Utøverkomiteen: Beklager håndteringen av Russland-saken

Utøverkomiteen mener Astrid Uhrenholdt Jacobsen ikke har gjort noe galt i håndteringen av Russland-saken.

BEKLAGER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Her er hun med på ekstraordinært idrettsting i 2021.

Komiteen beklager overfor sine medlemmer håndteringen av saken om utestengelse av russiske og belarusiske utøvere, melder NTB.

– Burde utført et mer systematisk kartleggingsarbeid, skriver komiteen i en pressemelding.

De melder videre:

– Basert på de siste dagers diskusjoner og medieoppslag ønsker utøverkomiteen å komme med en beklagelse.

Den tidligere landslagsløperen i langrenn har vært gjenstand for kraftig debatt siden NRK torsdag ettermiddag hevdet at Jacobsen hadde tatt til orde for at Russland skulle få gjøre retur til internasjonale konkurranser.

– Utøverkomiteen ble bedt om å delta i en pågående internasjonal konsultasjonsprosess om idrettsdeltakelse sett i lys av situasjonen i Ukraina og alle sanksjoner og anbefalinger som ligger fast, skriver komiteen.

De mener Jacobsen ikke har gjort noe galt.

– Det er viktig å presisere at leder aldri har formidlet at det forelå noe vedtak i den norske utøverkomiteen, slik at leders bidrag i konsultasjonsprosessen var av overordnet prinsipiell karakter uten å forskuttere noen løsning.

Les også

Jacobsen etter kritikken: – Ikke noe humbug, skjult spill eller tull

Jacobsen sa dette i et intervju med VG fredag:

– Jeg føler jeg har vært en del av en sonderingsprosess der man diskuterer om bevegelsen er i stand til å oppfylle sin misjon. Slik jeg opplevde dette, så har vi holdt det til å diskutere det. Så er det bred enighet fra utøvernivået i hele verden at den misjonen er en viktig del av internasjonal idrett. Det er et premiss for å fortsette å sondere. IOC tar konklusjonene.

I UTØVERKOMITEEN: Birgit Skarstein er en av idrettsutøverne i utøverkomiteen i idrettsforbundet. Her sammen med ro-kollega Kjetil Borch.

Hun har fått kritikk av roer Kjetil Borch for håndteringen.

Borch sa til NRK at tilliten til Jacobsen som utøverkomite-leder er alvorlig svekket og langt på vei antyder at slike standpunkt ikke holder hvis hun ønsker gjenvalg.

Standpunktet i dette tilfellet er altså at Jacobsen har tatt til orde for russisk retur, noe hun selv avviser at har skjedd.

– Han er som alle andre velkommen til å engasjere seg og ta kontakt, sier Jacobsen.

Den russiske tennisstjernen med klar melding i fjor: