Sport

Franskmannen tok sin aller første etappeseier i Tour de France - da kom gledestårene

Julian Alaphilippe knuste konkurrentene på årets første fjelletappe.

SUVEREN: Julian Alaphilippe imponerte stort og knuste alle konkurrentene på den første fjelletappen i årets Tour de France.
  • Reidar Løfaldli

På den tiende etappen, den første etter VM-gullet i fotball søndag, kom en ny triumf for Frankrike. Julian Alaphilippe syklet i ensom majestet først over mål i Le Grand-Bornand og sørget for Frankrikes første etappeseier i årets Tour de France.

På det som var årets første fjelletappe rykket Quick-Step-rytteren fra utfordrerne med tre mil igjen. Han viste voldsom styrke opp det siste av fire fjell, Col de la Colombière, og utklasset konkurrentene inn mot mål.

26-åringen hadde vist offensiv kjøring gjennom hele tirsdagen. Han var suveren i bakkene og sikret seg 41 poeng. Det gjorde at Alaphilippe overtok klatretrøya fra latviske Toms Skujins.

SEIER: Julian Alaphilippe seiler over mållinjen i ensom majestet.

Alaphilippe, som tok sin aller første etappeseier i Tour de France, gråt gledestårer da han var i mål. Det er hans andre deltakelse i rittet. Han deltok også i 2016.

– Jeg har ikke ord. Dette er så stort, og jeg er virkelig superfornøyd, sa Alaphilippe ifølge NTB.

Ion Izagirre ble nummer to og Rein Taaramäe nummer tre, halvannet minutt bak.

Sammenlagtleder Greg Van Avermaet kom inn som nummer fire, omtrent ett minutt og 45 sekunder bak Alaphilippe, og beholder den gule ledertrøya i årets Tour de France.

BMC-rytteren økte sin ledelse i sammendraget og vant også prisen som dagens mest aggressive rytter.

–Jeg følte meg veldig bra i dag etter hviledagen, og jeg hadde supergode bein, så jeg sa til meg selv: Hvorfor ikke prøve å beholde trøyen? Og den eneste måten å beholde trøyen var å gå i brudd, sa Van Avermaet til TV 2.

– En ny dag i gult, men jeg tror dette eventyret ender etter i morgen, sa belgieren.

Dette var ikke dagen for de norske håpene. Edvald Boasson Hagenl, Alexander Kristoff og Amund Grøndahl Jansen kom i mål langt bak de beste.

SPEKTAKULÆRT: Greg Van Avermaet under tirsdagens fjelletappe, fulgt av Robert Gesink og Ion Izagirre.

Sagan tok spurten

Vi befant oss i Alpene for årets første fjelletappe i Tour de France. Den tiende etappen hadde start i vakre Annecy og målgang i vintersportsstedet Le Grand-Bornand. 158,5 kilometer og flere knalltøffe stigninger skulle tilbakelegges.

Det var en del frem og tilbake i feltet før et skikkelig brudd etablerte seg, og i mellomtiden hadde Alaphilippe allerede vist seg frem. Franskmannen var først over fjerdekategorien Col de Bluffy.

På etappens innlagte spurt viste Peter Sagan seg igjen som den raskeste og tok 20 spurtpoeng. Slovaken har full kontroll på den grønne poengtrøya.

Franske Rudy Molard var først over Col de la Croix med 115 kilometer igjen å kjøre. Deretter kom Montée du plateau des Glières, hvor Alaphilippe igjen var sterkest.

Les også

Hedret død venn: Tårene trillet da stjernen vant den brutale Tour-etappen

Bruddet ble brutt opp

Med omlag 50 kilometer igjen å kjøre var bruddet, som på det meste besto av 21 ryttere, cirka sju minutter foran hovedfeltet.

På vei opp Col de Romme ble det brutt opp i flere smågrupper.

Greg Van Avermaet hang hele tiden godt med, også da Warren Barguil angrep med 35 kilometer igjen. Fortuneo-rytter Barguil ble imidlertid tatt inn, og ikke lenge etter var det Direct Energie-rytter Rein Taaramäe som lå ensom i front.

Estlenderen fikk snart selskap av Alaphilippe, mens gruppen med Van Avermaet lå rundt et halvminutt bak. Alaphilippe rykket deretter fra Taaramäe og var først over dagens nest siste fjell, Col de Romme.

Alaphilippe økte forspranget ytterligere, og med 20 kilometer igjen av etappen hadde 26-åringen 45 sekunders forsprang til Taaramäe og ett og et halvt minutts forsprang til Van Avermaets gruppe.

Alaphilippe var først over Col de la Colombière og siste del av etappen ble en triumfferd for 26-åringen som rørt kunne ta imot hyllesten fra sine landsmenn da han passerte mål i Le Grand-Bornand.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Edvald Boasson-Hagen
  3. Alexander Kristoff