Sport

Da faren overlevde en komplisert hjerteoperasjon, bestemte OL-utøveren seg for å bli norsk

Norsk-canadieren Alex Hanssen er Norges eneste mann i Pyeongchangs akebakke.

Alexander Henning Hanssen er skeletonutøver og klar for OL i norske farger. Det hadde han ikke vært uten farens hjelp. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

 • Kurt B. M. Haugli
  Aftenposten

PYEONGCHANG: Pressekonferansen med vår mann i akebakken, Alexander Henning Hanssen, var i ferd med å bli avlyst. Men så kom Aftenposten innom.

Ikledd supertynt kunststoff som klistrer seg til kroppen, med piggsko på beina legger Alex Hanssen seg ned på den unnselige kjelken og kjører ned ei isrenne i 140 kilometer i timen. Med hodet først.

Les også

Her ligger han med hodet først i 140 kilometer i timen

– Bevegelsene må være veldig, veldig myke. Den utøveren som klarer å slappe av best på brettet, er den som kjører raskest og vinner. Hvis du stivner eller blir redd, så taper du veldig mye tid for du må absorbere humper på veien ned. Du må være veldig avslappet, nesten sove på brettet, sier Hanssen som er født og oppvokst i Stavanger.

Ga opp sprintkarrièren

Skeleton er en av OLs mest spektakulære idretter, men det er få nordmenn som er aktive. I tillegg til å oppnå fullkommen ro på brettet er starten viktig.

– En god start er 50 prosent av hele løpet, sier han.

Treneren Snorre Pedersen mener at den tidligere sprinteren er en av de tre raskeste starterne blant de 30 som får kjøre OL-konkurransen.

Alexander Henning Hanssen er halvt canadisk og halvt norsk. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Les også

Én OL-kommentator er i særklasse

Han skulle egentlig bli sprinter. Altså sprinter på friidrettsbanen. Han hadde talentet og han hadde kroppen. Han ble ungdomsmester på 100 meter i Norge og har en personlig rekord på 11,02.

Den karrièren stokket seg litt, og det ble ikke noe med de piggskoene. Men en mann som har mor og far fra vinteridrettslandene Canada og Norge visste råd. Mamma i Canada så en annonse i avisen om at de trengte utøvere til bobsleigh-lag. Men han var ikke tung nok til å komme på et lag. Han hadde likevel fått fart mersmak på farten og spenningen i isrenna. Han begynte med skeleton.

Hanssen under trening i skeletonløypen i OL. Foto: Wong Maye-E / TT / NTB scanpix

Faren ba ham gi alt for Norge

Deretter kom satsingen. Det funket, men han slet med en skade i hoften, trengte operasjon for å kunne fortsette. Han vurderte å gi seg med skeleton-kjøringen. Operasjon trengte også faren Sverre Hanssen. Det var mer alvorlig.

Les også

Morfar gråt av glede da gullet var sikret: – Finner ikke ord som kan beskrive dette

– Han måtte ha en kvadrupel bypassoperasjon. Da han ble syk, gikk han gjennom en tøff tid, og det var litt av en opplevelser for hele familien. Men han er jo veldig giret på idrett, og han mente jeg måtte fortsette. Han sa: «Hvis du fortsetter, vil jeg at du skal konkurrere for Norge». Han er jo norsk så han hadde lyst å se et norsk flagg på ryggen min.

Dermed ble det fortsatt skeleton-satsing for Norge etter dette. Han kunne valgt Canada ettersom han har både norsk og canadisk pass.

Han lovte også å støtte økonomisk. Derfor reiser Alex Hanssen rundt i Europa med sitt lille team med penger fra farens bankkonto.

– Jeg har ingen økonomisk støtte fra andre. Jeg får ikke en krone fra Olympiatoppen eller forbundet. Så hadde det ikke vært for faren min hadde jeg ikke vært med i OL.

Både far, mor og bror er til stede i Pyeongchang Sliding Center når legger seg ned på kjelken.

PS! Skeletonheatene starter klokken 02.00 natt til torsdag

Les mer om

 1. OL
 2. Skeleton

Relevante artikler

 1. SPORT

  Med hodet først i 140 kilometer i timen

 2. SPORT

  Alexander Hanssens (31) foreldre har brukt millioner på sønnens idrett. Uten det ville det vært umulig å satse for OL-utøveren.

 3. SPORT

  De må regne med tidlig pensjon: - Du blir ikke gammel i denne sporten

 4. SPORT

  Norge dominerte fullstendig i 20 år. Men så skjedde det noe.

 5. SPORT

  Hetland er klar for å lede sin tredje nasjon i OL

 6. SPORT

  Gullhåpet Kleveland sviktet: – Det er fryktelig tungt