Norsk seier: – Hun er vår neste verdensstjerne

KOLDING: Henny Reistad bestemte seg tidlig for å bli verdens beste håndballspiller. Hun jublet etter en ny norsk seier.

Henny Reistad har alt.
  • Mette Bugge

Nederland-Norge 25–32

De holdt om hverandre spillerne på det norske laget, da Nora Mørk ble ropt opp som kampens beste spiller. Det skjedde etter to fartsfylte omganger, der semifinalen ble så godt som sikret.

Bak Mørk, som etter kampen mente at laget hadde hevet seg et hakk, var det en 21-åring som vet hva hun vil.

Reistad vil bli som Mørk og alle de største spillerne på laget. Men hun har for lengst begynt å skinne selv. I denne kampen ble det fire mål på fem forsøk.

– Jeg hadde Camilla Herrem og Linn Jørum Sulland som forbilder da jeg var ung og så mesterskapene på TV, sier spilleren fra Vipers.

Thorir Hergeirsson lar Reistad få mye tid på banen. I siste mesterskap i Japan var hun skadet. Nå viste den yngste på laget litt av sitt repertoar da den regjerende verdensmesteren ble beseiret med åtte mål. Det var ingen tvil.

– Jeg bestemte meg for å bli verdens beste på ungdomsskolen. Håndball var så gøy, sier Reistad.

Hun sikter mot stjernene. På veien opp får hun all mulig ros.

Les også

De første tegningene: Planlegger ny milliardhall i skallet av Telenor Arena

Futt og fart

– Hun blir vår neste verdensstjerne. Ingen tvil om det, mener NRK radios håndballekspert Geir Oustorp.

Han fremhever hennes ekstremferdigheter, med særlig hurtighet og fart. Han mener at hun er anvendelig og tøff i hodet.

– Du merker det når du prater med jenta. Det er en grunn til at hun er satt i team med kapteinen og skal ta over når Stine Bredal Oftedal ikke er der lenger.

Bent Svele, TV2s ekspert, er enig.

– Henny har alt: X-faktor, fart og finter. Dessuten er hun uredd. Og går direkte mot målet.

Han kaller henne en moderne håndballspiller, og mener med det at hun kan spille på alle tre bakspillerposisjoner.

Bæringen flytter bena så fort at lukene bare oppstår. Og da benytter hun dem. Og deretter skyter hun både hardt og variert. Det samme gjøre hun i rollene bak på banen.

Full fart mot mål. Henny Reistad er en stor spiller allerede.

Hurtigtogene

– Det finnes ikke noe lag som er bedre til dette, sa dansken Joachim Boldsen i TV3.

Han tenkte på kontringene. De kjappe norske håndballspillerne løper fra alt og alle. Motstanderne klarer ikke å holde følge.

Og det ble grunnlaget for nok en seier, den fjerde i dette mesterskapet. Nå er lukten av semifinale i EM så sterk at landslaget bare må gjennomføre de to siste kampene i hovedrunden med stil.

Nora Mørk bare vil score. Det er tydelig å se.

Denne hurtigheten fremover og innsatsen i forsvaret la grunnlaget for en relativt grei kamp mot regjerende verdensmester Nederland. Varemerket til Norge er nettopp dette, å være først i angrep.

Stine Bredal Oftedal, Camilla Herrem og Henny Reistad har alle en ekstrem hurtighet. Og når Marit Malm Frafjord og Kari Brattset Dale styrer midtforsvaret, godt hjulpet av sine lagvenninner, legges grunnlaget også for godt angrepsspill.

For er det noe som sitter i ryggmargen til disse spillerne, er det å få ballen fort frem med en gang den er fanget. I etablert angrep er ikke gjengen like imponerende.

Nå tok det litt tid før landslaget fikk ristet av seg de oransje, men femmålsledelse midtveis i første omgang var betryggende for landslagstrener Thorir Hergeirsson. Norsk ledelse 16–10 var sifrene ved pause

Les også

Heidi Løke lei av snakket: «Da svarer jeg: Hvorfor slutter ikke DU i jobben din?»

Stine Bredal Oftedal er alltid til å stole på.

Mangler kamptrening

Målvakt Katrine Lunde kom ikke helt inn i kampen fra start. Seks redninger på 16 nederlandske skudd før pause er ikke all verden.

Hun mangler 100–120 kamper, sier Gunnar Pettersen, som har regnet ut akkurat det. Han sikter til det året Vipers-spilleren var borte fra håndballen på grunn av skader.

Tøffe tak. Det fikk Heidi Løke erfare.

Karoline Dyhre Breivang var i studio og vet hva hun snakker om når det gjelder forsvarsspill.

– Forsvaret har alt å si. Bare se hvor flinke de er til å flytte beina og låse ned.

For er det noe hun var kjent for som håndballspiller i Larvik og landslaget, var det nettopp å være sjef defensivt. Det samme gjelder Tonje Larsen, som er kommet inn i Norges trenerteam denne sesongen.

Larsen har bidratt til å tette hullene.

Det er klin umulig ikke å nevne åttemålsscorer Nora Mørk. Hun topper statistikken over straffeskyttere i EM. 18 mål på 20 skudd. Og utenom det er 29-åringen en ekstra motor i angrepsspillet, for ikke å nevne de fantastiske innspillene til strekspillerne. Kari Brattset Dale nøt godt av det. Den samme servitørrollen er Bredal Oftedal ekspert på.

Stine Skogrand åpnet ballet for Norge, og ble igjen den poteten som Hergeirsson er så glad i. Strålende på vingskudd og gjennombrudd mellom ener og toer på kanten. Solid i forsvar og til slutt også bakspiller i angrep.

– Vi vet alle hva Stine står for. Hun er en knall forsvarsspiller, sa Hergeirsson på pressekonferansen.

Stine Skogrand signaliserer at hun er fornøyd med scoring.

Fikk rettet inntrykket

De norske spillerne var svært interessert i revansj fra det forsmedelige tapet i siste VM. Nå viste de norske at de har vokst. Men Nederland manglet én av sine beste spillere fra triumfen i Japan – Estavana Polman. Og Norge hadde jo styrket seg betraktelig med spillere som var skadet i forrige mesterskap.

Etter kampen sa Thorir Hergeirsson dette, om kontringene:

– Jeg synes at vi var brukbare, men vi føler at vi har mer å gå på. Vi er hakkete. Vi er best når vi løper med mange.

Han prøvde mange spillere, men legger først og fremst vekt på å gjøre kjernen sikrere. Det er de faste han alltid starter med.

Neste kamp går mot Kroatia lørdag. Det laget har heller ikke tapt.

– De har overrasket seg selv og andre. Vi skal forberede oss godt, sier Hergeirsson.

Stine Skogrand, som også var med på pressekonferansen, la til:

– Kroatia er kanskje den største overraskelsen i EM. De har imponert. Vi har en jobb å gjøre frem mot kampen.

Norge trenger én seier til for å bli blant de fire som får spille om medaljer. Tirsdag avsluttes hovedrunden mot Ungarn.