Sport

Dommen mot friidrettsprofilen vakte sterke reaksjoner. Nå ankes den.

Sør-Afrikas friidrettsforbund (ASA) nekter å akseptere at friidrettsstjernen Caster Semenya må bruke hormonnedsettende medisiner for å få konkurrere.

Caster Semenya under Diamond League-stevnet i Doha i begynnelsen av mai.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) ga Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) medhold etter at Semenya hadde klaget på regelendringen som tvinger henne og andre utøvere med naturlig høyt testosteronnivå til å ta hormonregulerende medisin for å få lov å løpe distanser på opptil en engelsk mil (1609 meter).

Nå opplyser friidrettsforbundet i Sør-Afrika at de anker dommen til Høyesterett i Sveits.

– Vi føler at de vitenskapelige opplysningene som ble lagt frem er blitt ignorert, sier talsmann for det sørafrikanske idrettsdepartementet, Vuyo Mhaga.

Dommen mot Semenya, som vant OL-gull på 800 meter i 2012 og 2016, har skapt stor debatt. Selv CAS mener dommen er diskriminerende.

– CAS slår fast at slike regler er diskriminerende, men likevel bør det være slike regler for å sikre en fair konkurranse, het det dommen fra voldgiftsretten.

Les også

Semenya-dom vekker sterke reaksjoner i Sør-Afrika: – Åpner sårene etter apartheid

Det sørafrikanske forbundet sier de er overbevist om at en annen domstol vil komme til en annen avgjørelse.

Mhaga sier anken vil basere seg på klager over dommer i lignende saker, samt manglende klarhet om hvordan bevisene ble behandlet og hvordan avgjørelsen skal implementeres i IAAF.

(©NTB)

Les mer om

  1. Friidrett
  2. IAAF