Sport

Farens bortgang inspirerer til å fortsette proffkarrieren

— Vi er kanskje mer lik enn jeg tror, sier proffbokser Arne Ernstsen (24) om pappa Arild Ernstsen som gikk bort for ti år siden.

Arne Ernstsen håper på en ny proffkamp snart. Foto: Lars Eidissen

  • Lars Eidissen

I juni tapte Arne Ernstsen for første gang som proffbokser, i et helnorsk oppgjør mot Tim-Robin Lihaug. Nå begynner den lange jobben mot å gjenreise målet om en tittelkamp i boksing.

SJAKKENTUSIAST: Arild Ernstsen var en markant person i sjakkmiljøet i Tromsø frem til sin bortgang i 2005. Foto: Tromsø Sjakklubb

— Det var en liten stund i garderoben etter kampen at jeg spurte meg «hva er det egentlig jeg holder på med?». Men så kommer det tilbake. Det er dette jeg elsker å gjøre. Boksing er vår tids gladiatorer, sier en entusiastisk Ernstsen hjemme på ferie i Tromsø.

Les også

Ernstsen: - Jeg ble kanskje litt overivrig

Drivkraft

En drivkraft for 24-åringen i den beintøffe satsing for 24-åringen er pappa Arild Ernstsen, som tapte kampen mot kreften for ti år siden.

— Vi er to veldig forskjellige typer. Han var biolog og forsker, og en lidenskapelig sjakkspiller. Men vi er kanskje mer lik enn jeg tror. Hvis han er en plass og følger med, så håper jeg han setterpris på det jeg gjør, sier Arne Ernstsen.

— Jeg har mange ganger tenkt over hva han ville tenkt i forskjellige situasjoner, fortsetter tromsøbokseren.

KNOCKOUT-SEIER: Tim-Robin Lihaug blir utropt til vinner etter kampen mot Arne Ernstsen (til høyre) i København. Foto: NTB scanpix

Som 14-åring hadde han knapt hatt på seg boksehansker før farens bortgang.— En av de få referansen jeg kan huske han noen gang sa om boksing var da jeg var bitteliten gutt. Det stod på en Rocky-film og jeg var helt vill. Etterpå sa pappa til meg «Arne, det er en film. Det er ikke slik en boksekamp foregår i virkeligheten», minnes Ernstsen.

Etter sin bortgang fikk Arild Ernstsen oppkalt en sjakkturnering i Tromsø etter seg. Han var verdsatt som sjakkhistoriker, turneringsleder og sjakkredaktør i Tromsø Sjakklubb.

— Vi savner han virkelig. Han satte dype spor etter seg, sier leder av Tromsø Sjakklubb, Jan Sigmund Berglund i dag, over ti år etter.

— Jeg er helt sikker på at han hadde støttet meg i det jeg gjør. Selv om han var en akademiker, så klarte han å se verdien i andre ting. Han var veldig åpen, sier Arne Ernstsen om pappaen.

Les også

Hansvoll: - Ernstsen kan komme sterkere tilbake

— Urutinert

Han har brukt måneden etter tapet for Tim-Robin Lihaug på å få tankene vekk fra boksing.

— I likhet med pappa er jeg veldig åpen for andre ting, og kan snakke med folk om alt mulig, sier 24-åringen som i helgen koser seg på Buktafestivalen i hjembyen.

I går fikk han se sitt gamle favorittband Dream Theatre i Bukta.

— Jeg spilte veldig mye gitar for åtte-ti år siden, og da stod de høyt i kurs, forteller han.

Tilbake i september?

Samtidig skjuler han ikke at han også har bearbeidet tanker etter tapet for Lihaug, hvor han ble slått rett ut i fjerde runde.

— Jeg vant de tre første rundene hos dommerne. Det var helt etter «gameplanen». Så blir jeg overivrig og urutinert i et lite øyeblikk, og han tar muligheten han får. Det var et helt fortjent tap, men det hadde vært mye verre hvis det hadde vært klasseforskjell hele kampen.

Ernstsen håper å bokse ny proffkamp igjen kjapt. Thomas Hansvoll har lansert en kamp mot Simen Smaadal som et mulig neste karrieresteg.

— Det har vært mange fine tilbakemeldinger etter kampen, selv om det ble tap. Jeg håper å bokse igjen i september eller oktober, avslutter Arne Ernstsen.

Les også

  1. Lihaug håper knockouten blir den siste i København

Les mer om

  1. Boksing