Nordstad Moen etter å ha brutt EM-maratonet: – Fra første meter var det vondt

Slik forklarer Sondre Nordstad Moen EM-nedturen i Berlin.

IKKE I SLAG: Sondre Nordstad Moen gestikulerer med armen for å signalisere at han ikke er i form til å fullføre.

BERLIN: Moen var med i rykket på søndagens EM-maraton, og han var med i tetgruppen de første milene. Men halvveis var det tydelig at Moen slet kraftig. Til TV-kamera viste han tommelen ned, og det meste tydet på at han kom til å bryte.

Overraskende nok skjedde ikke dette med en gang, og i stedet løp Moen seg opp igjen i tetgruppen sammen med den andre norske deltakeren, Weldu Negash Gebretsadik.

Les også

Vebjørn Rodal blir overrasket dersom Nordstad Moen kommer til mål i EM

– For lenge på minussiden

Men det ble ingen sisterunde på verken Moen eller Gebretsadik. Begge brøt løpet i Berlins gater.

– Jeg kjente smerter i hoften underveis og forsøkte å justere steget for å unngå smerte, men det ble bare verre. Kroppen føltes veldig bra, så det var ekstremt surt å bryte, sier en skuffet Moen.

På en pressekonferanse sa han dette:

– Jeg prøvde å klemme inn på muskelen mens jeg sprang for å se om jeg kunne bli kvitt spenningene. Jeg har prøvd alt de siste dagene. Men jeg har vært litt for lenge på minussiden, tror jeg. Kroppen må få hvilt seg litt, sier han.

– Da jeg kom til Berlin hadde jeg fullt fokus på å stille til start. Da jeg sto opp i morges tenkte jeg ikke på å bryte. Men jeg har vært igjennom alle scenarioer, sier Moen.

Nå blir det en pause.

– Jeg skal ikke springe i morgen, ikke tirsdagen og ikke onsdagen.

SKUFFET: Sondre Nordstad Moen møter pressen etter at han måtte bryte maratonøvelsen i EM søndag.

Kompensering av skade

Overfor Aftenposten forklarer Moen det slik:

– Det som gjør at jeg stopper i dag er småvondt som har kommet av kompensering av en skade jeg har hatt i lysken på motsatt side. Det kom for en uke siden. Det kom ugunstig til, sier han.

– Fra første meter var det vondt. Det var ingen demping å få fra lårmuskelen, så jeg måtte kompensere ved å springe kunstig på forfoten. Jeg var veldig anspent i hele kroppen. Når du skal springe 42 kilometer blir det fryktelig slitsomt, også i hodet, fortsetter han.

Moen så ingen grunn til å pine seg igjennom.

– Hver gang jeg prøvde å øke farten, gjorde det bare vondt. Hvis jeg hadde pint meg igjennom de siste 15 kilometerne, hadde jeg i beste fall endt på en 8.-10. plass. For meg er ikke det noe moro i det hele tatt, sier Moen.

– Har tynt det lenge

Sportssjef Håvard Tjørhom svarer slik:

– Sondre gikk og holdt seg litt til hoften underveis i løpet. Han hadde for mye smerte til å kunne fullføre, sier Tjørhom.

Les også

Slik feiret medaljeheltene i natt: Jakob (17) skålte med vann

Tjørhom utelukker ikke at operasjon kan bli aktuelt.

– Etter dette skal Sondre få ta seg en god pause og en god runde på dette, så får vi se hva man gjør videre. Det kan være ulike løsninger. Nå har han tynt det ganske lenge, sier Tjørhom.

Les også

Fem nye land står i fare for å bli kastet ut av friidretten

Belgisk seier

Koen Naert sikret Belgia en nokså uventet gullmedalje. Der konkurrentene rykket og hadde jevnlige tempoøkninger, holdt Naert hodet kaldt.

Med fem kilometer igjen hadde belgieren klart å skaffe seg en luke på 49 sekunder ned til forhåndsfavoritt Tadesse Abraham. Den luken klarte aldri sveitseren å tette, og det ble dermed belgisk gullmedalje på tiden 2.09,51.

Abraham havnet til slutt 1,33 minutter bak vinneren og tok sølv. Italienske Yassine Rachik tok bronsemedalje etter å ha holdt unna for Javier Guerra de siste ti kilometerne.