Sport

Tour de France virker avgjort: - Han har stålkontroll

Nok en fjelletappe uten feilskjær for Chris Froome.

Angrepene har haglet mot Chris Froome, men briten har stått imot. Her fra etappen til Saint-Jean-de-Maurienne torsdag.
  • Even Emberland

Briten beholdt jerngrepet om den gule ledertrøyen på torsdagens etappe i Alpene. Froome svarte på alle angrep fra andremann sammenlagt Nairo Quintana og Alberto Contador, og de krysset målstreken sammen.

Foran de to avgjørende fjelletappene mener TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad at årets Tour de France-vinner er klar om 30-åringen unngår uhell og en ekstremt dårlig dag.

— Froome er kjempesolid. Han har stålkontroll og holder hodet kaldt. Det er aldri noen panikk når de andre angriper ham. Han sykler jevnt og har veldig god kontroll, forklarer Kaggestad til Aftenbladet.

— Jeg ser ikke at noen skal klare å ta fra ham seieren om ikke noe uventet skjer. Han har sett ekstremt sterk ut gjennom hele rittet, fortsetter eksperten.

Les også

Kaggestad fnyser av omstridt Froome-video: - En ren konspirasjonsteori

Det uforutsette truer

For der andremann sammenlagt Quintana har angrepet, har ikke den britiske stjernen veket en tomme.

Han har ofte gitt noen meter til colombianeren som en følge av hans akselerasjon, men i løpet av noen få hundre meter har briten igjen funnet Quintanas bakhjul.

Her griser Chris Froome etter å ha tatt på seg den gule trøyen etter torsdagens etappe.

Med to tøffe fjelletapper i Alpene unnagjort, er det bare to sjanser igjen for hans 25 år gamle utfordrer. Fredag kommer den største muligheten. Rytterne skal klatre fire fjell, deriblant 18 kilometer motbakke til målstreken.Den muligheten tror ikke Kaggestad at colombianeren klarer å gripe. Ikke fordi Quintana ikke ønsker, men fordi Froome er for sterk til å gi slipp på den gule ledertrøyen. Det er det uforutsette som kan true det som vil bli 30-åringens andre sammenlagtseier i Tour de France.

— Vi har sett i årets ritt at alt kan skje. Sykdommen som rammet Tejay Van Garderen (tredjemann sammenlagt før han sto av) understreker det. Det er hårfine marginer. Det er nok at han treffer en liten stein i veien, så går alt galt. Derfor skal de komme til mål først, men på papiret ser jeg ingen som kan ta fra Froome den gule trøyen, sier Kaggestad.

Les også

Armstrong: - Jeg vet hvordan Froome har det

— Mot alle odds

At det er Froome som med tre etapper igjen av rittet framstår som en sikker vinner, var langt fra gitt på forhånd. Da løypene ble presentert i fjor høst vurderte han å satse mot andre ritt grunnet svært få kilometer med temposykling.

Eksperter trakk også frem den første uken med krevende sidevindsetapper og brostein som en uke som kunne felle briten. Men Froome har så langt gjennomført perfekt. Fri for uhell, og tidstapet fra den eneste velten som har hindret ham ble nøytralisert da den var innenfor den siste kilometeren på den sjette etappen.

— Det er mot alle odds at han har unngått uhell. Først trodde man at han skulle blåse ut i havet i Nederland, deretter at han skulle tryne på brosteinen. Laget hans har gjort alt riktig hele veien. De har vært skjerpet på hver eneste meter. De har vært litt i en egen klasse i årets ritt, men det er ingen overraskelse, fordi de har kapasiteten til det, sier Kaggestad.

Kritisk test for Kristoff

Der Froome i dag skal forsvare ledertrøyen i front, venter en kritisk test for Alexander Kristoff.

Som Aftenbladet skrev onsdag, er fredagens etappe den mest krevende for ham med tanke på å ikke bli kastet ut av rittet som en følge av at han kommer i mål utenfor tidslimiten.

På torsdagens etappe kom Storhaug-ekspressen trygt i mål i grupettoen. Det er målet hans også i dag.

Les også

  1. Froome har gitt testdata til antidopingbyrå

  2. Tour-stjerne: - Sykkelsporten er ikke lenger «Ville Vesten»

  3. Mens dansker og hollendere herjer i fjellene, sliter rytterne fra kuperte Norge

Les mer om

  1. Tour de France