Sport

Tom Hilde vraket fra hoppuken

— Uttaket er alltid vanskelig, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

VRAKET: Tom Hilde (arkivfoto).

Tom Hilde har to tredjeplasser i hoppuken, men får ikke sjansen til å bedre det. Asker-hopperen ble vraket til fordel for COC-hopper Halvor Egner Granerud.

Hilde har vist bedre takter enn på lenge i starten av vintersesongen, men blir offer for landslagstrener Alexander Stöckls kvotesystem. Østerrikeren gir som vanlig kvoteplassen fra kontinentalcupen til den hopperen som har sikret den.

Dermed får Granerud, som representerer samme klubb som Hilde, sjansen i hoppuken på bekostning av den langt mer rutinerte Hilde.

De norske hopperne har imponert i sesonginnledningen. I seks av sju renn har det vært norske pallplasser. Daniel-André Tande og Kenneth Gangnes har begge vunnet renn. Sammen med Johann Forfang og Andreas Stjernen ligger de topp ti i verdenscupen sammenlagt.

Dermed er de fire garantert hopping i åpningsrennet i Oberstdorf. Det gjorde deler av laguttaket lett for Stöckl.

FÅR SJANSEN: Joachim Hauer.

Det var også vanskelig å komme utenom Joachim Hauer, som har debutert på verdenscuppallen, og verdensrekordholder Anders Fannemel. — Ditt vanskeligste uttak?

— Uttaket er alltid vanskelig fordi vi må la noen være igjen hjemme, sier landslagstrener Stöckl.

Les også

Forfang: – Her er mine tøffeste konkurrenter i Hoppuka

Sterkt lag

Han mener han aldri har hatt med et bedre lag til hoppuken.

— Det sterkeste laget fordi det er så mange gode hoppere. Det er den fordelen har Østerrike har hatt de siste årene, sier Stöckl.

Han sikter til at Østerrike står med sju strake seirer i den prestisjefylte konkurransen. Med fire mann garantert start i åpningsrennet har han mange å spille på i jakten om sammenlagtseieren.

— Det får vi, men det har ikke altfor mye å si. Vi må gjøre vårt beste for å komme i gang på riktig måte. Hoppuken er en spesiell konkurranseform som krever mye energi.

Les også

Nakenhopperen er klar for Hoppuka: - Han er dristig

Tett kamp

Den sjuende og siste plassen sto til slutt mellom veteranen Hilde og kvotesikrer Granerud. Stöckl vurderte fram og tilbake før han valgte å stå fast ved sine prinsipper: Har du skaffet kvoteplass, får du den.

HAR GJORT SITT VALG: Landslagstrener Alexander Stöckl.

Verdensmester Rune Velta, som var enorm i Falun i februar, er helt ute av det. Lommedalen-hopperen får det ikke til å stemme i bakken. Hoppuken blir uten forrige vinters ener.Philipp Sjøen imponerte voldsomt sommeren 2014, men fallet i Klingenthal i verdenscupåpningen ble starten på nedturen. Bækkelaget-hopperen fant aldri rytmen på snø. I sommer har talentet slitt med motivasjonen. Han forsøkte å rekke hoppuken, men var aldri nær en plass denne gangen.

Hoppukelaget 2015/16: Johann Forfang (Tromsø), Kenneth Gangnes (Kolbukameratene), Daniel-André Tande (Kongsberg), Andreas Stjernen (Sprova), Anders Fannemel (Hornindal), Joachim Hauer (Bækkelaget) og Halvor Egner Granerud (Asker).

(©NTB)

Les også

  1. Her er julens TV-godbiter

Les mer om

  1. Hopp