Kanontid av Grøvdal i gateløp – løp på uoffisiell verdensrekord

Karoline Bjerkeli Grøvdal viste kanonform da hun løp inn til den råsterke tiden 14.39 på fem kilometer gateløp lørdag. Det er uoffisiell verdensrekord.

Friidrettsutøver Karoline Bjerkeli Grøvdal imponerte stort lørdag.
  • NTB

Løpet ble gjort i en rundløype på 1,6 kilometer inne på potetgullfabrikantens Maaruds område i Sør-Odal. Grøvdals tid er raskere enn verdensrekorden på distansen.

Den lyder på 14.43 og tilhører kenyanske Beatrice Chepkoech. Hun løp i likhet med Grøvdal i et felt der både menn og kvinner deltok.

Amalie Sæten ble nummer to lørdag, mens Maria Sagnes Wågan fulgte deretter.

– Dette var deilig, og det er en lettelse å vise at jeg har tatt steg siden i fjor høst. Nå er jeg mest lettet, sa Grøvdal til mediene etter målgang.

Gjevt europeisk selskap

Grøvdal skulle ha sesongåpnet for et par uker siden, men da ble den planlagte konkurransen avlyst på grunn av koronarestriksjoner.

Friidrettsprofilen fra Isfjorden hadde selv den gamle norske bestenoteringen på distansen på 15.04. Den ble satt i fjor.

Kun fem andre europeiske kvinner har løpt fem kilometer gateløp på under 15 minutter.

Det er høyst usikkert om Grøvdals tid vil bli godkjent som verdensrekord. Lengden på løypa det ble konkurrert i lørdag var ikke kontrollmålt etter de krav som kreves for at rekorder uten videre får offisiell status.

Det er samtidig ikke utelukket at en kontrollmåling i etterkant kan løse problemet.

Moen løp halvmaraton

Grøvdal slet med skader i deler av forrige sesong. I 2021 handler mye om å treffe med formen til Tokyo-OL i juli og august. Der sikter hun på å løpe både 5000 og 10.000 meter.

Etter Grøvdals rekordløp forsøkte Sondre Nordstad Moen seg på halvmaraton i den samme løypa lørdag. Milslukeren løp alene hele veien og ble klokket inn til tiden 1.01.54.

– Jeg er for stinn i beina. Jeg klarer ikke presse. Dette var maratonfart. Litt synd, sa Moen.

– Jeg vet ikke helt hvorfor det ikke går fortere, men jeg følte jeg klarte å koble ut og ligge i en viss flyt. Jeg skulle ønske det gikk fire-fem sekunder raskere på kilometeren, fortsatte han.

Trønderen tror han trenger med overskudd for å løpe raskere. Moen sier han ligger litt etter eget OL-skjema.