Sport

Det blir ikke OL i Oslo i 2022

Oslo kommune trekker søknaden om statsgaranti og statstilskudd etter at det ikke lenger er noen realistisk mulighet for at Stortinget vil gå inn for et Oslo-OL i 2022.

Slik ville det se ut under OL i Oslo i 2022, ifølge OSLO2022-etaten. Illustrasjonsbilde: OSLO2022

 • NTB
 • Robert Gjerde
 • Lars M. Glomnes
 • Eirik Winsnes

– Oslo2022 er et prosjekt som har hatt overveldende støtte i Oslo bystyre, og som har fått tilslutning av byens befolkning gjennom den lokale folkeavstemningen i 2013. Jeg hadde håpet på et annet resultat i kveld og er selvfølgelig skuffet, sier byrådsleder Stian Berger Røsland etter at Høyres stortingsgruppe onsdag anbefalte å ikke gi statsgaranti til OL i Oslo i 2022

Høyres stortingspolitikere er delt på midten, og vil dermed stanse prosessen med Oslo-OL 2022. Parlamentarisk leder Trond Helleland (H) og fraksjonsleder Svein Harberg holdt pressekonferanse i Stortingets vandrehall.

Delt på midten

— Som dere har skjønt, har vi hatt en lang debatt om en viktig sak. Vi har hatt en lang debatt, til tross for at vi kuttet i taletiden. Konklusjonen er at Høyres stortingsgruppe er omtrent delt på midten, sier Helleland.

Parlamentarisk leder Trond Helleland og Svein Harberg holdt pressekonferanse etter høyres gruppemøte. NTB scanpix

— Vi regner med at Regjeringen også stopper prosessen, sier Helleland. - Det viktigste argumentet har vært at det ikke har vært en prosess som har klart å engasjere folk. I tillegg har de spesielle kravene vært vanskelig å imøtekomme. Samtidig har det vært et ønske fra mange om å påvirke IOC til å få et nøkternt OL. Når gruppen likevel er så delt på midten, velger vi å stanse prosessen, sier Helleland.

- Manglet entusiasme

Han avviser at onsdagens mediedekning av IOCs kravliste har vært utslagsgivende for utfallet, ettersom mye av dette har vært kjent over lang tid.

Likevel erkjenner Helleland at oppmerksomheten kravene har fått, bidro til å gjøre debatten mer omfattende.

— Det var ett av mange element. Det manglet en entusiasme i befolkningen, sier Helleland.

- Med en delt gruppe er det tungt å dra dette igjennom, sier finanspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten, til Aftenposten.

OL-stopp

– Jeg sa tidlig i prosessen at det er viktig med bred støtte. Det er ikke til stede, sier Erna Solberg (H) etter at stortingsgruppens vedtak er kjent.

– OL hadde vært kjempeflott og gøy, men det må være noe folket ønsker. Vi har også mye annet å bruke pengene på. Hadde det vært Lillehammer-stemning, ville det vært riktig å gå videre.

— Det viktigste argumentet har vært at det ikke har vært en prosess som har klart å engasjere folk. I tillegg har de spesielle kravene vært vanskelig å imøtekomme. Samtidig har det vært et ønske fra mange om å påvirke IOC til å få et nøkternt OL. Når gruppen likevel er så delt på midten, velger vi å stanse prosessen, sier Helleland.

Han avviser at onsdagens mediedekning av IOCs kravliste har vært utslagsgivende for utfallet, ettersom det meste av dette har vært kjent over lang tid.

Høyres stortingsgruppe diskuterte onsdag ettermiddag i tre og en halv time om den skal støtte en statsgaranti for Oslos søknad om OL i 2022.

 1. Les også

  Oslo lover å ta større del av OL-regningen

 2. Les også

  Venstre-topp: - OL er det siste Norge trenger

 3. Les også

  Høyre-topper lover OL-nei om pampekravene ikke droppes

 4. Les også

  Dette er OL-heltenes argumenter for Oslo-OL

 5. Les også

  Ny meningsmåling: Folk tror ikke på «billig-OL»

 6. Les også

  Billig-OL blir 4,4 milliarder dyrere enn antatt

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. SPORT

  Høyre-topper lover OL-nei om pampekravene ikke droppes

 2. SPORT

  Oslo lover å ta større del av OL-regningen

 3. SPORT

  Slik reagerer Tromsø-avisene etter Høyres OL-nei

 4. SPORT

  Solid OL-flertall i Høyre

 5. SPORT

  Slik avgjøres slaget om Oslo-OL

 6. SPORT

  OL-krangel så busta fyker på Twitter