Fem råd for å komme ut av spillavhengigheten
Har du et spillproblem? Da må du dele det med andre og få hjelp.
– Det viktigste er at man snakker med noen. Man må ikke bli stående alene i dette, sier Lill-Tove Bergmo, daglig leder i Spillavhengighet Norge.
Her er fem av rådene organisasjonen gir til spillavhengige og pårørende som tar kontakt med dem.
Spillavhengighet kostet eks-samboeren livet. Nå ønsker Anne (30) å være åpen for å hjelpe andre.
Rådene
1: Snakk med noen! Snakk om avhengigheten din til en som står deg nær. Det er mange som ønsker å støtte og hjelpe til når man forteller om avhengigheten sin.
2: Søk behandling! Noen velger å bruke en støttegruppe som behandling, men de aller fleste trenger også profesjonell hjelp av behandlere. Kontakt fastlegen din for å få en henvisning til behandling.
3: Bytt ut! Flere behandlere anbefaler spilleavhengige å bruke tiden man tidligere har spilt på med noe annet. Er du glad i å fiske? Trene? Lese bøker? Gå tur? Være med venner?
4: Sett deg mål! Lag deg flere mål eller et stort mål som du ønsker å oppnå.
5: Sett opp hinder! Frivillig kredittsperre, få sperret Visa-kortet ditt for netthandel, sperr spillekontoer, la pårørende styre økonomien.
Stadig flere spiller bort millioner og blir gjeldsslaver: – Økningen er brutal
Store variasjoner
Spillavhengighet Norge tilbyr nettverksgrupper flere steder i landet, samt individuelle samtaler. De kan også bistå i forbindelse med gjeldsproblemer. Også Hjelpelinjen brukes av mange. Det er et tilbud til spilleavhengige og pårørende.
Hvis man trenger behandling går det også an å ta direkte kontakt med fastlegen eller Nav.
– Problemet med dagens hjelpetiltak er at det er så store variasjoner ut fra hvor man bor. I de store byene er tilbudet bedre – her er det mye større sjanse til å få hjelp. Og slik burde det egentlig ikke være, påpeker Bergmo i Spillavhengighet Norge.
Atle har tapt 7 millioner kroner: – Det har kostet meg ekteskap og hjem. Jeg har mistet alt.
På hjelpelinjen.no finner man oversikt over behandlingssteder i hele Norge. Til Hjelpelinjen kan man også ringe anonymt til 800 800 40 alle hverdager fra kl. 09 til 21. Spillavhengighet Norge har telefon 477 00 200 (09–15).
Akan hjelper dessuten ledere og medarbeidere til å forebygge og håndtere rus og avhengighet på arbeidsplassen, deriblant spillavhengighet.