Sport

Ny nøtt for Thorkildsen

Andreas Thorkildsen vil tilbake på verdenstoppen i spyd. I helgen ga en egypter beskjed om at det ikke skal bli så lett.

NY KONKURRENT: Andreas Thorkildsen vil tilbake til toppen, men har fått en ny utfordrer.
  • Arne Hole

Ihab Abdelrahman El Sayed hadde aldri kastet lenger enn 83,62 før han i Diamond League-stevnet i Shanghai slengte spydet 89,21. Det er ikke bare det lengste kastet i verden i år, det er også det lengste siden 2011. Da toppet Andreas Thorkildsen verdensrankingen med 90,61. Den 25 år gamle egypteren har hatt en formidabel fremgang siden i fjor. Da kastet han bare 83,62 og var 18. best i verden. I 2012 hadde han 82,25. – Jeg er ikke overrasket over at El Sayed kaster så langt. Han kastet veldig langt under oppvarming i VM i fjor og var også nest best i kvalifiseringen, sier sportssjef Ronny Nilsen i Norges Friidrettsforbund.

– Men nesten seks meter forbedring?

– Sånt kan skje i kast når alt klaffer – mye oftere enn i løp. Vi så i fjor at egypteren hadde stor kapasitet. Nå blir det spennende å se om han også er stabil på lange kast. Han har en voldsom fysikk (1,94 høy og 96 kilo tung), sier Nilsen, som selv var spydkaster som aktiv.

Starter i månedsskiftet

Andreas Thorkildsen ligger på treningsleir i USA og starter sesongen med Prefontaine Classic i Eugene 30.–31 mai.

– Andreas har fått trent godt, og det fysiske er på plass. Det er morsomt for spydøvelsen at europeerne får konkurranse, mener Nilsen.

Også en fersk japaner meldte fra at han vil være med i toppen. Ryohe Arai kastet 85,48 i Hiroshima i slutten av forrige måned, og det er lenger enn det Thorkildsen kastet i fjor (84,64).

Andreas Thorkildsen har de to siste sesongene slitt med teknikken. Dette har igjen kommet av skader, som har gjort at teknikken har forandret seg.

Men i vinter har Thorkildsen vært skadefri!

Sportsdøgnet

Les mer om

  1. Friidrett