss. Det har vært sånn hver dag, og vi begynner å bli litt lei av det.

I dag prøvde vi å lure dem, men dessverre var ikke Marco sterk nok på slutten, sier Katjusja-rytteren, som ikke er bitter for at han ikke klarer å forsvare sammenlagtseieren fra i fjor.

Sol og stor stemning

— Nei, det går helt fint. Det er ikke dette som er hovedmålet mitt i år, så det går greit. Dagens etappe var veldig tøff, og jeg klarte ikke å henge med de som var nærmest meg i sammendraget uansett. Sånn sett er det kanskje like greit at det gikk et brudd foran, sier han foran folkehavet i Sandnes sentrum.

For første gang i årets Tour des Fjords fikk rytterne strålende solskinn på veien fra Stavanger via Jæren, Ålgård, Høle og Hommersåk på vei til de fire avsluttende rundene i Sandnes. Og langs løypene hadde folk møtt mannsterke opp for å hjelpe syklistene framover i løypa.

Til slutt fikk de altså se at lørdagens fjerde etappe ble for tøff for en Alexander Kristoff i storform. Til slutt var Søren Kragh Andersen fra Team Trefor-Blue Water suveren i spurten og slo både Amets Txurruka (Caja Rural) og lagkameraten Michael Olsson.

Vinneren i lykkerus

August Jensen fra Team Coop-Østerhus kom på 10. plass, 35 sekunder bak vinneren, mens Ålgård-gutten Daniel Hoelgaard (Team Joker) ble nummer 16, ett minutt bak.

— Dette var min store sjanse, og da jeg fikk hjelp av Michael Olsson måtte jeg bare gripe den. Det føles helt vilt å vinne her i Tour des Fjords. Helt vanvittig og ubeskrivelig stort. Det var ikke noe taktisk spill på slutten, det gjaldt bare å komme fortest mulig over bakken for siste gang og gi full gass, sier etappevinner og sammenlagtleder Kragh Andersen til Aftenbladet.

Det danske stortalentet har hatt en eventyrlig sesong så langt, og har allerede fått en rekke tilbud om proffkontrakt neste sesong. Seieren i Tour des Fjords er likevel et stort høydepunkt for den svært fornøyde 20-åringen.

- Min største seier

— Det har vært en helt utrolig vårsesong for meg. Dette er min fjerde UCI-seier i år, og jeg føler virkelig at jeg har slått gjennom. Likevel er nok dette definitivt den største seieren i karrieren min hittil. En riktig stor dag. Det har alltid vært en guttedrøm å bli proff, og jeg håper den går i oppfyllelse snart, sier han.

Etter en uhyre spennende etappe med flere angrep og brudd, imponerte ett av Europas aller største sykkeltalenter stort da rittet skulle avgjøres i Sandnes lørdag ettermiddag.

— Tour des Fjords har vært et helt utrolig ritt for laget vårt så langt. Vi har vært blant de fem-seks beste med min bror og meg hver eneste dag, og det å kunne gå helt til topps i dag er helt fantastisk, sier dansken, som skryter av etapperittet på Vestlandet.

— De første tre dagene var veldig kalde, med masse regn. Men det har også vært noen gode dager og harde dager og et flott løp i virkelig flott natur. Det har vært mye tilskuere langs veiene helt ut i ingenmannsland, og det er fint å få litt sol på slutten, oppsummerer 20-åringen.

Les også

 1. Slik var folkefesten da Kristoff mistet ledertrøya

 2. Dansk 20-åring stjal Kristoffs gule trøye

 3. Kristoff skaper sykkelfeber fra Bergen til Varhaug

 4. Kristoff vant igjen: - Det føles veldig godt

 5. Uslåelige Kristoff belønnet med helikoptertur

 6. 4. etappe i Tour des Fjords: Følg sykkelfesten direkte

 7. Dette er verdt å vite om 3. etappe i Tour des Fjords

 8. Bystrøm satser på lørdagen

 9. Ny Kristoff-seier i Tour de Fjords: - Følte jeg hadde god kontroll

Les mer om

 1. Alexander Kristoff