Sport

Froome frykter outsider: - Han er min største rival

Tejay van Garderen (26) kan bli første amerikaner på topp tre siden Lance Armstrong.

Her smiler Tejay van Garderen før lagpresentasjonen i Utrecht før Tour de France-starten.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

Før Tour de France snakket «alle» om «de fantastiske fire» sammenlagtfavorittene: Vincenzo Nibali, Chris Froome, Nairo Quintana og Alberto Contador.

Nå spørs det imidlertid om ikke stjernekvartetten må følge nøye med en 26-åring fra Bozeman, Montana.

Tejay van Garderen seiler for alvor opp som en podiumfavoritt etter en plettfri første uke i Frankrike.

Etter at van Garderens lag BMC vant søndagens lagtempo, er 26-åringen nummer to i sammendraget, kun 12 sekunder bak lederen Chris Froome. Etter etappen utropte Chris Froome van Garderen til sin største sammenlagtkonkurrent.

— Den store rivalen er Tejay, han er bare 12 sekunder bak. Jeg må overvåke ham, han er nærmest i sammendraget, sa Froome ifølge den spanske avisen Mundo Deportivo.

Budskapet fra norske sykkeleksperter er også klart: Se opp for van Garderen.

— Jeg har alltid holdt en knapp på van Garderen, sier Gino van Oudenhove, sportsdirektør i det norske profflaget Team Joker.

— Han er en «coming man». Han har vist før at han er et veldig stort talent, og han har et veldig bra lag. Nå har tidspunktet kommet for at han skal komme seg opp på topp tre, sier van Oudenhove.

Les også

Dramatikk i touren: Lederens lag sprakk på oppløpet

— Har modnet

Det ville i så fall vært en etterlengtet triumf for BMC-kapteinen. Både i 2012 og 2014 ble han nemlig nummer fem sammenlagt.

Nå kan det imidlertid endelig være duket for en topp tre-plassering. Det tror også TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

Her tar Tejay van Garderen en føring under gårsdagens lagtempo. BMC er regjerende verdensmester i lagtempo, og innfridde forventningene ved å vinne foran Team Sky.

— Han er helt opplagt en podiumkandidat. Han har lenge vært en god etapperytter, men nå har han modnet ytterligere. Han har full tillit blant lagkameratene, og de har kjørt veldig bra for ham. Han har et veldig godt utgangspunkt, sier Kaggestad.

Les også

«De tror Colombia er et land langt ute i jungelen»

Arven etter Armstrong

De siste årene har de amerikanske bidragene i Tour de France vært preget av relativt middelmådige ryttere, og før det: Juksemakere.

Amerikanske klatrestjerner som Levi Leipheimer, Tyler Hamilton, Floyd Landis, og sist men ikke minst, Lance Armstrong, har alle blitt tatt for doping. Den siste amerikaneren som kunne juble for en topp tre-plassering sammenlagt var Lance Armstrong i 2009, men denne prestasjonen er nå strøket.

— Det ville absolutt vært bra for amerikansk sykkelsport om van Garderen ble topp tre. Det kan kanskje løfte oppmerksomheten, og rette fokuset mot mer positive og optimistiske ting. Han er en ung amerikaner, med fremtiden foran seg, sier Mads Kaggestad.

Les også

Tour de France-favorittene: De fantastiske fire

Både Kaggestad og van Oudenhove holder imidlertid sammenlagtleder Chris Froome som favoritt til å vinne sammenlagt.

De neste dagene vil vi virkelig lære mer om styrkeforholdet blant sammenlagtfavorittene. Etter hviledagen i dag beveger nemlig feltet seg inn i Pyreneene. Etappenetirsdag, onsdag og torsdag skal alle avsluttes på over 900 meters høyde.

NB: Alexander Kristoffs lag Katjusja og Edvald Boasson Hagens lag MTN-Qhubeka ble henholdsvis fjerde sist og tredje sist på lagtempoen.

Les også

«En mislykket uke, men nå starter moroa»

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5